Κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο το 54% των μελών του ΠΑΣΟΚ!
Περιέργως (;) βέβαια τα ΜΜΕ έθαψαν τη συγκεκριμένη αναφορά του. Ίσως από… κεκτημένη ταχύτητα κάλυψης και προστασίας του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του.
«Αν η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα, ας ανοίξει το θέμα να το συζητήσουμε», τόνισε ο Γιώργος σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή τη συμφωνία στον ΟΤΕ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά τάχθηκε κατά της κατάργησης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων όχι μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στο Δημόσιο. Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της κατάργησης της μονιμότητας και απλώς ζήτησε από την κυβέρνηση να… ανοίξει, αν θέλει, το θέμα, φέρνοντάς το προς συζήτηση, και να μη νομοθετήσει άνευ διαλόγου.
Επειδή κάποια στιγμή στο (ορατό) μέλλον το θέμα θα ανοίξει και επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν, όπως φαίνεται, παρόμοιες απόψεις επί του θέματος, καλό είναι να πουν ευθαρσώς τις θέσεις τους, δίχως υπεκφυγές, υπονοούμενα και κουτοπονηριές. Είναι, για παράδειγμα, γνωστό ότι στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ -μεταξύ των τελευταίων ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Διαμαντοπούλου- είναι υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας και απλώς δεν τολμούν να θέσουν το ζήτημα ανοιχτά, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος.
Σήμερα αποκαλύπτουμε πως ο Γιώργος έχει έναν επιπλέον λόγο να λειτουργεί ήξεις-αφήξεις, να αφήνει υπονοούμενα, αλλά να μη λέει καθαρά τι ακριβώς θέλει επί του επίμαχου θέματος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, στο πρόσφατο (πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκειά του) εσωκομματικό «δημοψήφισμα» και στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο ή θέλετε τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος της μονιμότητας;», οι απαντήσεις ήταν:
– Το 54% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανομένους!
– Το 41% τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος μονιμότητας.
– Το 5% δεν εξέφρασε καθαρή θέση.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμπλήρωσαν τα σχετικά ερωτηματολόγια τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας, πολύ περισσότερο αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται κόμμα-εξάρτημα του κράτους, λόγω της πολύχρονης παραμονής του στην εξουσία.
Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι τα ερωτηματολόγια τα συμπλήρωσαν πάνω από 10.000 μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αριθμός βέβαια μικρός σε σύγκριση με όσους ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά εντυπωσιακός για «δείγμα» έρευνας.
Μάλιστα, τα νούμερα αυτά η Χαρ. Τρικούπη ουδέποτε τα δημοσιοποίησε, προφανώς κατανοώντας ότι θα προκαλούσαν μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση και εμφανέστατα φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Έτσι, τα κράτησε καλά φυλαγμένα στα συρτάρια της και αποσιώπησε τη βούληση των μελών και των στελεχών της.
Πάντως και τα νούμερα αυτά ερμηνεύουν τη σημερινή στάση του Γ. Παπανδρέου, στάση ήξεις-αφήξεις και φραστικής μόνο αντιπολίτευσης. Οξείας μεν, όπως αρέσκονται να παπαγαλίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ, αλλά μόνο φραστικής!