Δίποντο

Στράφι πήγαν και οι αναλύσεις των εκσυγχρονισμένων.
Τι έγινε, αδέλφια δικομματικοί;
Σας πήραν είδηση; Η στήλη, πάντως, δικαιώθηκε.
Για το 54,8% «όχι» των Γάλλων την περασμένη Κυριακή γνωρίζετε ήδη. Ευτυχώς για μας, την Τετάρτη 1 Ιουνίου ακολούθησε η Ολλανδία. Με μαζική συμμετοχή 62,8% οι Ολλανδοί καταψήφισαν με το συντριπτικό ποσοστό του 61,6% μία συνταγματική συνθήκη που στερείται πλέον τη νομιμοποίηση δύο εκ των ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ.
Εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως εμάς είναι ότι η τουρκική υποψηφιότητα περιπλέκεται και επανέρχεται από πολλές πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η (δική μας) πρόταση για ειδική σχέση.
Άφεριμ!
< Σε πιο δικά μας τώρα. Θα αναφερθούμε σήμερα σε πολιτικές για την Αρχιτεκτονική, την Πολεοδομία και τη Χωροταξία: «Οι παρεμβάσεις της πολιτείας στις μεγάλες πόλεις και ειδικά για τις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης πρέπει να στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη με εργαλεία τον χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό και τις αστικές αναπλάσεις. - Οι ασύνδετες πολιτικές και οι αποσπασματικές επιλογές οδηγούν αναπότρεπτα στην καθολική οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων. - Η απαξίωση των αξιόλογων δειγμάτων αρχιτεκτονικής παρέμβασης στη χώρα και η ''αξιοποίησή'' τους αποτελούν σαφές δείγμα αναποτελεσματικών και ασύνδετων πολιτικών. - Οι αναχρονιστικές στρεβλώσεις στον δημόσιο χώρο επιτείνονται με την εξακολουθητική πίεση του ιδιωτικού. Αναδεικνύεται επομένως το πρόβλημα της διαχείρισης μιας αστικής και μητροπολιτικής στρατηγικής. - Το μέλλον των πόλεων και η αναζήτηση επιλύσεων για τα μείζονα θέματα μητροπολιτικής διαχείρισης είναι στο προσκήνιο. Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη των δημόσιων χώρων, η επαναθεώρηση στρατηγικών για τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των δημόσιων χώρων και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση των αστικών τόπων». Αυτά διαβάζουμε, ανάμεσα σε άλλα, σε κείμενο της νεοσύστατης «Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Έκφρασης» που κυκλοφόρησε με αφορμή τις σημερινές εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Παρά το γεγονός ότι θεωρούμε πως ο αγώνας για την αναβάθμιση της Αρχιτεκτονικής στη χώρα μας είναι καθημερινός και διαρκής, δεν εξαντλείται, ούτε περισσότερο μπορεί να «εκφραστεί» μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Εντούτοις, θεωρούμε επίσης σωστό να αναφερθεί ότι η μαζική προσέλευση και συμμετοχή των αρχιτεκτόνων μπορεί να ξεκινήσει ξανά μια διαρκή και ημιτελή, αέναη συζήτηση για την Αρχιτεκτονική, τις πόλεις, τη συμμετοχή, το (κοινό μας) σήμερα και αύριο. Ως ενεργών πολιτών. e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ