Γιατί θύμωσε ο Γιώργος…

Η δυναμική αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, όπως μας εξήγησε στενός συνεργάτης του, θα έχει και συνέχεια, γιατί «το ποτήρι ξεχείλισε» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεχτεί άλλο την «παρασκηνιακή υπονόμευση».
Το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου ευθέως μιλάει για «υπονομευτικό κλεφτοπόλεμο» εναντίον του, από «εξωπολιτικά κέντρα που αξιοποιούν φιλοδοξίες στελεχών προκειμένου να… κοντύνουν τον πρόεδρο και να ελέγξουν το ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα κατηγορούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε ιδιωτικές συζητήσεις με δημοσιογράφους «καλλιεργούν την παραφιλολογία ότι ο πρόεδρος δεν έχει πολιτικές θέσεις και ιδεολογικό στίγμα»,
με στόχο να απαξιωθεί το ηγετικό ανάστημα του κ. Παπανδρέου και να αναβιώσουν τα «μαγαζάκια» και οι ομαδοποιήσεις που «έχουν ήδη υποστεί μια πρώτη δεινή ήττα και σε λίγο θα αποδομηθούν εντελώς».

Στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν φθάσει πληροφορίες για κινήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών που αποσκοπούν στον έλεγχο μεγάλων κομματικών οργανώσεων και μάλιστα σε αυτές τις επιδιώξεις αποδίδεται «η υποκριτική κριτική» που ασκείται στον Θανάση Τσούρα, ότι δήθεν επιχειρεί να ελέγξει τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές, προωθώντας φίλα προσκείμενα στην ηγεσία στελέχη.
Συγκεκριμένα, το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ο Θ. Τσούρας «μέσα στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου αποδιάρθρωσε μηχανισμούς και δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στην ανασυγκρότηση» και γι’ αυτό βάλλεται από εκείνους που επιδιώκουν «να δημιουργήσουν φέουδα μέσα στο κόμμα».

Εξίσου υποκριτική θεωρεί το περιβάλλον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ την κριτική για αναποτελεσματική αντιπολίτευση. «Όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις είναι ανειλικρινείς, στο μυαλό τους έχουν άλλες κρυφές σκέψεις και επιδιώξεις», λένε συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και ρωτάνε με νόημα, «γιατί τα στελέχη που κατηγορούν τον πρόεδρο για αντιπολιτευτική ανεπάρκεια στο παρασκήνιο δεν τόλμησαν να θέσουν το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο;». Περίμεναν τόσο καιρό γκρινιάζοντας έναν Παναγιωτακόπουλο «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και να δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο «να βουλώσει στόματα».
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η ικανοποίηση που εκφράζεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την… αιρετική παρέμβαση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ίσως γιατί έδωσε στον κ. Παπανδρέου την ευκαιρία «να ξεκαθαρίσει το τοπίο» και να ρίξει το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν.

Μιλώντας σε στενό συνεργάτη του και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου στις Σέρρες, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε «το εννοώ, όταν λέω όποιος έχει διαφορετικές θέσεις από εμένα να τις καταθέσει, να τις συζητήσουμε, είμαι ανοιχτός σε συζήτηση, αλλά εγώ έχω την τελική ευθύνη, εγώ θα πάρω τις τελικές αποφάσεις».

Φαίνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ και να σφυρηλατήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ γύρω από τη δική του ηγεμονία. Γι’ αυτό και προτίθεται να εισάγει προς συζήτηση στα όργανα του κόμματος «ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα» με απώτερο στόχο να πετύχει την ιδεολογική και πολιτική ενότητα του κόμματος. «Όλα τα ανοιχτά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα θα έρθουν για μια πρώτη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο», μας διαβεβαίωσε συνεργάτης του, επισημαίνοντας ότι ωρίμασαν οι συνθήκες και τώρα το κόμμα «αντέχει αντιπαραθέσεις».

Προφανώς ο κ. Παπανδρέου έχει επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει, όταν ξετυλίξει τις αντικρατικές πολιτικές αντιλήψεις του, ωστόσο θεωρεί ότι ελέγχει πλέον το εσωκομματικό τοπίο και μπορεί να προχωρήσει στη διαμόρφωση ιδεολογικοπολιτικού πλαισίου χωρίς να κινδυνέψει η συνοχή του κόμματος.

Επομένως όλα «τα χοντρά θέματα» θα τεθούν σε συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, απάντησε ο ίδιος παράγοντας, όταν του επισημάναμε ότι η κ. Βάσω Παπανδρέου διαμαρτύρεται, επειδή «έχουμε να συζητήσουμε πολιτικά πολύ καιρό».


Σχολιάστε εδώ