Ανοίγει όλα τα μέτωπα ο Καραμανλής

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επιχείρηση «διαρθρωτικές αλλαγές» έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι άρχισε ήδη η σύγκρουση με το θέμα του ΟΤΕ, ενώ προχωρεί και το ζήτημα του ασφαλιστικού των τραπεζών.
Ούτε βέβαια είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι συγκρούσεις αυτές έχει επιδιωχθεί να γίνουν μέσα στο φετινό καλοκαίρι, κόντρα ακόμη και στο γνωστό δόγμα για τα «μπάνια του λαού», αφού το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να επέλθουν τέτοιου είδους αλλαγές. Όταν δηλαδή ο κόσμος απουσιάζει για διακοπές, τις οποίες δύσκολα χαλάει, τα συνδικάτα είναι σε διάλυση για τον ίδιο λόγο και η Βουλή κλειστή ή λειτουργούν μόνο τα θερινά τμήματα.
Η επιχείρηση, άλλωστε, αυτή, που κανονικά θα έπρεπε να γίνει το περσινό καλοκαίρι, αλλά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων αναβλήθηκε, έχει πλέον σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια και θα λέγαμε με κάθε μυστικότητα, κάτι που έδωσε άνεση κινήσεων στην κυβέρνηση να ετοιμάσει ό,τι ήταν απαραίτητο και αναγκαίο.
Διακοπές γιοκ!
Ήδη το σήμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης για «διακοπές γιοκ» έχει φτάσει… Όλοι έχουν πάρει το μήνυμα και έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα και τον σχεδιασμό τους.
Ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει ετοιμαστεί και ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Όλες οι μετρήσεις είναι θετικές και δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει αλλαγές και πως λόγω της αναξιοπιστίας των συνδικάτων μπορεί να κερδίσει τη μάχη σε μία σύγκρουση μαζί τους.
Το ΠΑΣΟΚ, που έχει τεράστια επιρροή και δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα, φαίνεται να βρίσκεται σε αδυναμία, ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου διαπιστώνεται ότι δεν έχει τη δύναμη ούτε να ξεσηκώσει τον κόσμο κόντρα στην κυβέρνηση ούτε να διατυπώσει διαφορετικές προτάσεις από αυτές που διατυπώνει η κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης και της ΝΔ σε αυτή τη φάση είναι να αναδείξει, να συντηρήσει και σε πολλές περιπτώσεις να πυροδοτήσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και οι οποίες πολλές φορές δεν εκδηλώνονται, για να μπορέσει έτσι να εξουδετερώσει στο επίπεδο της κοινωνίας τον μεγάλο αντίπαλο.
Παράλληλα με τις ισχυρές δυνάμεις που έχει η ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στους επιμέρους χώρους, καθώς επίσης την ηγεσία της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, πυροδοτώντας τις αντιθέσεις όχι μόνο μέσα στα συνδικάτα, αλλά και στην ίδια την ΠΑΣΚΕ (δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του Αλογοσκούφη στη Βουλή περί παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ).
Όλα είναι έτοιμα
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει, λοιπόν, ότι μετά τον ΟΤΕ θα ανοίξουν τα μέτωπα του ασφαλιστικού των τραπεζών ειδικά στην Εθνική και την Εμπορική, καθώς και της πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της αιολικής ενέργειας και της απελευθέρωσης του φυσικού αερίου. Όλα τα νομοσχέδια είναι έτοιμα και, εκμεταλλευόμενη τα «μπάνια του λαού», η κυβέρνηση θα τα περάσει από τη Βουλή με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.
Στόχος είναι μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, να έχουν γίνει οι απαραίτητες νομικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, να έχουν ηρεμήσει τα νερά και ο πρωθυπουργός να μιλήσει σε ένα καλό για την οικονομία κλίμα, ενώ οι εν λόγω διαρθρωτικές αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και να εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2005.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για όλα στη σύγκρουσή του κυρίως με τα συνδικάτα γι’ αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές και μάλιστα σε σημείο που, αν η αντίδραση είναι μεγάλη, να πάει ακόμη και σε εκλογές.
Κεντρικός στόχος του είναι μέσα στο 2006 και το 2007 οι αλλαγές αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν, ώστε να μπορέσει η οικονομία να μπει σε περίοδο ανόδου και να μπορέσει έτσι να ενισχύσει οικονομικά δύο βασικές κατηγορίες του πληθυσμού, τους αγρότες και τους συνταξιούχους, οι οποίες θεωρεί ότι σήμερα βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση.
Θα πρέπει μάλιστα να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2006 θα έχουμε νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα καλό τεστ για την κυβέρνηση και τις αλλαγές που θα έχει προχωρήσει.
Αισιοδοξία για την Ολυμπιακή
Αναφορικά τώρα με το θέμα της Ολυμπιακής στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία. Ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν στο Λονδίνο συναντήσεις εκπροσώπων της Ολυμπιακής με εκπροσώπους της εταιρείας συμβούλων Laser Brothers, η οποία έχει αναλάβει από την ελληνική πλευρά να βοηθήσει στην πώληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλέον αξιόπιστη και ικανοποιητική προσφορά είναι μίας ξένης εταιρείας, εξειδικευμένης στην εξυγίανση και ανόρθωση προβληματικών επιχειρήσεων, με στόχο τελικά να πωλήσει και πάλι.
Κρίσιμες, πάντως, θα είναι οι συζητήσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα μεταξύ των δύο μερών. Αν καταλήξουν σε συμφωνία, θα υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό. Αν δεν υπάρξει, η εταιρεία θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά μέσα στο καλοκαίρι για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην τουριστική περίοδο και στη συνέχεια θα δοθεί η λύση κατά το πρότυπο της Sabena και της Swissair (είχαμε γράψει αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο μας).


Σχολιάστε εδώ