Αιρετικά

Τους κατηγορεί, γιατί άφησαν «να γίνουν δαπάνες 700.000 ευρώ μετά την ανάδειξη του θέματος και 250.000 ευρώ για μεταγραφές. Συγχρόνως ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν τριάντα παίκτες που έμειναν ελεύθεροι και πληρωμένοι, όπως η εφορία και το ΙΚΑ». Ο Κούγιας επένδυσε 500.000 ευρώ στον ΠΑΣ Γιάννινα και δρομολογεί να διεκδικήσει τη ζημιά είτε από τον Παπαλάκη είτε από τους αθλητικούς δικαστές και την ΕΠΟ. Από τους τριάντα παίκτες οι δεκαπέντε είναι κάτω από 20 ετών και οι έξι είναι στόχοι ομάδων Α΄ Εθνικής. Υπολογίζει και αυτή τη ζημιά ο Κούγιας. Έχει ευθύνη και ο Ορφανός, γιατί «έφτιαξε κακό νομοθέτημα». Και αναρωτιέται ευλόγως: «Γιατί να γίνει ΤΑΠ ο ΠΑΣ Γιάννινα και να κληρονομήσει χρέη και να μη μείνει ΠΑΕ και να γράψει τα χρέη στο… χιόνι, όπως έκαναν και άλλοι μέσω του άρθρου 44; Έριξαν τον ΠΑΣ σε τριπλή παγίδα. Να γίνει ΤΑΠ, να πληρώσει χρέη και να τον διαλύσουν».

Δεν στάθηκα ποτέ σε πρόσωπα, όταν εκφράζουν θεσμικές θέσεις, εκτός των περιπτώσεων που οι ημέρες και τα έργα τους ήταν εξόφθαλμα κατακριτέα. Πέραν των άλλων ο κ. Ορφανός είναι ο πρώτος υφυπουργός στην ιστορία και ο μοναδικός στην κυβέρνηση Καραμανλή που έχει καταργήσει εξαρχής την κυβερνητική θέση του γενικού γραμματέα στον Αθλητισμό.

Ακόμη και ηλεκτρολόγος, δικηγόρος ή μηχανικός να ήταν ο γ.γ.Α., όπως ο ίδιος, δεν στέκει στη λογική να έχει ως άλλοθι ότι μπορεί να είναι άσχετος. Πόσο μάλλον όταν γ.γ.Α. είναι ο Κώστας Κουκοδήμος. Τις επαφές, την αξιολόγηση, τις προτάσεις των προϋπολογισμών στις αθλητικές ομοσπονδίες τις έκαναν για την ιστορία.

Ως πρόεδρος της επιτροπής ο διευθυντής του Δημήτρης Λυκόπουλος, η θυγατέρα του Ηρώ Ορφανού, οι συνεργάτες του Γιώργος Ραμπότας, Άγγελος Κουτλιανός, Σάκης Βασιλειάδης και οι υπηρεσιακοί Τσιώλης, Θεοχάρη και Λοiζάς. Αυτό αν μη τι άλλο και ο Καραμανλής, που κάθε άλλο παρά άσχετος είναι με τον αθλητισμό, θα το θεωρεί ντροπή.

Μου μίλησαν για ένα καινούργιο αστέρι σεμνότητας και ταπεινότητας. Στη σκιά του «τσάρου της οικονομίας» μας Γιώργου Αλογοσκούφη. Τον κ. Λεωνίδα Κορρέ δεν τον γνωρίζω ούτε στη φάτσα. Τον ανακάλυψα, ψάχνοντας την Επιτροπή Εκκαθάρισης των Οικονομικών του «Αθήνα 2004».

Ο Θόδωρος Παπαπετρόπουλος, μέλος και αυτός, είναι το κεφάλι στα οικονομικά του «Αθήνα 2004» και ο Μιχάλης Παλαιολόγος, εξ απορρήτων της Φάνης Πετραλιά, «παλιά καραβάνα» χρόνια ασχολείται με τα του αθλητισμού. Ο Κορρές δεν είναι εξπέρ στο αντικείμενο. Από αριθμούς μπορεί να ξέρει ο άνθρωπος. Διορίστηκε και μέλος στο ΔΣ της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα και, όπως έμαθα, λύνει και δένει όπου τον ενδιαφέρει. Είναι αλήθεια, κ. Χατζηεμμανουήλ; Μέχρι εδώ τρεις θέσεις καλά είναι. Σεμνά και ταπεινά…

Έχει συνέχεια ο κατάλογος. Κάνει επιτροπή για τους διαγωνισμούς ασφαλείας η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, μέλος ο Λεωνίδας ως ειδικός. Και, προσέξτε, οι επιτροπές είναι αμειβόμενες. Έτσι δεν είναι, κ. Χατζηεμμανουήλ; Ο διευθυντής του Αλογοσκούφη δεν έχει κανέναν άλλο να μοιράσει τις επιτροπές για να ξεκουράσει και τον Λεωνίδα; Περιμένω να μάθω και τις επιτροπές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπου μετέχει ως «ειδικός» ο Λεωνίδας, για να κλείσω τον κατάλογο.

Ο κ. Κορρές είναι καλό τεχνοκρατικό στέλεχος και σαφώς αναμένουμε να αξιολογήσουμε τη δουλειά του. Δίπλα στον Αλογοσκούφη και τον Χατζηεμμανουήλ των Ολυμπιακών Ακινήτων πώς να μην κινήσει το ενδιαφέρον των τραπεζών;

Ή μήπως παρακολουθεί το ενδιαφέρον του υπουργού του; Λογικό για τον «τσάρο της οικονομίας». Κι εγώ αυτό γράφω. Λογικό είναι…

Μόνο… πιρουέτες για να συνέλθει από το σοκ δεν έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Δημήτρης Δημητρόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε την «καρατόμηση» του προϋπολογισμού από τον Ορφανό στη Βουδαπέστη, όπου διεξάγεται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα οργάνων. «Ζητάμε παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η απόφαση Ορφανού έχει μικρόψυχα και μικροπολιτικά κίνητρα. Εξαφανίζει τη γυμναστική και το όνομα της Ελλάδας παγκοσμίως στο άθλημα. Αν αυτό είναι πατριωτισμός, τι να πω… Είναι απαράδεκτοι. Πέταξαν στο καλάθι, οκτώ χρόνια και πενήντα μετάλλια. Τη γυμναστική δεν την εκφράζει ο Δημητρόπουλος, αλλά οι αθλητές, οι αθλήτριες, τα σωματεία και οι επιτυχίες».

Ο πρόεδρος της άρσης βαρών Γιάννης Σγουρός δήλωσε πως «η άρση βαρών μετά από άστεγη, γιατί της στερούν το κλειστό στη Νίκαια που φτιάχθηκε για τους αθλητές και οι αίθουσες ΣΕΦ και ΟΑΚΑ κλειστές, είναι και άπορη. Έπειτα από αναλύσεις οκτώ μηνών η πολιτεία ολοκλήρωσε τον “σχεδιασμό ανάπτυξης” με περικοπές στην ΕΟΑΒ 50% μέσα σε 14 μήνες

Μετά και τη συνάντηση του Γκαγκάτση με τους παράγοντες να γυρίζουν στην ουσία την πλάτη στην ΕΠΑΕ, τις εντυπώσεις φαίνεται να τις χάνει ο α’ αντιπρόεδρος Βίκτωρ Μητρόπουλος. Οι παράγοντες απέφυγαν να μπουν στη διαμάχη ΕΠΑΕ – ΕΠΟ Ορφανού. Έτσι τελικά η ΕΠΑΕ θα λάβει μέρος στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, αλλά χωρίς να ψηφίσει. Δηλαδή και η παρουσία μόνο στην ουσία δεν νομιμοποιεί την παράνομη γενική συνέλευση της ΕΠΟ; Ας τα βρουν οι δικηγόροι στα δικαστήρια, είπαν οι παράγοντες. Έκανε πίσω στον ορισμό των διαιτητών ο Γκαγκάτσης στην Α’ Εθνική και «καθάρισε». Ήττα της ΕΠΑΕ… «Αν καταγγείλει η ΕΠΟ τον νόμο στη ΦΙΦΑ, θα υπάρξει κίνδυνος για το ποδόσφαιρο», είπε στους παράγοντες ο Γκαγκάτσης. Οπότε οι παράγοντες γύρισαν την πλάτη και σου λένε, ας πλακωθούν και ας λύσουν τις διαφορές τους μόνοι τους οι Γκαγκάτσης και Βίκτωρ Μητρόπουλος. Και τι θα κάνει τώρα ο Ορφανός; Θα πάει κόντρα στους παράγοντες που έχουν τις ομάδες; Ή θα αφήσει τον Βίκτωρα να συνεχίσει μόνος του τον ανένδοτο; Ήδη μετράει δύο επίσημες ήττες από τον Γκαγκάτση ο Ορφανός. Για τα υπόλοιπα δεν το συζητάμε. Ρεσιτάλ έχει δώσει στις ήττες.

Μπροστά στον Ορφανό και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Δημήτρη Αβράμη, ο Θάνος έλεγε για τον Συνοδινό που επίσης ήταν παρών μετά τον εκπομπή στο Mega: «Αυτός ενδιαφέρεται μόνο να διατηρήσει την καρέκλα του. Συνεργάστηκε με τους πάντες. Δεν διοικείς, δεν λειτουργείς, δεν έχεις καμία απήχηση. Εκθέτεις τον εαυτό σου, το άθλημα, τον υπουργό και τη Νέα Δημοκρατία όπου ανήκεις (σ.σ. να ήταν ο μόνος). Παραιτήσου να προχωρήσει το άθλημα. Κύριε υπουργέ, αύριο στείλτε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Δεν πάει άλλο. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Συνοδινός είναι εκ των μηνυθέντων για τα εμφανιζόμενα ως αγωνιζόμενα 38 «μαϊμού» σωματεία σε… παραμυθένιο τουρνουά στα Κρέστενα. Με κατηγορίες πλαστογραφίας, απάτης και παράβασης καθήκοντος. Και εδώ έχουμε τον Γαλακτόπουλο, τον Μηγιάκη, τον Θανόπουλο, τον Χολίδη, που έχουν αν μη τι άλλο ηθική ευθύνη και καθήκον να πάρουν δημόσια θέση χωρίς μισόλογα. Να στηρίξουν τους αθλητές. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται στην πάλη. Και όλοι γνωρίζουν τι γίνεται και τι έχει γίνει…

Γιατί, όπως φαίνεται, ο Ορφανός κάπου έχει πρόβλημα να κάνει αυτό που πρέπει. Λόγω… Θεσσαλονίκης…

Αν είχαν κάποιοι από τις αθλητικές ομοσπονδίες παράπονα επειδή οι ηγεσίες τους πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να υποστηρίξει ο Ορφανός ότι του κάνουν… αντιπολίτευση. Εδώ, όμως, έντονη δυσφορία έχουν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ένα από αυτά μού σχολίασε με τον ακόλουθο τρόπο τις επιχορηγήσεις που έφτιαξε ο Ορφανός με την παρέα του: «Προϋπολογισμοί, μια από το τίποτα, μια από μηδέν, μια από τα ίδια και χειρότερα. Στο τάε κβον ντο που έδωσε 1.100.000 ευρώ, εξόφλησε γραμμάτιο και επιβράβευσε τον νεόκοπο παράγοντα και πρόεδρο Χρήστο Μανώλη που ανήκει στον προσωπικό του κομματικό μηχανισμό. Ο κοσμάκης, που πλήρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πάει τα παιδιά του κατά κόρον σε ολυμπιακά αθλήματα, δεν έδωσε εξουσιοδότηση στον Ορφανό να επιχορηγεί τα ζίου ζίτσου, κουνγκ φου, γουσού, ράγκμπι, σάμπο, κούρες, τσιδαόμπα; Έτσι θα κάνει ανάπτυξη στον αθλητισμό; Με ποια κριτήρια ο Ορφανός πλήρωσε τους αιθουσάρχες και έδωσε 500.000 ευρώ στο καράτε και τα συναφή αθλήματα που πληρώνει ο γονιός για να αθληθεί το παιδί του; Μοίρασε μιζέρια, φτώχεια, κακομοιριά και απαξίωση του ελληνικού αθλητισμού. Άρπα κόλλα δουλειά έκανε. Η ολυμπιακή προετοιμασία πήγε στα αζήτητα». Και όταν αυτά τα λέει κομματικό στέλεχος της ΝΔ, οι άλλοι ό,τι και να πουν μέσα είναι. Και σας τα γράφω κυριλέ. Γιατί αν τα γράψω όπως τα είπε, με τους χαρακτηρισμούς και τις… σάλτσες, τότε θα χαθούν και τα προσχήματα.

Προπονητικό κέντρο

Το απόγευμα της Τετάρτης το προεδρείο της ΕΠΑΕ πήγε σε συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμό, Γιώργο Ορφανό, για να συζητήσουν το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα, αλλά κυρίως να καταθέσουν υπόμνημα με προτάσεις και αιτήματα σχετικά με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τη διοργανώτρια αρχή. Ο πρόεδρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος αποχώρησε από την Κηφισίας 7 λίγο πριν από τη συνάντηση λόγω επαγγελματικών του υποχρεώσεων και με τον Ορφανό μίλησαν ο α΄ αντιπρόεδρος Βίκτωρ Μητρόπουλος και ο β΄ αντιπρόεδρος Γιάννης Καρράς. Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό προτάθηκε η δημιουργία προπονητικού κέντρου στην περιοχή της Αττικής (ήδη η ΕΠΑΕ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χώρου), το οποίο θα διατίθεται σε ομάδες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που στερούνται βοηθητικών γηπέδων. Η πρόταση – αίτημα της ΕΠΑΕ διατυπώνεται για το προπονητικό κέντρο, να δημιουργηθεί με την οικονομική στήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ, με την οποία θα γίνεται και η συνεκμετάλλευση. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις στο πλαίσιο και στη λογική των σύγχρονων αθλητικών κέντρων του εξωτερικού.

Μετά από πέντε μήνες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός πήρε θετική απάντηση από την ανεξάρτητη αρχή προσωπικών δεδομένων σχετικά με την εφαρμογή του ονομαστικού εισιτηρίου στα γήπεδα. Στα θέματα συζήτησης με την ΕΠΑΕ από την πλευρά της λίγκας τέθηκε και το ζήτημα της εφαρμογής του ονομαστικού εισιτηρίου. Με τη διάθεση της ΕΠΑΕ να αναλάβει το όλο εγχείρημα για να αποφευχθούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του Δημοσίου.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, όπως και θέματα που συνδέονται με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την επικείμενη γενική συνέλευση της 9ης Ιουνίου, που έχει οδηγήσει στα άκρα τις θεσμικές σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά και εγκυμονεί σειρά περίπλοκων καταστάσεων στην, όπως αναμένεται, θερμή ανάπαυλα του καλοκαιριού από τα πρωταθλήματα.

Οι παράγοντες του Άρη Θεσσαλονίκης επανήλθαν στην περίπτωση τιμωρίας του Πανιωνίου από την ΟΥΕΦΑ που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο Άρης με αίτημά του στην ΕΠΑΕ, που κοινοποιήθηκε και στον Ορφανό, ζητάει την εφαρμογή της τελεσίδικης απόφασης της ΟΥΕΦΑ για αφαίρεση δώδεκα βαθμών από τον Πανιώνιο για χρέη που ρυθμίστηκαν εκ των υστέρων στους ποδοσφαιριστές Μαγιέφσκι και Κλίμεκ. Στην ίδια απόφαση της ΟΥΕΦΑ υποστηρίζεται από τον Άρη ότι είχε απαγορευθεί το δικαίωμα μεταγραφών στον Πανιώνιο, κάτι που παραβίασε.

Στην ουσία ο Άρης φέρνει την ΕΠΑΕ προ των ευθυνών της ως διοργανώτριας αρχής, πριν από την επικύρωση των βαθμολογιών των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Η ΠΑΕ Άρης, που κοινοποίησε τη διαμαρτυρία της και στη ΦΙΦΑ, εξαντλεί κάθε μέσο που μπορεί να δίνει ελπίδα παραμονής στην Α΄ Εθνική στην ομάδα της Θεσσαλονίκης που στην προκειμένη περίπτωση, αν τη δικαιώσει, ρίχνει τον Πανιώνιο στη Β΄ Εθνική. Το θέμα προκάλεσε και διάσταση απόψεων μεταξύ Λυκουρέζου και Βίκτωρος Μητρόπουλου, με τον Μπέο να «την πέφτει» στον Ματθαίου και στον Σκόδρα του Άρη.


Σχολιάστε εδώ