10.000.000 ευρώ «καπέλο» πλήρωσε η ΔΕΗ!

Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας βαδίζει ολοταχώς προς παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -γιατί αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων του σχετικού διαγωνισμού- η ουσία όμως του θέματος φαίνεται ότι βρίσκεται αλλού.

Συγκεκριμένα, ίδιας κατασκευής αεριοστρόβιλος με αυτόν του Λαυρίου εγκαταστάθηκε και στη μονάδα παραγωγής ρεύματος των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, εκεί όμως η σύμβαση συντήρησης έχει γίνει απευθείας με τον κατασκευαστή και όχι με τον εργολάβο του σταθμού.

Συγκρίνοντας τις δύο συμβάσεις, οι τιμές του συμβολαίου συντήρησης των ΕΛΠΕ είναι της τάξης του 25% φθηνότερες σε σχέση με αυτές του συμβολαίου της ΔΕΗ και μάλιστα με όρους εγγυήσεις σαφώς καλύτερους στην περίπτωση των ΕΛΠΕ. Είκοσι πέντε τοις εκατό επί 40.000.000 ευρώ (τόση είναι η αξία της σύμβασης συντήρησης της ΔΕΗ) μας κάνει ένα «καπέλο» της τάξης των 10.000.000 ευρώ. Πολλά λεφτά δηλαδή και απορούμε πώς την έπαθε έτσι η «έμπειρη» ΔΕΗ και της… έβαλαν τα γυαλιά τα «άπειρα» στην ηλεκτρική ενέργεια ΕΛΠΕ (εκτός και αν ό,τι έγινε στη ΔΕΗ δεν έγινε από λάθος).

Μια και η δίκη για το Λαύριο, λοιπόν, είναι σε λίγες μέρες, μήπως θα πρέπει το δικαστήριο να εξετάσει και αυτή την παράμετρο του θέματος, καθώς φαίνεται ότι η σχετική ζημιά σε βάρος της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου είναι εξαιρετικά σημαντική σε αξία;


Σχολιάστε εδώ