Ψιθυριστά
– Βλακωδώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσα από την κυβέρνηση έχει γίνει η δουλειά για τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Προκόπης είχε μπει στο «στόχαστρο» των διαπλεκόμενων εδώ και πολύ καιρό. Βρέθηκε μάλιστα και καλοθελητής που του το είπε ξεκάθαρα: «Μεθοδεύουν να σε τσακίσουν και θα το κάνουν». Τα άλλα είναι αφέλειες, όχι διότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν και συνάδελφοί του που δεν θέλουν ούτε
ζωγραφιστό να τον δουν, αλλά διότι αυτοί ειδικά δεν θα έκαναν τίποτε, αφού ο Προκόπης γνωρίζει πολλά για τις αφεντομουτσουνάρες τους… Εκείνο, πάντως, που κάνει εντύπωση είναι ότι δεν βγήκε ένας υπουργός, ένας συνάδελφός του να πει ότι είναι υπερβολικά όλα αυτά… Τέτοια αλληλεγγύη… Δεν σκέφτονται ότι θα έρθει η σειρά τους;
– Τεράστια σαχλαμάρα το συμπέρασμα ότι ποτέ μια κυβέρνηση δεν έχει απομακρύνει μέσα σε δεκατέσσερις μήνες τόσους αξιωματούχους της… Κάνουν λάθος όσοι το υποστηρίζουν, καθώς η δεύτερη κυβέρνηση του αείμνηστου Παπανδρέου είχε απομακρύνει περισσότερους… Ας το ψάξουν λίγο…
– Έχουν άδικο, αγαπητέ Πέτρο Τατούλη, που σε χλευάζουν ορισμένοι συνάδελφοί σου; Είναι δυνατόν να έχεις ξεσηκώσει επί μεγάλο χρονικό διάστημα τον κόσμο με τη σύγκρουσή σου με το συγκρότημα Λαμπράκη και να βγαίνεις υπερήφανος, κρατώντας σοσιαλιστικών ή μάλλον εκσυγχρονιστικών διαστάσεων… πούρο, στο περιοδικό του «Βήματος»;
– Και μια και ο λόγος για αστείες επιθέσεις… μου άρεσε πάρα πολύ η «παράγκα του μπαρμπα-Προκόπη» τού πολύ αγαπητού συναδέλφου Γιαννάκη Πρετεντέρη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο συγκεκριμένος να γνωρίζει πολύ καλά από τα εκσυγχρονιστικά χρόνια του ΠΑΣΟΚ πώς στήνονται οι παράγκες…
– Να δημιουργηθεί ειδική ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων ζητούν από το Μαξίμου υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν μετά τον Προκόπη να τους παίρνει και αυτούς η… μπάλα με υπερβολές και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, απλώς ακούει… Φαίνεται, όμως, ότι πλέον αναγνωρίζει και αυτός την ανάγκη «να γίνει κάτι», να αναλάβει κάποιος «να σώζει τα προσχήματα».
– Το μόνο που σώζει ακόμη την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουν σχηματοποιηθεί ομάδες σαν αυτές που ταλάνιζαν με εσωστρέφεια τη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς, όμως, έχει δημιουργηθεί ένα άλλο φαινόμενο, πολύ περισσότερο επικίνδυνο για την κυβέρνηση: Κάθε υπουργός έχει φτιάξει ένα δικό του καπετανάτο και δεν λειτουργεί συλλογικά με τους συναδέλφους του. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υπουργός είναι έρμαιο των στόχων κάθε διαπλεκόμενου μέσου. Ξαφνικά, ως «τυφλοπόντικες», οι υπουργοί της κυβέρνησης μαζεύονται στις… τρύπες τους και αφήνουν τον όποιο συνάδελφό τους να τον κατασπαράσσουν τα μίντια. Αυτή η τακτική είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την κυβέρνηση. Γιατί η μοναξιά κάθε υπουργού είναι σίγουρο ότι καθιστά ευάλωτη την ίδια την κυβέρνηση.
– Με σαφή προγραμματισμό θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όσον αφορά τις συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Έτσι, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά τουλάχιστον τον μήνα. Η κυβερνητική επιτροπή άλλη μία φορά τον μήνα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μία φορά την εβδομάδα ένα όργανο που θα προγραμματίζει το κυβερνητικό έργο. Εκτός εάν γίνει δεκτή πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη -που μάλλον είναι και η πλέον ορθή- να παίξει αυτόν τον ρόλο ενδυναμωμένη η κυβερνητική επιτροπή…
– Επ’ ευκαιρία, έχει ατονήσει παντελώς η οδηγία που έχει δώσει ο πρωθυπουργός να βλέπουν τακτικά οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Μας έλεγαν τις προάλλες, σε ομήγυρη βουλευτών, δύο εκπρόσωποι του έθνους πως αναμένουν από παραγωγικό υπουργείο να τους δει ο υφυπουργός εδώ και… τρεις μήνες. Είναι δυνατόν;
– Υπάρχουν, λέει, υφυπουργοί της κυβέρνησης με τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ούτε μία φορά από τότε που τους τοποθέτησε στο πόστο τους. Θα είναι μια ευκαιρία τώρα, με τις περιοδείες που κάνει στα υπουργεία, να τους μιλήσει… Θα διαπιστώσει, όπως τόνιζαν… φαρμακόγλωσσοι βουλευτές, ότι ορισμένοι υφυπουργοί θα έχουν να του πουν περισσότερα από τους υπουργούς… Τώρα, βέβαια, οι βουλευτές που βρίσκονται εκτός κυβερνήσεως μπορεί να τα λένε όλα αυτά, γιατί πιστεύουν ότι… η προαγωγή ορισμένων υφυπουργών θα αδειάσει τις θέσεις για τους ίδιους…
– Όλο και περισσότερο προβληματίζει ορισμένους στην κυβέρνηση το πώς εκμεταλλεύονται τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης την καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Το «σόου» που στήνουν έχει αλλάξει το κλίμα που υπήρχε, όσον αφορά την καθημερινή ενημέρωση και πολλοί σκέφτονται να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, αφού και στις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει καθημερινό μπρίφινγκ. Ωστόσο, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι -ακόμη τουλάχιστον- στις προθέσεις του υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου… Ακόμη…
– Θερμή συνομιλία διαρκείας είχαν μετά την πολιτική κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη, κατά την έξοδό τους από την αίθουσα τελετών του Περισσού, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Μανώλη Γλέζο.
Οι δυο τους συνδέονται με παλαιά φιλία, από τα χρόνια της δημοσιογραφικής δραστηριότητας του Πάνου, και ανταλλάσσουν τακτικά απόψεις.
Μάλιστα, ο Μανώλης Γλέζος έχει προτείνει στον υπουργό Απασχόλησης να αναλάβει την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στον τόπο της θυσίας των πατριωτών που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι. Και ο Παναγιωτόπουλος έχει αποδεχθεί την πρόταση.
– Στο σπίτι του δημοσιογράφου Γιώργου Βότση και της Λένας Παγώνη βρέθηκαν πολιτικοί από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς και πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και των ΜΜΕ, για να ευχηθούν στην οικοδέσποινα τα χρόνια πολλά. Μεταξύ αυτών ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, η Βάσω Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Νταλάρας, ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος και πολλοί δημοσιογράφοι.
Στο περιθώριο της γιορτής κυριάρχησαν οι πολιτικές συζητήσεις, αλλά και το λαϊκό τραγούδι. Ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος μίλησε με όλους, άκουσε χωρίς να παραπονεθεί και την κριτική για την κυβέρνηση και τελικώς φάνηκε, για μια ακόμη φορά, ότι μπορεί να κάνει καλή παρέα και με ανθρώπους που διαφωνούν πολιτικά μαζί του.
– Δεν καταλάβαμε γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Θανάσης Διαμαντόπουλος. Δεχόταν, λέει, συνεχώς πιέσεις από τον γενικό γραμματέα της σχολής Γιώργο Βουτσινό για να διορισθεί στη Σχολή ο αποπεμφθείς Θανάσης Χούπης. Ε, και; Δηλαδή τώρα που αποπέμφθηκε ο Χούπης, ο Διαμαντόπουλος από ποιον πιεζόταν; Και θυμήθηκε τις πιέσεις τώρα; Αφού έγινε ό,τι έγινε; Κάπως υπερβολικά και ολίγον πολιτικά εκμεταλλεύσιμα όλα αυτά… Εκτός εάν παραιτήθηκε από τύψεις, γιατί δεν… πρόλαβε να τον διορίσει… Ξέρετε τελικά ποιος δικαιώθηκε; Ο Κακέτσης!