Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

– Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν «πιστή σύμμαχος» των ΗΠΑ, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή όμως αναβαθμίσθηκε και έγινε «στρατηγικός εταίρος»… Η Ουάσινγκτον με την κωδική αυτή ονομασία, δίκην τίτλου ευγενείας και όχι… πλήρους υποταγής, αποκαλεί ομάδα χωρών όπως το… Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν (με την αμερικανική στρατιωτική βάση), το μετα-Σαντάμ Ιράκ, το Μαρόκο, τη Νότια Κορέα και κάποτε την Τουρκία… Μήπως πρέπει να φυλαγόμαστε;

– «Χώρα-κλειδί» μάς αποκαλούν αιφνιδίως, μετά την πρωθυπουργική «κουβεντούλα» στον Λευκό Οίκο, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εκθειάζοντας τον αμερικανοσπουδασμένο πρωθυπουργό μας για τις θέσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που… όλως τυχαίως ταυτίζονται στα περισσότερα σημεία με τις αμερικανικές… Είμαστε χώρα-κλειδί, λοιπόν, μόνο που το… κλειδί το έχουν αποκλειστικά οι Αμερικανοί και μπαινοβγαίνουν στη βάση της Σούδας, στην Κρήτη, όπως στο ράντσο τους… Εμείς αρκεσθήκαμε σε κάτι προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα μας δώσουν και εμάς κάτι «αντικλείδια» και αυτά σε… «βάθος χρόνου», όπως διευκρίνισε το φερέφωνο του υπουργείου Εξωτερικών. Τι είδους «αντικλείδια» θα πάρουμε, θα τα δούμε στην πορεία… Τις απορίες μου αυτές δεν περιμένω να μου τις λύσει ο πάντα λιγομίλητος υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, ούτε βεβαίως περιμένω διευκρινίσεις πειστικές από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Κάνω, όμως, πλάκα με ορισμένα διαπλεκόμενα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που μπαινοβγαίνουν στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας και γράφουν ευσυνείδητα ό,τι τους υπαγορεύουν…

-Δεν διαφωνεί, βεβαίως, η στήλη με την «άτυπη» επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Πολύ καλά έκανε και πήγε και μάλιστα πριν από τον «κουμπάρο» εξ ανατολών… Ο Πρόεδρος Μπους έδειξε για ακόμη μία φορά «κατανόηση» για τα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Μόνο που στο Μακεδονικό, που μας «πονάει», έδειξε μεγαλύτερη κατανόηση προς τη μεριά των Σκοπίων και μάλιστα προχώρησε σε αιφνιδιαστική αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»… Και βεβαίως, ως μεγάλη και σοβαρή χώρα, οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν εύκολα πίσω αυτό το δώρο που προσέφεραν στην ΠΓΔΜ, αδιαφορώντας για τους «παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας» και άλλα παρόμοια ηχηρά που τις συνδέουν με την Ελλάδα… Για να ξέρουμε, λοιπόν, πού βαδίζουμε και ποιους έχουμε «πιστούς συμμάχους και φίλους» και τελευταίως «στρατηγικούς εταίρους»… Ρεαλιστές είμαστε, αλλά όχι και θεόστραβοι.

-Για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας παπαγαλίζουν πολλοί στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά με ορισμένες πράξεις και ιδίως με παραλείψεις σε πείθουν ότι το ενδιαφέρον τους είναι μάλλον επικοινωνιακό και όχι ουσίας… Παράδειγμα, η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου κάθε μέρα ενημερώνει, μέσω του διαδικτύου, τις ανά τον κόσμο πρεσβείες μας για τα σημαντικότερα θέματα επικαιρότητας στην Ελλάδα. Αρχίζει, λοιπόν, με τα περίφημα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, συνεχίζει με δημοσιεύματα για τα εθνικά θέματα και συμπεριλαμβάνει επιλεκτικά άρθρα, συνεντεύξεις, αναλύσεις που αναφέρονται στις διεθνείς σχέσεις ή θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις πρεσβείες μας. Ακόμη και δηλώσεις τής «Νο1», κατά κόσμον Έλενας Παπαρίζου, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Στην ενημέρωση των πρεσβειών και προξενείων συμπεριλαμβάνονται και σχόλια από παραπολιτικές στήλες για πρόσωπα και καταστάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, στοιχείο ιδιαίτερα ελκυστικό, όπως φαίνεται, διότι αν δεν υπήρχε και αυτή η «πιπεράτη» κατηγορία δημοσιευμάτων, οι περισσότεροι διπλωμάτες δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να μπουν στο διαδίκτυο…

– Σε όλη, όμως, αυτή τη σφαιρική, υποτίθεται, ενημέρωση των πρεσβειών δεν έχει συμπεριληφθεί ειδική κατηγορία για τα οικονομικά θέματα, ειδησεογραφία, αναλύσεις, προτάσεις… Λες και έχουμε λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα στον τόπο μας… Από πού, λοιπόν, θα πληροφορηθούν οι αυτοεξόριστοι διπλωμάτες μας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για τις διαφημιζόμενες μεγάλες «τομές» στην οικονομία, για τα σημαντικότερα επιχειρηματικά δρώμενα; Μήπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, θα πρέπει να παρέμβει ώστε να ισοσκελισθεί το έλλειμμα ενημέρωσης για θέματα οικονομικής διπλωματίας; Πάντως, το γραφείο Τύπου του υφυπουργού κάνει καλή δουλειά, διότι ό,τι έχει σχέση με την… Κομοτηνή, την εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού, ιεραρχείται ως σημαντικό γεγονός και γνωστοποιείται μέσω του διαδικτύου σε όλες τις πρεσβείες μας μέχρι το επίτιμο προξενείο μας στα νησιά Παπούα…

– Για να ασχοληθούν οι διπλωμάτες και οι πρόξενοί μας στα σοβαρά με τα «εθνικά» μας θέματα και την πολυδιαφημιζόμενη οικονομική διπλωματία, θα πρέπει να έχουν επιλυθεί προηγουμένως ορισμένα προβληματάκια της «καθημερινότητας», στον κύκλο της εργασίας τους, που τους ταλανίζουν… Βεβαίως τα προβλήματα αυτά, γραφειοκρατικά και διοικητικής φύσεως, τα έχει κληρονομήσει ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης από τον προκάτοχό του Γιωργάκη Παπανδρέου και την τότε γενική γραμματέα (αποδι)Οργάνωσης Λένα Κουτσιμπού, περαστική από το υπουργείο… Θαυμάστε, λοιπόν, γραφειοκρατία και σκεπτικό σε υπουργείο Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Για να μη δημιουργούνται συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε συμβασιούχους έλληνες και αλλοδαπούς υπαλλήλους, στις πρεσβείες και στα προξενεία μας, ως μεταφραστές, γραμματείς, κλητήρες και οδηγούς, το υπουργείο Εξωτερικών τούς… απολύει μετά από δύο χρόνια εάν είναι αλλοδαποί και μετά από τέσσερα χρόνια εάν είναι έλληνες υπήκοοι… Πράγμα που σημαίνει ότι εάν βρεις, μετά από πολύ ψάξιμο, έναν πολύ καλό μεταφραστή, έναν προσεκτικό οδηγό ή έναν πρόθυμο και πειθαρχικό κλητήρα (πράγμα σπάνιο…) και τον προσλάβεις, θα πρέπει μετά από μία διετία να τον απολύσεις και να ψάχνεις για άλλον… Όλα αυτά γιατί το ελληνικό κράτος δεν θέλει να δημιουργηθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων. Ξέρετε εσείς καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να εφαρμόζει αυτές τις «ρυθμίσεις»; Ούτε οι χώρες της πάμφτωχης Αφρικής δεν θα αποτολμούσαν να τις επιβάλουν… Βεβαίως αποτέλεσμα αυτής της τρελής κατάστασης είναι οι πρέσβεις και οι γενικοί πρόξενοι να απασχολούνται κατά προτεραιότητα και αγχωτικά με αυτά τα θέματα «καθημερινότητας» που τους «καίνε» (πού θα πας χωρίς μεταφραστή ή οδηγό;) και αφήνουν όλα τα άλλα, έστω και σημαντικά, για αργότερα… Και όταν προσληφθεί επιτέλους ένας συμβασιούχος συνεργάτης σε κενή θέση, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να απολυθεί κάποιος άλλος που συμπλήρωσε διετία… Και στα θέματα διοίκησης, λοιπόν, πρέπει πάλι ο υπουργός Π. Μολυβιάτης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά… Το υπουργείο έχει, βεβαίως, με τη νέα κυβέρνηση, νέα διοίκηση από επαγγελματίες διπλωμάτες που αντικατέστησαν τους… αλεξιπτωτιστές συμβούλους στο υπουργείο επί εποχής Γ. Παπανδρέου. Δεν επήλθε, όμως, καμιά βελτίωση μέχρι σήμερα στο ισχύον σύστημα, καμιά αφύπνιση των αρμοδίων… Για κάθε πρόσληψη συμβασιούχου μεταφραστή και βοηθού οδηγού, για μια διετία, χρειάζεται κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, αλλά και προσυπογραφή τουλάχιστον από άλλους 7-10 υπηρεσιακούς παράγοντες… και διαδικασία που κράτα δύο μήνες και βάλε… Ο υπουργός Εξωτερικών, λοιπόν, στην Ελλάδα έχει φαίνεται καιρό να ασχοληθεί με την πρόσληψη κλητήρα στη Ζιμπάμπουε και οδηγού στην πρεσβεία της Μπανγκόκ… Και διηγώντας τα να κλαις…

– Άτυχοι πάλι οι εμπορικοί ακόλουθοι (ΟΕΥ) και με την κυβέρνηση της ΝΔ. Μονοκούκι «γαλάζιο» ψήφισαν οι περισσότεροι στις εκλογές, όπως λένε τουλάχιστον, για να απαλλαγούν από το ΠΑΣΟΚ και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Α. Λοβέρδο, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία. Του καταμαρτυρούν ότι «επηρεάσθηκε» έντονα από τους διπλωματικούς, σε ό,τι αφορά το καθεστώς ένταξής τους στο υπουργείο Εξωτερικών από το τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ήρθε, όμως, στην εξουσία η ΝΔ και νέος πολιτικός τους προϊστάμενος ανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Μένεα πνέουν και εναντίον του, γιατί με τις νέες, υποτίθεται αναθεωρημένες και εκσυγχρονισμένες ρυθμίσεις, που προώθησε στη Βουλή, αισθάνονται ότι είναι και πάλι «ριγμένοι»… Επικρίνουν τον υφυπουργό ότι «παρασύρθηκε» και αυτός και μεροληπτεί υπέρ της συντεχνίας των διπλωματικών. Τελικά, μονολογούσε ένας παλαιότερος εμπορικός σύμβουλος, ήμασταν μια χαρά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ακόμη παλαιότερα στο υπουργείο Εμπορίου. Δεν είχαμε κανέναν διπλωματικό πάνω από το κεφάλι μας και μια ζωή συνεχώς στο εξωτερικό… Ο ανταρτοπόλεμος εμπορικών και διπλωματικών θα συνεχισθεί, όπως φαίνεται, με τους διπλωματικούς να κερδίζουν «στα σημεία» (η πολιτική ηγεσία είναι μαζί τους…). Οι εμπορικοί στρέφονται για συμπαράσταση στον αγώνα τους στις παραγωγικές τάξεις (ΣΕΒ, ΣΕΒΒΕ, ΕΒΕΑ κ.λπ.). Υπόθεση μύλος… Οι εξαγωγές μπορούν να περιμένουν…

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ