Το νέο ΠΑΣΟΚ με παλιά υλικά!

Μα, έγινε τελικά συνέδριο και ξεκαθαρίστηκε το τοπίο; Αναμφισβήτητα πολλά συμβαίνουν στο παρασκήνιο που στήνεται για το πώς θα ελεγχθούν και πάλι τα νέα κομματικά όργανα και η απάντηση είναι πως το συνέδριο έγινε, αλλά κανείς δεν το πήρε στα σοβαρά. Και εδώ υπάρχει προσωπική ευθύνη του Γιώργου που δεν έθεσε τις βάσεις του νέου κόμματος ώστε να μπορεί τώρα να κινείται ανενόχλητος και να μη βρίσκει μπροστά του όλο το παλαιό σύστημα που ναι μεν στηρίζει τον αρχηγό του Κινήματος, ανασυγκροτεί, ωστόσο, το δικό του μπλοκ με όλα τα παλαιά στελέχη που θήτευσαν τα προηγούμενα χρόνια στα διάφορα υπουργεία και εξαιτίας των οποίων το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί τώρα να καρπωθεί την όποια φθορά της κυβέρνησης.

Καθημερινά, στελέχη σε κάθε τοπική κοινωνία διαγκωνίζονται ποιος θα είναι υποψήφιος γραμματέας στις εσωκομματικές εκλογές στις αρχές του Ιουνίου. Συγκεντρώνονται μεταξύ τους οι παλαιοί γραμματείς, αποφασίζουν «κάτω από το τραπέζι», προωθούν δικούς τους και άλλους τους εξοβελίζουν και, επιπλέον, έρχονται οι πρώην υπουργοί που με τα τοπικά τους στελέχη στηρίζουν τα «παλιά υλικά» για να ελέγχουν οι ίδιοι τις νέες νομαρχιακές επιτροπές, ώστε να αισθάνονται σίγουροι πως ο μηχανισμός που στήνουν θα τους βοηθήσει στην επανεκλογή τους. Αυτό είναι όλο το παιχνίδι και εκεί στηρίζονται. Στην εκλογή των δικών τους στελεχών που με τη σειρά τους θα τους βοηθήσουν στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.



Σε πολλές οργανώσεις στην περιφέρεια και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας το νέο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου δύσκολα περνάει. Δεν το αφήνουν οι παλιοί, όταν μάλιστα θεωρούν ότι ο Γιώργος αναγκαστικά θα πορευτεί με τους ίδιους.



Ο Θανάσης Τσούρας, που έχει αναλάβει από την πλευρά του Παπανδρέου να στήσει όλο το νέο σύστημα, βρίσκει συνεχώς μπροστά του εμπόδια. Παντού. Συμμαχίες παλαιών με νέα και φιλόδοξα στελέχη που στο όνομα του Παπανδρέου έχουν γίνει χειρότεροι από τους προηγούμενους και συγκροτούν ομάδες κάτω από αδιαφανείς όρους, συγκεντρώνονται μεταξύ τους κρυφά και προωθούν τον έναν ή τον άλλον ώστε να έχουν υπό τον έλεγχό τους το νέο κόμμα. Ο ίδιος ο κ. Τσούρας, μιλώντας στο «Π», έλεγε ότι, παρ’ όλα αυτά, η ανανέωση σε επίπεδο γραμματέων ΝΕ θα κυμανθεί περίπου στο 80%. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως είναι ότι δεν βρίσκει γυναίκες να συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα, σύμφωνα με απόφαση του κ. Παπανδρέου, που θα κυμαίνονται στο 40%. Έτσι θα υπάρξουν φαινόμενα πλαστοπροσωπίας, αλλά είναι προτιμότερο αυτό, λέει ο κ. Τσούρας, παρά να μην υπάρχουν καθόλου οργανωμένες οργανώσεις στην περιφέρεια. Στη Δυτική Αθήνα, τις προάλλες, σύμφωνα με συζητήσεις που έκανε η Βάσω Παπανδρέου, συγκεντρώθηκαν οι γραμματείς των ΝΕ και συμφώνησαν ποιους προωθούν και ποιους όχι. Πρώτα απ’ όλα, συμφώνησαν να είναι οι ίδιοι στα περιφερειακά συμβούλια. Φυσικά πίσω από κάθε γραμματέα βρίσκεται και ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος που τον καθοδηγεί.

Στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρία μπλοκ αυτή τη στιγμή που δρουν και λειτουργούν στο όνομα του Γιώργου, η δουλειά όμως που κάνουν υπόγεια αποσκοπεί και εδώ στον έλεγχο του νέου ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, στην Α’ Θεσσαλονίκης έχουν συγκροτήσει από κοινού συμμαχία ο Άκης με τον Βενιζέλο ώστε στις εκλογές της 5ης Ιουνίου να εκλεγούν στις οργανώσεις στελέχη της επιρροής τους. Ένα άλλο μπλοκ έχουν συστήσει οι παλαιοί εκσυγχρονιστές πρώην υπουργοί, όπως οι Καστανίδης, Μαγκριώτης, που εκ των πραγμάτων υπερασπίζονται τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ένα τρίτο μπλοκ περιλαμβάνει την κ. Αράπογλου και άλλα στελέχη. Όλοι μόνο κατ’ επίφαση λειτουργούν στο όνομα του Παπανδρέου. Ο καθένας ξεχωριστά κάνει δικό του παιχνίδι και ενώ υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το νέο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, η λογική από την οποία διαπνέονται, όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και αλλού, στηρίζοντας το προηγούμενο κυβερνητικό έργο, έχει δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο τοίχο απέναντι σε όποιο καινούργιο πρόσωπο θέλει να συμμετάσχει στην προσπάθεια του Γιώργου.

Το αποτέλεσμα είναι τα πρόσωπα αυτά να απογοητεύονται και στο τέλος να παραμένουν στο προσκήνιο οι ίδιοι πάλι, τα παλαιά στελέχη, που κατείχαν τις θέσεις και τις καρέκλες, αδιαφορώντας για την ανανέωση και την ανασυγκρότηση του κόμματος. Η εικόνα αυτή είναι παντού η ίδια. Σε πολλές οργανώσεις στην περιφέρεια και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας το νέο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου δύσκολα περνάει. Δεν το αφήνουν οι παλιοί, όταν μάλιστα θεωρούν ότι ο Γιώργος αναγκαστικά θα πορευτεί με τους ίδιους. Με τα πρόσωπα του παρελθόντος. Ένας άλλος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, που πραγματικά θεωρεί ότι ο Γιώργος έμπλεξε στην κυριολεξία και πως, ό,τι και αν κάνει ο ίδιος, δεν αλλάζει εύκολα το κόμμα του, έλεγε στο «Π» ότι «αν πραγματικά ο Παπανδρέου ήθελε να κάνει ρήξεις και τομές, που δεν θα τις έβρισκε μπροστά του μετά το συνέδριο, θα έπρεπε να έδινε εντολή στον Τσούρα ώστε με έξυπνο τρόπο να δώσει σε όλους να καταλάβουν την αναγκαιότητα ότι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος στα κομματικά όργανα κανείς από τα παλαιά στελέχη. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε και έτσι ο Γιώργος συνεχώς θα τους βρίσκει μπροστά του». Αυτά έλεγε με κατηγορηματικό τρόπο ο εν λόγω συνεργάτης που είναι κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και έχει εμπειρία από τα κομματικά φέουδα.

Ακόμη και στους τομείς του ΠΑΣΟΚ, που τελευταία οργανώθηκαν, υπάρχουν οι ίδιες τάσεις. Αν κρίνει κανείς τον τρόπο που μιλάνε στις κομματικές διαδικασίες μεγαλοστελέχη όπως ο Βενιζέλος, ο Σκανδαλίδης, ο Ρέππας, η Βάσω και ένα σωρό άλλοι για θέματα όπως ο «βασικός μέτοχος» ή τα δημόσια έργα, καταλαβαίνει πολύ καλά ότι όλοι αυτοί διαπνέονται από έντονο κυβερνητισμό. Δεν ομιλούν από μια μηδενική βάση για θέματα όπως αυτά που αναφέραμε ως παράδειγμα. Ομιλούν με βάση τους χειρισμούς που έκαναν οι ίδιοι στο παρελθόν, οι εκσυγχρονιστές υπερασπίζονται το έργο του Κώστα Σημίτη, οι απέναντι προσπαθούν να ορθώσουν κάποιον αντίλογο, έστω και με στρεβλό τρόπο, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Καμία νέα πρόταση, τέτοια που να μπορεί να είναι θελκτική για τους απέξω που θα ήθελαν να συμμετάσχουν για να αλλάξουν το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα, για να χρησιμοποιήσουμε και το νέο ραδιοφωνικό σποτάκι του Κινήματος. Έτσι, λοιπόν, το συμπέρασμα που ανεπηρέαστα βγαίνει απ’ όλη αυτή την υπόθεση είναι πως ο Παπανδρέου, ό,τι και αν κάνει, είναι πλέον αναγκασμένος να συμπορευτεί με εκείνο που ο ίδιος θεωρεί παρελθόν.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά όλα αυτά τα στελέχη ο ίδιος τα χρειαστεί στην πορεία του χρόνου και συμπορευτεί μαζί τους σε μια μελλοντική κυβερνητική θητεία.


Σχολιάστε εδώ