Στρώνουν το χαλί για το ξεπούλημα…

Κανένας δεν περίμενε την περασμένη Κυριακή ότι το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και της Cosmote θα πυροδοτούσε εξελίξεις, οι οποίες θα οδηγούσαν στη σημερινή τεταμένη ατμόσφαιρα για το θέμα του ΟΤΕ και σε ένα κύμα διογκούμενης δυσφορίας, καθώς ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δραχμών προκειμένου να αποχωρήσουν νωρίτερα 5.000 έως 6.000 εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Είναι εντυπωσιακό ότι παρά το γεγονός πως το θέμα του ξεπουλήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα βρίσκεται ουσιαστικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και απασχολεί τους πάντες, από καμία απολύτως πλευρά δεν βγήκε ανακοίνωση για να διαψεύσει το σενάριο που αποκαλύψαμε και το μεγάλο κόλπο που έχει στηθεί προκειμένου να περάσει ο ΟΤΕ εσπευσμένως σε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα που αποτελείται από τους επιχειρηματίες Δαυίδ, Μαρινόπουλο, Φουρλή και Φέσσα.

Ούτε βέβαια κάποια συνδικαλιστική οργάνωση, από αυτές που ελέγχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα στελέχη των οποίων, όπως φάνηκε, είναι εναρμονισμένα στη λογική του ξεπουλήματος του Οργανισμού, παρά τα όσα μέχρι πριν από λίγο καιρό υποστήριζαν, βγήκε να διαψεύσει το δημοσίευμα… Μόνο μία παράταξη, η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Κίνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσκειται σε διαφωνούντες της ΝΔ, κυκλοφόρησε μία ανακοίνωση που καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και την ηγεσία του ΟΤΕ και ειδικά τον κ. Βουρλούμη, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «εκπρόσωπο ιδιωτικής εταιρείας».

Αντίστροφη μέτρηση

Το δημοσίευμά μας, πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, τάραξε τα νερά στον Οργανισμό και σε ορισμένους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους και κατά τη γνώμη μας επέσπευσε τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώσαμε, δεν υπήρξαν διαψεύσεις.

Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του κ. Βουρλούμη ήταν να πολώσει το σκηνικό με τους συνδικαλιστές, δηλώνοντας ότι η συμφωνία για την εθελουσία δεν πρόκειται να προχωρήσει, αναγκάζοντάς τους έτσι όχι μόνο να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και μετά από δύο μέρες να συμφωνήσουν και να υπογράψουν τη συμφωνία. Η δεύτερη κίνηση φαίνεται ότι ήταν η εσπευσμένη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επιχειρηματία κ. Δαυίδ, που φέρεται να μετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα που πρόκειται να αγοράσει το πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, αφού πρώτα δημιουργηθεί αδιέξοδο με τη λήξη των ομολόγων που πρέπει να ρευστοποιηθούν.

Ήταν μια συνάντηση, η οποία έγινε μετά τις αποκαλύψεις μας και αντανακλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε στο επιχειρηματικό σχήμα από την αποκάλυψη του σχεδιασμού που υπήρχε και μετά το «πράσινο φως» που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες μέρες νωρίτερα.

Πότε δόθηκε το «πράσινο φως»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, ο πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή «προχωρήστε» στον πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη λίγες μέρες νωρίτερα, στην εκδήλωση που έγινε την Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου) στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρουσία και του υπουργού Επικοινωνιών κ. Λιάπη, έδωσε την εντολή στον κ. Βουρλούμη, στον όποιο μάλιστα επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει το πολιτικό και το οικονομικό κόστος για αυτές τις αποχωρήσεις».

Πάντως, στη συνάντηση του Καραμανλή με τον επιχειρηματία Δαυίδ οι ανησυχίες που υπήρχαν διασκεδάστηκαν και την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε η συμφωνία ΟΤΕ και εργαζομένων, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στους επίδοξους αγοραστές, στο χρηματιστήριο, καθώς και στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που την ίδια μέρα άρχιζε.

Όπως μας τόνιζαν κύκλοι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ, η εθελουσία ήταν μία από τις προϋποθέσεις για να αγοραστεί από τους ιδιώτες το επόμενο πακέτο μετοχών.

Μια τέτοια κίνηση -μας τόνισαν- δεν αποτελεί καμιά μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή πάρα μόνο απόπειρα ικανοποίησης των απαιτήσεων των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αποπροσανατολισμός

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτοί που περίμεναν πρώτοι και καλύτεροι και με αγωνία τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και εργαζομένων ήταν οι ιδιώτες που προετοιμάζονται να μπουν στον ΟΤΕ και μετά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εδώ και καιρό κάθε χρόνο έχουν εθελουσία αποχώρηση με μπόνους και φεύγει ένας μικρότερος αριθμός εργαζομένων (700 άτομα ετησίως).

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι αυτή η μαζική εθελουσία έξοδος δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον παρά μόνο το επιχειρηματικό σχήμα που πρόκειται να πάρει στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΤΕ, αφού δεν πρόκειται να πληρώσει δραχμή από αυτό το πρόγραμμα, αλλά, αντιθέτως, θα κερδίσει κιόλας τεράστια ποσά από τη σκόπιμη καθήλωση της μετοχής. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μέχρι στιγμής η εθελουσία αυτή έξοδος εφαρμόζεται κάθε χρόνο με τα ίδια περίπου κίνητρα, χωρίς να έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις ούτε για το υπάρχον προσωπικό ούτε για το επερχόμενο.

Ήδη με τη βοήθεια των καναλιών, αλλά και ορισμένων πολιτικών και συνδικαλιστικών κύκλων έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Αντί μάλιστα αυτή τη στιγμή όλοι να ασχολούνται με το μείζον, που είναι η πώληση του Οργανισμού σε ιδιώτες, ασχολούνται με το έλασσον, που είναι με ποιο καθεστώς θα προσλαμβάνονται οι επερχόμενοι υπάλληλοι. Μα, καλά, ουδείς έχει αντιληφθεί ότι όταν οι ιδιώτες θα έχουν στα χέρια τους το πλειοψηφικό πακέτο, τα πάντα θα αλλάξουν στον ΟΤΕ; Ακόμη και οι εργασιακές σχέσεις; Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι εντυπωσιακή η σιωπή των εκπροσώπων των εργαζομένων…

Παχυδερμισμός

Από την πλευρά, λοιπόν, των εκπροσώπων των εργαζομένων σε επίπεδο συνδικαλιστικών παρατάξεων, τις ημέρες που μας πέρασαν δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση, πέραν της ανακοίνωσης μίας συνδικαλιστικής παράταξης που γέμισε το κτίριο του ΟΤΕ με ανακοινώσεις με την υπογραφή «Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Κίνηση». Οι πληροφορίες λένε ότι έχει συγκροτηθεί από στελέχη της ΔΑΚΕ, τα οποία διαφωνούν πλήρως με τις ενέργειες της διοίκησης του ΟΤΕ, αλλά και της κυβέρνησης…

Στην ανακοίνωση αυτή η εν λόγω συνδικαλιστική κίνηση κατηγορεί τους συνδικαλιστές και των τεσσάρων παρατάξεων για παχυδερμισμό και ουσιαστικά ότι ξεπούλησαν τον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» με πρωτοσέλιδο τίτλο ”ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΤΕ και COSMOTE”, που έπρεπε να είχε ξυπνήσει τις κοιμισμένες συνειδήσεις τού κάποτε δυναμικού συνδικαλιστικού κινήματός μας, δυστυχώς αυτό συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και να ασχολείται αν οι εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται θα είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι δύο τελευταίες διοικήσεις του ΟΤΕ τον έχουν οδηγήσει στη διάλυση προκειμένου να τον ρίξουν σαν ώριμο φρούτο στα ντόπια και ξένα μονοπώλια (για να θυμηθούμε τις παλιές διεκδικητικές εποχές). Ας αφήσουν επιτέλους τον παχυδερμισμό τους και ας δουν επιτέλους ότι οι ΔΑΥΙΔ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΡΛΗΣ είναι ιδιοκτήτες του ΟΤΕ και ας καταλάβουν επιτέλους ότι ο κ. Βουρλούμης είναι ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας, όπως ο ίδιος καυχάται, μόνο που δεν αναφέρει και τα αφεντικά του.

Είχαμε καταγγείλει και τις τέσσαρες ανύπαρκτες συνδικαλιστικές παρατάξεις για παχυδερμισμό και ανικανότητα, που με τη συμπεριφορά τους έδειχναν ότι ανέμεναν τον παπά για να θάψουν το πτώμα του ΟΤΕ. Τώρα, με το δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΠΑΡΟΝ”, επαληθευόμαστε και έτσι δεν θα χρειασθούν και πολύ να περιμένουν τον παπά, γιατί ήδη έχει έλθει».


Σχολιάστε εδώ