Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Όταν ξεκινούσα να γράψω το χρηματιστηριακό σχόλιο για την εβδομάδα που τελείωσε, το ζητούμενο όλων ήταν οι όποιες αλλαγές στην ψυχολογία κυρίως των επενδυτών, αλλαγές που προφανώς συσχετίζονταν με την ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων τριμήνου, τουλάχιστον από τους ταγούς της αγοράς. Και στον βαθμό που οι ανακοινώσεις τύπου ΟΤΕ (αύξηση κερδών κατά 88,6% στο τρίμηνο) θα συνεχιστούν, ιδίως από τις περισσότερες ΔΕΚΟ, όπως τουλάχιστον πιστεύουν οι αναλυτές και οι λοιποί ειδικοί και μη της Σοφοκλέους, για ένα εύλογο διάστημα «θα έχουμε παιχνίδι», όπως λένε και οι Αμερικανοί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, λοιπόν, θα εστιαστεί το ενδιαφέρον τις προσεχείς εβδομάδες, με τα τεκταινόμενα στο χρηματιστήριο να βρίσκονται σε ευθεία σύνδεση με τα…
γραφεία Τύπου των εισηγμένων και τα dealing rooms των μεγάλων ΑΧΕ και ΑΕΔΑΚ. Πάντως, αν σε κάτι συμφωνούν οι πάντες, είναι στο ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος σημαντικής πτωτικής κίνησης. Επιπροσθέτως, στο ότι η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου θα καθορίσει σε βάθος χρόνου την εικόνα και τις επιδόσεις του ΧΑ. Και εδώ πολλά μπορεί να σημειώσει κανείς.

Αρχής γενομένης από το φλέγον θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών, που τελικά αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος και κρισιμότερος καταλύτης των όποιων μελλοντικών εξελίξεων.
Κατά τα λοιπά και με δεδομένη (;) την ανακοίνωση σχετικά θετικών ειδήσεων από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας, δεν πρέπει να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένων προσπαθειών κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, με ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση το ποιοι θα είναι αυτοί που θα «ρίξουν χαρτιά για να εγγράψουν κέρδη». Διότι, αν οι πωλητές έρθουν από την αλλοδαπή, τα επιλεγμένα χαρτιά 20άρη και 40άρη δείκτη εμφανίζονται ως τα… απόλυτα φαβορί για «πικρές ιστορίες».

Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που τελείωσε και η αντίδραση των επαγγελματιών της αγοράς στο νέο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά. Αυτήν τη φορά «φωνάζουν» οι αναλυτές. Προσέξτε διατύπωση και θα καταλάβετε: «Στη δημιουργία μιας αγοράς για ‘‘ολίγους και εκλεκτούς”, που θα επιφέρει τον θάνατο του χρηματιστηριακού θεσμού, συντείνει σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου», επισημαίνει ο Κ. Βέργος, πρόεδρος της Ένωσης των Αναλυτών. Τα όποια συμπεράσματα δικά σας…

Τέλος, να σας παραθέσω μια ανάλυση γνωστότατης χρηματιστηριακής, γνωστής στους επαΐοντες και για τη μάλλον ορθολογιστική προσέγγιση των τεκταινόμενων στην αγορά μας. Ο λόγος για τη Merit AXEΠΕΥ και το newsletter της στα μέσα της εβδομάδας. Έψαχνα έναν λόγο για να διαφωνήσω με όσα περιέγραφαν οι άνθρωποι της εταιρείας και τελικά σκέφτηκα ότι μάλλον λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετική φρασεολογία. Ιδού λοιπόν πλάνο κινήσεων, έτσι, για να μη λέτε ότι μόνο εγώ τα λέω «συντηρητικά» (οι υπογραμμίσεις στο κείμενο που ακολουθεί είναι δικές μου): «Η συνέχεια, αν διατηρηθεί το ιστορικό εποχικό μοτίβο, μας επιφυλάσσει κάποια έξαρση προς τα τέλη του καλοκαιριού, νέο χαμηλό το φθινόπωρο και σταδιακή ανάκαμψη προς τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο εν όψει της έλευσης της νέας χρονιάς και του νέου January Effect. Επομένως, καλό είναι στην τρέχουσα φάση να μην πηγαίνουμε πολύ κόντρα στα πράγματα. Τα σημάδια των καιρών επιβάλλουν ενδοσκόπηση, αναμονή, άμυνα, ρευστότητα και… ασκητική ζωή. Οποιεσδήποτε απόπειρες προσέγγισης των 3.000 μονάδων θα έπρεπε, δεδομένων των συνθηκών, να εκλαμβάνονται ως ευκαιρίες αύξησης της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων, ειδικότερα μάλιστα εάν συνοδεύονται με τζίρους κατώτερους των 170-180 εκατ. ευρώ».

ΥΓ.: Θυμηθείτε αυτή την είδηση, μπορεί στο μέλλον να αλλάξει δραματικά την εικόνα της αγοράς μας: «Τη ριζική αναδιάρθρωση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σχεδιάζει η διοίκηση του ΧΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, στοχεύοντας στην αύξηση του όγκου συναλλαγών αλλά και στη διεθνοποίηση.

Η απελευθέρωση της αγοράς θα αποτελέσει ένα πρώτο σημαντικό βήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ξένους επενδυτές από μεγάλες κεφαλαιαγορές, με προεξάρχουσα την αγορά του Λονδίνου, να μπορούν να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς τη διαμεσολάβηση των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών». Χαρά που θα κάνουν μερικές ΑΧΕ!


Σχολιάστε εδώ