Προκλητική διάταξη του πολυνομοσχεδίου του Αλογοσκούφη καταγγέλλει χρηματιστής

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά, που προβλέπει πιστοποίηση των τραπεζικών υπαλλήλων σε θέματα όπως η ανάλυση μετοχών, η παροχή χρηματιστηριακών συμβουλών και η διαχείριση χαρτοφυλακίου, με μόνο προσόν την… «αποδεδειγμένη» τριετή εμπειρία, έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, θα δημιουργήσει χιλιάδες πιστοποιημένα στελέχη επενδυτικών συμβούλων, διαχειριστών χαρτοφυλακίου, αναλυτών κ.λπ., οι οποίοι ουσιαστικά θα έχουν ελάχιστη γνώση του αντικειμένου.

Η εμπειρία του χρηματιστηρίου του 1999 με τους αμέτρητους «ειδήμονες», που παρέσυραν τον κόσμο και που τελικά έβλαψαν και απαξίωσαν ανεπανόρθωτα τον θεσμό του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς, θα έπρεπε να καταστήσει τους θεσμικούς παράγοντες, ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα, πολύ πιο προσεκτικούς…

Μέσα στο πλαίσιο των ανωτέρω αντιδράσεων χαρακτηριστική είναι η παρακάτω επιστολή προς τον ΣΜΕΧΑ, του έμπειρου χρηματιστή και παλαιού στελέχους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αθ. Χαλκιάδη, η οποία, παρά το άψογο χιούμορ της, είναι εξαιρετικά καυστική και εύστοχη:

Κύριοι,
Κάποτε, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του και διάφορα νομοσχέδια -σε κάποιες πονηρές καταστάσεις- περνούσαν κατά τον γνωστό συνοπτικό τρόπο, σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο τελικώς ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους, υπήρχε μια παράγραφος που έλεγε:

“Και ό,τι άλλο θέλει ο κ. Παπαδόπουλος”.

Αυτό δεκαετίες ολόκληρες σχολιάζετο με γέλιο, τόσο τις τάξεις των βουλευτών όσο και στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανέφερα το παραπάνω, γιατί στο πολυνομοσχέδιο που μας απέστειλε ο κ. υπουργός θα ‘θελα να προτείνω κάποια αντίστοιχη διάταξη που να λέει (κάτω από το άρθρο 50) “και ό,τι άλλο θέλουν οι τράπεζες…”.

Μόνον έτσι θα μπορούσα να σχολιάσω την απαλλαγή από τις εξετάσεις των τραπεζικών υπαλλήλων, ανεξαρτήτως προσόντων, Δημοτικού, Γυμνασίου κ.λπ., να απαλλάσσονται από τις εξετάσεις, αρκεί να έχουν αποδεδειγμένη (εδώ γελάνε) τριετή εμπειρία.

Οι υπάλληλοι και τα στελέχη των χρηματιστηριακών εταιρειών ακόμη και με επιτυχείς εξετάσεις, για χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι, με σοβαρότατες μεταπτυχιακές σπουδές με ΜΒΑ Finance, με σπουδές σε Ανώτατα Οικονομικά Πανεπιστήμια Ελλάδος ή εξωτερικού, με εμπειρίες 10ετίας μέσα στον χρηματιστηριακό χώρο, οφείλουν να δώσουν εξετάσεις για να μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συμβουλή, αλλιώς είναι παράνομοι!

Αντίθετα, άπαντες οι προαναφερθέντες τραπεζικοί υπάλληλοι όλων των τραπεζών και όλων των υποκαταστημάτων της Ελλάδος, ανεξαρτήτων προσόντων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορούν να έχουν «κατά τα γνωστά», όσον αφορά την εμπειρία, οποιαδήποτε πιστοποίηση.

Τα προνόμια που απολαμβάνουν οι τράπεζες τελευταία μέσα στον χρηματιστηριακό χώρο ολοένα πληθαίνουν και είναι λίγο πολύ γνωστά, αλλά, έλεος, μια τέτοια διακριτική διάταξη δεν τιμά κανέναν, ούτε τις τράπεζες, αλλά ούτε και το Κοινοβούλιο, αν τελικά την ψηφίσει».


Σχολιάστε εδώ