Ποιος ευθύνεται που δεν τελείωσε ακόμη το έργο;

Το υπουργείο Υγείας και η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν υπεύθυνα εάν ισχύει μέχρι σήμερα η υπογραφείσα με τον ανάδοχο σύμβαση εκτέλεσης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ή αυτοδίκαιως έχει διαλυθεί και στην περίπτωση αυτή ποιος έχει την υπαιτιότητα.

Έτσι μόνο θα διαχωρισθούν οι νόμιμες από τις παράνομες ενέργειες, θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και θα ξεκαθαρίσει ο λογαριασμός μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και εργολάβου.
Με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση έχουν υποχρέωση οι αρμόδιοι να απαντήσουν εάν είναι συμβατική υποχρέωση η καταβολή 800.000 ευρώ στον ανάδοχο και σε ποιο άρθρο της σύμβασης αναφέρεται. Στην περίπτωση που στοιχειοθετείται νόμιμη απαίτηση του εργολάβου από παραλείψεις της διοικήσεως, τότε ποιοι έχουν την ευθύνη των παράνομων ενεργειών;

Τελικά ο εργολάβος έχει προκαταβολικά εισπράξει 2,2 δισ. δρχ., πριν παραδοθεί και λειτουργήσει το έργο, απαιτεί άλλα 270 εκατ. δρχ. χωρίς να του αποδίδεται (!) καμία ευθύνη για την καθυστέρηση των πέντε ετών και το υπουργείο Υγείας με τη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ διαπραγματεύονταν!
Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του υπουργού Υγείας κ. Κακλαμάνη. Διαφωνούμε, όμως, με τους παρατρεχάμενους του υπουργείου και της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, που μετά από έναν χρόνο θυμούνται να ανασύρουν από το χρονοντούλαπο τον φάκελο του ΕΚΑ και τότε, ενώ διαπιστώνεται, όπως διαβάζουμε στο έγγραφό σας, ότι ο εργολάβος δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, δεν έχει παραληφθεί το έργο, εσείς με πλήρη ανευθυνότητα του καταβάλατε 800.000 ευρώ! Η πράξη σας αυτή αποτελεί απιστία σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του Δημοσίου και θα έπρεπε ήδη να είχατε παραπεμφθεί στον ανακριτή για προφυλάκιση.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη καταβολή των 650 εκατ. δρχ. στον εργολάβο, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι ο ανώνυμος συντάκτης καθίσταται και συνήγορος των παράνομων αποφάσεων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ.
Προς απάντηση συνιστούμε στον ανώνυμο συντάκτη να διαβάσει το δημοσίευμα του «Π» στις 22/06/03 με τίτλο «Έπνιξε και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας η ΔΕΠΑΝΟΜ» για να αντιληφθεί το μέγεθος των παρανομιών που έχουν διαπραχθεί.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Υγείας έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΕΚΑ με αδιαφορία, πληρώνοντας επιπλέον αναιτιολόγητα 1 δισ. δρχ. περίπου. Εάν η αδιαφορία αυτή συνεχιστεί και κατά τη λειτουργία του, υφίσταται άμεσος κίνδυνος να εμφανιστούν τα προβλήματα που υπήρξαν στη Γαλλία σχετικά με το αίμα.
Κάλυψαν τις κακοτεχνίες στο «Αττικό»
Υποψίες για κάλυψη των κακοτεχνιών του Αττικού Νοσοκομείου που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ γεννά η στάση της κυβέρνησης, που εξακολουθεί να αρνείται την κατάθεση των εγγράφων, ώστε να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες που οδήγησαν στην καθίζηση ολόκληρης πτέρυγας.

Το θέμα επανέφερε με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του Συνασπισμού Θανάσης Λεβέντης, για να εισπράξει την απάντηση του υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου ότι το… «νοσοκομείο-ναυαρχίδα» (!) δεν παρουσιάζει πια κανένα πρόβλημα στατικότητας, χωρίς να προσκομίσει ωστόσο τα έγγραφα που το αποδεικνύουν!
Αντιθέτως, ο κ. Γιαννόπουλος απέδωσε τις ευθύνες στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται ποιες σχέσεις αμαρτωλές οδηγούν στην απόκρυψη των αποδεικτικών στοιχείων.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε σε μεγάλες πολιτικές και ποινικές ευθύνες, καθώς δαπανήθηκαν 80 εκατ. ευρώ για το σύγχρονο αυτό νοσοκομείο. Ζήτησε τη σύμβαση μεταξύ ΔΕΠΑΝΟΜ και κατασκευάστριας εταιρείας και τα πρωτόκολλα παραλαβής και παράδοσης, αίτημα που εκκρεμεί για περισσότερο από έξι μήνες. Σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση του νοσοκομείου, ο κ. Γιαννόπουλος υποσχέθηκε ότι ως έναν βαθμό θα αντιμετωπιστούν με προσλήψεις.


Σχολιάστε εδώ