Ο δαίμονας των δημαρχείων

– Έκλεισαν οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τη χωματερή στην περιοχή. Ο μόνος που θέλει να λειτουργεί η χωματερή είναι ο άρχοντας Παπαδήμας. Ρε συντρόφια, που διαμαρτύρεστε, εδώ ο δήμος πνίγεται στα χρέη και στην εξωταμειακή διαχείριση και ο δημαρχάκος τρέχει να μαζέψει τα αμάζευτα. Με τα σκουπίδια θα ασχοληθεί;

– Αποτελεί πλέον χαμένο όνειρο για την παράταξη του ναυάρχου Βασίλη Ξύδη στον δήμο Παπάγου η συνοχή των δημοτικών του συμβούλων. Και η τελευταία πιστή μέχρι πριν από λίγες ημέρες, φίλτατη κυρία Χρήστου, αρχίζει να εξωτερικεύει τις φιλόδοξες προθέσεις της για το αξίωμα του δημάρχου. Έλεγε προχθές σε κομματικά στελέχη, σε μια καφετέρια της περιοχής, ότι: «Η κατάσταση με τον Ξύδη δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να κάνω». Ουδείς πτώχευσε υποσχόμενος. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο Γκουβάκης τούτη τη φορά θα διεκδικήσει μόνος του τον δήμο. Και απ’ ό,τι λένε δικοί του άνθρωποι, θα κερδίσει… Ίδωμεν.

– Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Παλαιό Φάληρο. Η εταιρεία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού πήρε ένα οικόπεδο-«φιλέτο» από τη Ριζάρειο Σχολή και άρχισε τις εκσκαφές για να το χτίσει. Έλα, όμως, που τα αρχαία που ξετρυπώνουν από το οικόπεδο, μπροστά στις ρόδες των εκσκαφέων, κάνουν… παρέλαση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι φωνάζουν, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Μήπως πρέπει κάποιος να παρέμβει άμεσα; Ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλος έχει γνώμη;

– Έξω από τα δόντια τα είπε ο τοπάρχης Ελευσίνας, ο Αμπατζόγλου, για τις μεθοδεύσεις μερικών ισχυρών τοπικών παραγόντων, οι οποίες αφορούν την τροποποίηση του σχεδιασμού για το μεγάλο έργο αποχέτευσης που δημοπρατεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή. Ονόματα δεν είπε ο Γιώργης, αλλά όλοι καταλάβαμε. Η φωτογραφία ήταν έγχρωμη και πεντακάθαρη.

– Όλοι οι δήμοι της Αττικής πήραν χιλιάδες ευρουλάκια για να καταρτίσουν προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα. Η αφορμή ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Να σας πω, λοιπόν, ότι ούτε ένα λουράκι για λαιμό δεν αγοράστηκε. Να ‘ναι καλά οι… φόλες. Ούτε ίχνος αδέσποτου δεν έμεινε… Ουδείς όμως έλεγξε πού πήγαν τα χρήματα. Το πλιάτσικο της αρπαχτής. Αφήστε τα άλλα χρήματα που δίνονται διά του υπουργείου Γεωργίας, για τον ίδιο λόγο, στους δήμους. Από 60.000 ευρώ πήρε ο κάθε δήμος.

– Έκανε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, τον ετήσιο απολογισμό του σε μια κατάμεστη αίθουσα της περιοχής. Μόλις τέλειωσε την ομιλία του, είπε ο Λαμπρούκος: «Κατηγορήστε με για ό,τι θέλετε. Θέλω, όμως, να το πείτε εδώ. Να κοιτιόμαστε στα μάτια. Θα απαντήσω σε όλα». Αφού, δημαρχάρα μου, το θέτεις έτσι, μπορείς να μου πεις πότε πήγες στην Ιταλία τελευταία φορά και με ποιον; Σιγά μην απαντήσεις.

– Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους δήμους που έχουν λιμενικά ταμεία στην περιοχή τους και περιγράφει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε οι διοικήσεις των ταμείων να περάσουν στους δήμους. Βάλαμε και εμείς το χεράκι μας. Βαρεθήκαμε να γράφουμε για την καθυστέρηση αυτής της εφαρμογής, αφού ο νόμος είχε ψηφιστεί πριν από πέντε μήνες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τοπάρχες μου, με την ευκαιρία να σας επιστήσω την προσοχή. Τα λιμάνια είναι μεγάλη αμαρτία. Οι λαθρεμποράδες του «μαύρου χρυσού» περιμένουν να οριστούν τα νέα ΔΣ για να αρχίσουν τα «κεράσματα».

– Καλά μάς τα λέει ο δήμαρχος Καλυβίων, Πέτρος Φιλίππου, όταν διαμαρτύρεται για τις αυθαίρετες κατασκευές των ξενοδόχων στην περιοχή. Για την καντίνα, που έχει μετατρέψει την παραλία σε τσιφλίκι, δεν λέει κουβέντα. Η σύμβαση προβλέπει λειτουργία μόνο το καλοκαίρι και ο καντινάρχης δούλευε και όλο τον χειμώνα. Πού πήγαιναν τα ενοίκια, αφού ο δήμος δεν μπορούσε να τα εισπράξει; Ήδη το πρόστιμο που έχει επιβάλει η Πολεοδομία για τις αυθαιρεσίες είναι 50.000 ευρώ. Θα το πληρώσει φυσικά ο δήμος, αφού η καντίνα είναι δημοτικό κατάστημα. Τα ενοίκια που εισπράττει τον χρόνο ο δήμος είναι 24.000 ευρώ. Γεια σου, Πέτρο, με τους αγώνες σου!

– Πολλά ακούγονται για τα οικονομικά της ανθοκομικής έκθεσης που γίνεται στην Κηφισιά κάθε χρόνο. Πολλά και περίεργα. Κάθε απάντηση δεκτή.

– Για ένα σωρό κακουργήματα παραπέμπεται ο δήμαρχος Ερέτριας ο Γουρνής. Το βούλευμα 1108/2003 γράφει ότι όταν ήταν πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, πλήρωσε τιμολόγια χωρίς να έχει γίνει κανένα έργο. Η υπόθεση αυτή έχει πολύ ψωμί. Πάντως, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Έξαρχος, ενώ θα έπρεπε να τον είχε θέσει σε αργία από τον Μάιο του 2003, ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα. Για να δούμε αύριο το πρωί.

– Έγινε το δικαστήριο που αφορούσε τον πρώην δήμαρχο Σαλαμίνας Θανάση Μακρή. Η κατηγορία ήταν σε βαθμό κακουργήματος. Η υπόθεση αφορούσε υπηρεσιακά θέματα. Εξαιτίας αυτής της παραπομπής ο περιφερειάρχης τον είχε θέσει σε αργία από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Έμαθα ότι η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν αθωωτική. Το δικαστήριο έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά η απόφαση δεν εκδόθηκε την ίδια μέρα. Νεότερα την άλλη εβδομάδα.

– Ανταποδοτικό τέλος 3% έχει επιβάλει εδώ και έναν χρόνο το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής σε όσες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται λατομεία, λόγω της επιβάρυνσης που επιφέρουν στο περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. Κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια. Μιλάμε για πολλά λεφτά.

– Και ο Γιάννης Πέτσας εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για το αξίωμα του δημάρχου στον Άλιμο. Ο ίδιος έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος. Καλή προσπάθεια, Γιάννη!

– Βρέθηκα στην Ελευσίνα πριν από λίγες ημέρες. Πέρασα από μια πλατεία και ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω από το κατάντημά της. Ούτε παγκάκια ούτε πλάκες ούτε δέντρα. Όλα σπασμένα και εγκαταλειμμένα. Γιατί ρε, παλικάρια μου; Άνθρωποι ζουν εκεί τριγύρω.

– Διάσημος έγινε ο Παπαχρήστος στο Ζεφύρι. Άντε και του χρόνου, δήμαρχε. Συναδελφάκια, αν ξανακάνετε καμιά εκπομπή, να λέτε ότι το είχατε διαβάσει σε αυτήν τη δύσμοιρη εφημερίδα πριν από δύο-τρεις μήνες. Δεν είναι ντροπή. Μας βγαίνει το λάδι κάθε εβδομάδα να κάνουμε ρεπορτάζ. Ποσοστά δεν θέλουμε. Πάρτε τα όλα εσείς.

– Έμαθα ότι διαμαρτυρήθηκε ο συμπαθέστατος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ευσταθίου, επειδή έγραψα ότι θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Ηλιούπολη. Φαίνεται ότι τον «μαλώσανε» τον άνθρωπο και μαζεύτηκε. Τασούλη, αύριο μη μας πεις ότι θέλεις!…

– Έχουν ξαμοληθεί τα κάθε λογής λαμόγια και «πουλάνε» χρίσματα σε ταλαίπωρους που θέλουν να δουν τον εαυτό τους σε αφίσες στις κολόνες της γειτονιάς τους. Δημοσιογράφοι, πολιτευτές, βουλευτές και κάθε… απατεώνικο μπουμπούκι. Μαζευτείτε, γιατί θα γράψω ονόματα και δεν θα σας σώσουν ούτε κλάματα στον εκδότη μου ούτε παρακάλια και συγγνώμες.

– Ένας δήμαρχος από τα παλιά επιστρέφει στην Αργυρούπολη, αφού προηγουμένως θήτευσε με επιτυχία σ’ άλλα αξιώματα, όπως νομάρχης Αθηνών και γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για τον Τάκη Ευσταθιάδη, που έχει αποφασίσει, μετά και τις πιέσεις συμπολιτών του, να διεκδικήσει τον δήμο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ήδη δημοσκόπηση που έγινε φέρνει πρώτο και με διαφορά τον Τάκη Ευσταθιάδη στις προτιμήσεις των κατοίκων της Αργυρούπολης. Και βέβαια θα πειθαρχήσει στη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι θα πειθαρχήσουν όλοι.

– Κλίμα έχει στο Μαρούσι ο Λευτέρης Παπαδημητρίου, ο πρώην βουλευτής και θύμα τρομοκρατικής επίθεσης της 17Ν. Από τους ως τώρα υποψήφιους της ΝΔ θεωρείται ο καταλληλότερος.
Η Ρηγίλλης έχει τον λόγο…

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Οι τοπαρχάρες γυρίζουν από τη Ρωσία πέντε με έξι κιλά πιο χοντροί. Μιλάμε για «άγρια φαγοπότια». Μου φέρνουν φωτογραφίες και λεπτομέρειες. Νεότερα την άλλη εβδομάδα.

– Ποιος δήμαρχος, που έχει έφεση στα μπουκάλια με το κίτρινο υγρό που καίει, όταν είναι στο τσακίρ κέφι, κάνει μαθήματα σε συναδέλφους του πώς να «στήνουν» διαγωνισμούς με εργολάβους;
Ποιος καλλιθεάτης παράγοντας ψάχνει να βρει την κασετούλα που τον αφορά; Καλά, βρε ομορφονιέ, όταν μίλαγες, δεν ήξερες τι έλεγες; Τώρα είναι αργά. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

– Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται τελευταίως στον δήμο Χολαργού, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις προ των δημοτικών εκλογών του επόμενου χρόνου, ώστε να κλείσει η «δεξιά παρένθεση», που άνοιξε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2002. Ο δυναμικός ανεξάρτητος υποψήφιος της αντιπολίτευσης κ. Χρ. Δασκαλόπουλος, άτομο με άριστη γνώση των προβλημάτων του δήμου και καλές σχέσεις με όλο το φάσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρωτοστατεί σε ενωτικές πρωτοβουλίες και πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον επόμενο δήμαρχο. Αρκεί, βέβαια, να υπερισχύσει αυτή η πλευρά και όχι οι μικροκομματικοί υπολογισμοί, που επέτρεψαν -για πρώτη φορά- στη ΝΔ να ελέγξει τον δήμο. Από την πλευρά του, ο νυν δήμαρχος Χολαργού κ. Νικολάου δείχνει ότι δεν αποκλείει και τη… χειροδικία, αν η τύχη το φέρει να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον κ. Δασκαλόπουλο. Γιατί; Μήπως επειδή διαπιστώνει ότι ο χρόνος μετράει εις βάρος του;

– Είναι αλήθεια ότι φιλόδοξη κυρία παραλιακού δήμου κάνει «κατ’ ιδίαν» συναντήσεις, για να επανέλθει στα δημοτικά πράγματα, με παράγοντες της τοπικής
κοινωνίας;

– Ποιος μεγαλοδημοσιογράφος θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Π. Φάληρο;

– Θα σκάσει μεγάλο κανόνι. Πλακώθηκε ο δημοσιογράφος που είχε το γραφείο Τύπου με τον δήμαρχο. Η μίζα ήταν η αιτία.

– Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής ζητάει με επιστολή του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Συντονιστικής Πρωτοβουλία Πολιτών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, για να διερευνήσει «τα πορίσματα-φωτιά που βρίσκονται στα συρτάρια της Εισαγγελίας» και αφορούν τον δήμο Άνω Λιοσίων.

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο κ. Γεωργακόπουλος, επικαλούμενος το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής στην εφημερίδα μας, τονίζει ότι το διαβιβάζει στην Εισαγγελία, «επειδή τα αδικήματα που αναφέρονται ότι έχουν τελεστεί είναι σοβαρότατα και επειδή η υπηρεσία σας δίνει αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Τέλος, όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα σχετικά πορίσματα βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής, γεγονός για το οποίο ενημερώνει τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.


Σχολιάστε εδώ