Οι 4 στους 10 αναποφάσιστους είχαν ψηφίσει ΝΔ!

Πολλές φορές γίνεται λόγος για τους πολίτες εκείνους που δεν εκφράζουν τι θα ψήφιζαν αν την Κυριακή γίνονταν βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα συχνά εκείνοι που δεν διευκρινίζουν τις προθέσεις τους και αποκαλούνται «αναποφάσιστοι» θεωρούνται ο παράγοντας εκείνος που μπορεί να καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την ανάλυση δεδομένων από τις εκλογές του προηγούμενου Μαρτίου έως και σήμερα δεν προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ρόλος των αναποφάσιστων είναι τόσο καθοριστικός και πως μάλλον και αυτοί οι ψηφοφόροι ακολουθούν τη γενική τάση.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε για το «ΠΑΡΟΝ» από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου 2005 ένα ποσοστό της τάξεως του 16,4% δεν διευκρίνισε τις προθέσεις του για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Αναλύοντας πιο προσεκτικά αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι αυτοί προέρχονται κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Κεντρική Μακεδονία) και κατά τα δύο τρίτα είναι γυναίκες.
Ηλικιακά (ποσοστό 64,4% ) κινούνται στις παραγωγικές ηλικίες από 25 έως 54 ετών, είναι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα και έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο.

Οι ψηφοφόροι αυτοί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό τηρούν στάση αναμονής. Σχεδόν 4 στους 10 (ποσοστό 42,8%) δηλώνουν πως θα σχηματίσουν γνώμη για την κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας και θεωρούν πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα τα θέματα της οικονομίας (ποσοστό 62,1% ), ενώ τα μέτρα που η κυβέρνηση πήρε πριν από λίγους μήνες πιστεύουν πως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά (ποσοστό 61,4% ).

Όσον αφορά στα επιμέρους θέματα διακυβέρνησης τουλάχιστον 4 στους 10 ψηφοφόρους (ποσοστά που κινούνται από 43,2% έως 61,0%) πιστεύουν πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.
Κυρίως απ’ τη ΝΔ

Οι ψηφοφόροι που επιλέγουν να μη διευκρινίζουν την πρόθεση ψήφου τους προέρχονται από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά (ποσοστά 29,9%) ή δεν τοποθετούνται στην ιδεολογική κλίμακα (ποσοστά 33,3%). Η κομματική τους προέλευση, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν πάντα, είναι κυρίως από το κυβερνών κόμμα. Πιο συγκεκριμένα η σχέση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στο 2 προς 1. Οι 4 στους 10 (ποσοστό 40,9%) στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΝΔ, οι 2 στους 10 (ποσοστό 20,5%) είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ενώ το 9,9% είχε ψηφίσει άλλα κόμματα, το 5,3% είχαν προτιμήσει την άκυρη ή λευκή ψήφο και το 23,4% δεν διευκρινίζει την προηγούμενη εκλογική του συμπεριφορά. (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2).

Τι πιστεύουν για ΚΚΕ-ΣΥΝ οι ψηφοφόροι τους

Έχει ενδιαφέρον επίσης η καταγραφή των απόψεων των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, για τους λόγους που τα κόμματα αυτά παραμένουν σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά (την περασμένη Κυριακή παρουσιάσαμε τις απόψεις του συνόλου των ψηφοφόρων).
Περίπου 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΚΚΕ (ποσοστό 35,4% ) πιστεύει πως το ισχύον σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής κρατά το ΚΚΕ σε χαμηλά ποσοστά, 2 στους 10 ψηφοφόρους (ποσοστό 22,0% ) το αποδίδουν τόσο στις δογματικές θέσεις όσο και στην ηγεσία του (ποσοστό 19,5% ) και ένα μικρότερο ποσοστό στην περιορισμένη προβολή από τα ΜΜΕ (ποσοστό 15,9% ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κρίσεις των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που αποδίδουν στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους την «ευθύνη» στις απόλυτες θέσεις του ΚΚΕ (ποσοστό 38,5% και 58,7% για αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους αντίστοιχα).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Συνασπισμού παρουσιάζουν οι απόψεις των ψηφοφόρων του. Η ιδεολογία και οι μη ξεκάθαρες θέσεις «κοστίζουν» στο κόμμα για περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους (ποσοστό 56,5% ), ενώ οι υπόλοιποι επιλέγουν να αποδώσουν την περιορισμένη εκλογική επιτυχία στους άλλους παράγοντες (ηγεσία 15,2% , περιορισμένη προβολή στα ΜΜΕ 13% και εκλογικό σύστημα 10,9% ).

Τέλος, στην ιδεολογία και τις θέσεις αποδίδουν τόσο οι αριστεροί (ποσοστό 43,4% ) όσο και οι κεντροαριστεροί (ποσοστό 53,1% ) τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΝ στις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ