Οι Τούρκοι ακροβατούν επικίνδυνα στο ευρωπαϊκό τους αδιέξοδο

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πιθανή απόρριψη του Ευρωσυντάγματος (αλλά και της Τουρκίας), έχει τροφοδοτήσει ήδη πολλά σενάρια, που επίτηδες προβάλλονται, σχετικά με «ριζικές αλλαγές» στις στρατηγικές επιλογές της χώρας.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ζαμάν» (24/5), με τίτλο «Μαύρα σύννεφα από Γερμανία και Γαλλία», αναφερόμενο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του προέδρου της Γερμανοτουρκικής Κοινωνικής Ένωσης, Κενάν Κολάτ, που τόνισε ότι οι γερμανικές πρόωρες εκλογές θα πλήξουν θανάσιμα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν, που έχει επενδύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική, σε μια «αντεπίθεσή» του διόρισε την περασμένη Τρίτη τον υπουργό Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, γνωστό για τις σχέσεις του με τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ως τον κύριο διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο εσωτερικό μέτωπο ο τούρκος πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί την απόλυτη κυριαρχία εξαιτίας κυρίως της πολυδιάσπασης της Δεξιάς.

Σε μια τελευταία δημοσκόπηση (περιοδικό «ΝΟΚΤΑ», 15/5) παίρνει το εντυπωσιακό 46,6%, ενώ τα τρία κύρια κόμματα της Δεξιάς παίρνουν το καθένα: 9,6% οι εθνικιστές, 9,2% το Κόμμα του Ορθού Δρόμου και 4,5% το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας. Η αντιπολίτευση του Μπαϊκάλ παραμένει στο 14,3%.

Όμως η διαφαινόμενη ευρωπαϊκή απόρριψη έχει αρχίσει να αναζωπυρώνει φυγόκεντρες εθνικιστικές τάσεις. Στην Άγκυρα κερδίζει έδαφος η άποψη που θέλει, με μορφή εκβιαστικής απειλής προς την Ευρώπη, την πλήρη και οριστική διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας και Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι πως το Τουρκικό Κέντρο Ερευνών προέβαλε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές κατευθύνσεις εν όψει της απόρριψής της από την Ευρώπη.

Παράλληλα, άρχισαν να προβάλλονται δηλώσεις όπως η πρόσφατη του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, για το λεγόμενο «τουρκικό μοντέλο». Το μοντέλο αυτό έχει προβληθεί ως πρότυπο και από τους Αμερικανούς για την ευρύτερη περιοχή και ιδίως για τον ισλαμικό κόσμο. Πολλοί τώρα στην τουρκική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παιχτεί σκληρά το παιχνίδι της γεωστρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, όπως αναφέρει η γνωστή αρθρογράφος Τζίλα Μπενμαγιόρ στη «Χουριέτ». Η Μπενμαγιόρ σε ένα εμβόλιμο άρθρο (23/5) ισχυρίζεται ότι η Τουρκία είναι το κεντρικό σημείο του ανταγωνισμού μεταξύ Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή και ότι παίζονται σκληρά παιχνίδια στο παρασκήνιο για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στις οικονομικές ισορροπίες.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές, η αρνητική στάση του καθεστώτος να επιδείξει «καλή θέληση» (στην πραγματικότητα υπάρχει αύξηση της αδιαλλαξίας) δημιουργεί προϋποθέσεις για επικίνδυνες επιπλοκές. Ο σκληρός πυρήνας του καθεστώτος έχει ενοχληθεί από το τελευταίο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ και τον χαρακτηρισμό του «εταίρου» που έδωσε ο Μπους στην Ελλάδα (Γκιουνέιτ Ουλσεβέρ στις 23/5 στη «Χουριέτ», Γιασεμίν Κονγκάρ στις 22/5 στη «Μιλιέτ»).

Επιπροσθέτως, μια σειρά γεγονότων, όπως νέες εχθροπραξίες στο τουρκικό Κουρδιστάν και αλλεπάλληλα «χαστούκια» στο ζήτημα της αρμένικης γενοκτονίας (το τελευταίο «χαστούκι» το έδωσε η Πολωνία με την αναγνώριση της γενοκτονίας), έχει αναθαρρήσει τις ψυχροπολεμικές φωνές, οι οποίες δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό για την ευρύτερη περιοχή μας.


Σχολιάστε εδώ