Καραμανλής: Θέλουν να μου κόψουν το πόδι oι “νταβατζήδες”, αλλά δεν θα τους περάσει!

Μάλλον σε ό,τι αφορά τον πόλεμο των «νταβατζήδων» κατά συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης, ο Καραμανλής φαίνεται να σηκώνει -για άλλη μια φορά- το γάντι, θεωρώντας μάλιστα δεδομένο πως ο επόμενος στόχος θα είναι ο ίδιος.
Είναι χαρακτηριστικά αυτά που είπε σε στενό του συνεργάτη, σχολιάζοντας τις εναντίον του Πρ. Παυλόπουλου οξύτατες επιθέσεις από το καρτέλ της διαπλοκής:

– Δεν είναι καθόλου τυχαία όλα αυτά. Χτυπάνε τον Προκόπη και με εκβιάζουν να τον διώξω, επειδή ο πόλεμος έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα. Ουσιαστικά θέλουν να μου κόψουν το πόδι. Εγώ είμαι ο επόμενος στόχος, εμένα θέλουν να χτυπήσουν, αφού θα με έχουν απομονώσει από τους συνεργάτες μου, αλλά δεν θα τους κάνω το χατίρι!

Ενώ σε άλλον συνεργάτη του στις αρχές της εβδομάδας τόνισε:
– Θέλουν να με απομονώσουν και να με χτυπήσουν. Έχουμε πόλεμο σε εξέλιξη από τη διαπλοκή. Δημιουργούν κλίμα κρίσης και μικροπολιτικής. Αλλά δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα τους περάσει. Ε, αφού θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν, εμείς συνεχίζουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής…

Η αλήθεια είναι πως ο Καραμανλής είχε καθαρή θέση για τον χειρισμό του «θέματος Παυλόπουλου» από την αρχή που προέκυψε η υπόθεση Χούπη. Βεβαίως εξοργίστηκε με όσα αποκαλύφθηκαν. Αλλά σε καμιά στιγμή δεν σκέφτηκε την αποπομπή Παυλόπουλου, όπως επί μέρες πάσχιζαν να μας πείσουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τα δημοσιογραφικά τους ντόμπερμαν. Αντιθέτως, ήταν σύμφωνος με τους χειρισμούς του υπουργού και κυρίως με την ακαριαία αντίδρασή του να αποπέμψει τον στενό του συνεργάτη. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες μας, τουλάχιστον τρεις φορές ο πρωθυπουργός συνέστησε στον υπουργό «μην κάνεις καμιά σαχλαμάρα», εννοώντας προφανώς να μη γίνει καμιά κίνηση παραίτησης. Μία την πρώτη βραδιά που είχε ξεσπάσει το θέμα Χούπη, μία λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και μία από την Αμερική.

Ενώ μετά την επιστροφή του υπογράμμισε σε συνεργάτη του, σχολιάζοντας τις έντονες πιέσεις από πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ να αποπέμψει τον Παυλόπουλο:

– Ο Προκόπης να κάνει τη δουλειά του. Και έχει δουλειά να κάνει. Μαζί ήρθαμε και μαζί θα φύγουμε. Δεν θα μου υποδείξουν οι «νταβατζήδες» ποιον να διώξω, ποιον να κρατήσω και ποιον να βάλω στην κυβέρνηση!

Στον ίδιο συνεργάτη του και στην ίδια συζήτηση ο πρωθυπουργός έκανε και μια άλλη επισήμανση, ενδεικτική τού πώς βλέπει τα πράγματα και πώς αντιδρά:

– Επεσήμανε ότι και στην αντιμετώπιση του θέματος Παυλόπουλου διαπιστώνεται μια όχι απλώς σύμπτωση, αλλά ταύτιση των συγκροτημάτων Μπόμπολα και Λαμπράκη, καθώς ήταν οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτών των συγκροτημάτων που έθεταν επιτακτικά και πιεστικά το «αίτημα» της απομάκρυνσης του υπουργού, με ρεπορτάζ και αρθρογραφία…

Και φυσικά συνέδεσε τα παραπάνω και με το ζήτημα του «βασικού μετόχου», το οποίο όχι μόνο δεν έχει λήξει, όπως μας «διαβεβαιώνουν» τα ΜΜΕ της διαπλοκής, αλλά θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια, γεμάτη εκπλήξεις…

Το κρίσιμο καλοκαίρι…

Και θα είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εξέλιξη των σχέσεων κυβέρνησης – καρτέλ των εκδοτών, αφού πέραν του θέματος του «βασικού μετόχου» το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη συγκέντρωση των ΜΜΕ.
Επομένως αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί από τη μεριά των «νταβατζήδων» προς πολλές κατευθύνσεις.
Αλλά και ο Καραμανλής είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στις τομές που θεωρεί αναγκαίες και αυτό, όπως υπογράμμισε:

– Θα είναι το μήνυμά μας, ότι δεν υποχωρούμε, δεν κάνουμε πίσω.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, σε όλες τις συζητήσεις που έκανε και την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός φάνηκε να εμμένει στην υλοποίηση του σχεδιασμού για αλλαγές το φθινόπωρο ή προς το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο ανασχηματισμός τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα σενάριο που βασίζεται και στο ότι έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στον Καραμανλή να προχωρήσει στις αλλαγές πριν από «τα μπάνια του λαού», ώστε το φθινόπωρο οι νέοι υπουργοί να είναι έτοιμοι για παραγωγή έργου.

Αλλά μιλάμε για «θεσμικές» εισηγήσεις. Αντιθέτως -και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα- ο πρωθυπουργός δυσφόρησε έντονα με τις δημόσιες παραινέσεις για αλλαγές. Συνεπώς και με τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη και Έβερτ, τις οποίες δεν σχολίασε με θετικά λόγια…

Πάντως, όποτε και αν πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός (εμείς επιμένουμε πως το σενάριο του Ιουνίου συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά. Θα συνδυαστεί δηλαδή με τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, για τις οποίες ο Καραμανλής είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Ήδη η σχετική (νομοθετική) προεργασία έχει προχωρήσει.

Απομένει να αποδειχθεί αν όσα ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις προηγούμενες ημέρες θα γίνουν πράξη σύντομα. Γιατί μέχρι τώρα έχουμε κατά καιρούς διαρροές για «οργή» ή «δυσφορία» ή «προβληματισμό» ή «αποφασιστικότητα» Καραμανλή δίχως ορατά αποτελέσματα. Και η χώρα δεν κυβερνάται ούτε με οργή ούτε με δυσφορία ούτε με προβληματισμό ούτε με διαρροές γενικών αισθημάτων και συναισθημάτων, από τις οποίες είχαμε μπουχτίσει επί εποχής Σημίτη, με τα γνωστά αποτελέσματα…


Σχολιάστε εδώ