Η ελληνίδα πρωτοπόρος της βιοπολιτικής
Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος επιφέρει σειρά δυναμικών αλλαγών στην κοινωνία. Τα σύνορα της τεχνολογίας εκτείνονται σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η συνεχής ωστόσο ανάπτυξη, λόγω της τεχνολογικής προόδου, προκαλεί ρευστότητα στη δομή της κοινωνίας, δημιουργεί κρίση αξιών, με συνέπεια τη δυσχέρεια στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για το μέλλον και την απόκτηση αναγκαίων προοπτικών για την παιδεία…
Ο σημερινός ρυθμός καταστροφής του βιοπεριβάλλοντος απειλεί όχι μόνο την αισθητική αξία, αλλά και την ίδια τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.
Η καταστροφή συντελείται κάθε λεπτό γύρω μας. Στη δεκαετία του ’60 η οικολογία, ως επιστήμη, αναπτύχθηκε ως αντίδραση στην καταστροφή του περιβάλλοντος, του «Οίκου». Στις μέρες μας ωστόσο βρίσκεται σε απειλή ο Βίος. Ένα πολύτιμο αγαθό που εξελίχθηκε στον πλανήτη μας για περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Τώρα, όμως, σε κάθε χτύπο του ρολογιού, μια μορφή ζωής αφανίζεται. Με τις υπάρχουσες απειλές προς τον ΒΙΟ, στον νέο αιώνα που πορευόμεθα, η ανάπτυξη χρειάζεται να προσδιοριστεί όχι υπό το πρίσμα του ανταγωνισμού και των οικονομικών συμφερόντων, αλλά μέσα από μια εντελώς νέα διάσταση του βίου, στην προοπτική χιλιετίας.
Γιατί η ανθρωπότητα δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέψει μέσα σε μία ή δύο γενιές το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη. Ο κόσμος του μέλλοντος πρέπει να μετατοπίσει το κέντρο βάρους προς την κατεύθυνση της συνέχισης της αλυσίδας της ζωής και τη διασφάλιση σωματικής και πνευματικής υγείας στο σύνολο της ανθρωπότητας. Στην αναζήτηση αξιών για το μέλλον είναι ανάγκη να στραφούμε προς τις ρίζες του πολιτισμού, με σεβασμό προς όλες τις μορφές της ζωής. Μια διάσταση που διαπότιζε το πνεύμα της αρχαιότητας και έχει χαθεί στις μέρες μας.
Με κατεύθυνση τη διαμόρφωση νέας δομής ΒΙΟπολιτισμού, με επιτακτική ανάγκη τον επαναπροσδιορισμό αξιών και πρακτικών στα εκπαιδευτικά συστήματα. Για να δράσει η ΒΙΟεκπαίδευση ως καταλύτης στη λύση εθνικών και διεθνών προβλημάτων, και να ταυτιστεί η πρόοδος με την προστασία του ΒΙΟπεριβάλλοντος.
Μετά από είκοσι χρόνια αφιερωμένα στη διδασκαλία και την έρευνα στον τομέα της βιολογίας, η Δρ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη έδωσε, το 1985, σάρκα και οστά στο όραμα της δημιουργίας μιας διεθνούς οργάνωσης που θα έθετε ως στόχο την προώθηση του σεβασμού προς το αγαθό του βίου και τη διεθνή συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος. Με κέντρο την Ελλάδα, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, της οποίας είναι πρόεδρος και ιδρύτρια, γνώρισε σύντομα διεθνή αναγνώριση από ηγετικές προσωπικότητες σε 130 χώρες.
Το 1985 έκανε την πρώτη παρουσίαση των ΒΙΟπολιτικών θέσεών της στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Φιλοσοφικής Εταιρείας, όταν ομίλησε με θέμα: «Βιοπολιτική – Διαστάσεις της Βιολογίας». Αυτήν την εισήγηση την τύπωσε ελληνικά – αγγλικά και τη διένειμε σε διεθνείς φορείς και προσωπικότητες, ενώ παράλληλα κατοχύρωσε τους όρους Βιοπολιτική, Βιοαρχιτεκτονική, Βιοειρήνη, Βιοθεώρηση, Βιοοικονομία, Βιοπεριβάλλον, Βιοτέχνη, Βιονομοθεσία.
Τον ίδιο χρόνο έγραψε πολλά άρθρα για τη Βιοπολιτική στον ελληνικό Τύπο, που είχαν σημαντική απήχηση, ενώ πραγματοποίησε πολυάριθμες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επαγγελματικές και πολιτιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και έξω.
Το 1986 πραγματοποίησε παρουσίαση του «Βιοπολιτικού» της «Μανιφέστου» στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Το 1987 έκανε ομιλία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη με θέμα: «Βιοπολιτική – Θεολογικές διαστάσεις».
Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο της οργάνωσης με θέμα «Βιοπολιτική και διεθνής συνεργασία για το Βιοπεριβάλλον». Συμμετείχαν εκπρόσωποι 30 χωρών, οι οποίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν κλάδους της βιοπολιτικής στις χώρες τους.
Από τότε με μια ασταμάτητη δραστηριότητα η Δρ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη αφιερώθηκε (με πολλούς Έλληνες – Ελληνίδες και ξένους συνεργάτες) ολόψυχα στη διεθνή εξάπλωση της Βιοπολιτικής, με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Καθιέρωσε τα διεθνή βραβεία του Βίου, πραγματοποίησε 25 παγκόσμια συνέδρια Βιοπολιτικής (με 30 τόμους πρακτικά), δημιούργησε το ηλεκτρονικό πανεπιστήμιο της Βιοκεντρικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συμβούλευσε ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς για την Βιοπολιτική τους ανάπτυξη, ενεργοποίησε διάσημες προσωπικότητες της πολιτικής, της Εκκλησίας, της επιστήμης, της τέχνης, της τεχνολογίας, της κοινωνικής ζωής, οι οποίες συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη στο πνευματικό «κίνημα» της Βιοπολιτικής, ενώ στα μέλη του συμβουλίου συμμετέχουν καθηγητές, καλλιτέχνες και ειδικοί επιστήμονες από περισσότερες από 130 χώρες που συμμετέχουν στη βιοπολιτική δράση, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και κατευθύνεται, με τρόπο ελληνικό, σε διεθνή κλίμακα, με συνεχή άγρυπνη εποπτεία της Δρ. Αγνής Βλαβιανού Αρβανίτη, η οποία πιστεύει πως η Ελλάδα είναι δυνατόν να γίνει ο ιδανικός τόπος για να πραγματοποιούνται σε όλες τις περιοχές της διεθνούς σημασίας και αξίας πρωτοβουλίες. Πράγμα που η ίδια, με τον συνεχή αγώνα της, το επέβαλε και το απέδειξε…
Για την πρωτοποριακή της πολύχρονη δραστηριότητα έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, με κορυφαία τη βράβευσή της από τη σουηδική Ακαδημία Επιστημών στις 27 Σεπτεμβρίου του 2004.
Συγκεκριμένα, της απονεμήθηκε το βραβείο BIO-POLICY, το οποίο απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε πρόσωπα που το έργο τους έχει συντείνει τα μέγιστα στη δημιουργία και προώθηση της επιστήμης και της γνώσης στον τομέα της Βιολογίας.