Δεν τα βρίσκουν στο ΠΑΣΟΚ…

Σημειώνουμε πως αυτές τις ημέρες διεξάγονται σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης οι 49 ιδρυτικές δημοτικές συνελεύσεις, μία σε κάθε δήμο, με εξαίρεση τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνουν μία σε καθένα από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα.

Την ερχόμενη Κυριακή τα μέλη του Κινήματος σε κάθε δημοτική-διαμερισματική οργάνωση θα ψηφίσουν για την ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών, την εκλογή συντονιστών και αναπληρωτών, καθώς και την εκλογή συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών. Ακολούθως, θα συνέλθουν οι περιφερειακές διασκέψεις με τη συμμετοχή των συνέδρων (του πρόσφατου συνεδρίου) και των συντονιστικών επιτροπών που θα εκλεγούν την ερχόμενη Κυριακή, στις οποίες θα εκλεγούν οι περιφερειακές επιτροπές.

Οι πέντε βουλευτές βρίσκονται καθημερινά σχεδόν και συζητούν για τα πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ενότητα και να ανοίξουν τον δρόμο για κοινά αποδεκτή πορεία το επόμενο διάστημα. Πορεία που, όπως συμφώνησαν, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια, τις πολιτικές παρεμβάσεις στην πόλη, την επεξεργασία προτάσεων και προγραμμάτων, την άσκηση υπεύθυνης και πειστικής αντιπολίτευσης, το ανοιχτό κόμμα, την επίτευξη συνεργασιών με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και γενικώς όλα όσα επαγγέλλεται το νέο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις συμφωνία δεν επετεύχθη. Όπως καταφέραμε να μάθουμε, η αδυναμία οφείλεται στη διστακτικότητα του Άκη, ο οποίος, πιεζόμενος από τα στελέχη του τοπικού μηχανισμού του, μάλλον παρασύρεται από αυτά σε κλίμα εσωκομματικής αντιπαράθεσης και διαγκωνισμών για τα κομματικά αξιώματα.

Οι συνεργάτες του Άκη, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία των προσκείμενων στον Βαγγέλη Βενιζέλο (ο ίδιος δείχνει να αδιαφορεί για αυτά, αλλά στο όνομά του ο Αγγελούδης συνάπτει συμφωνίες), θεωρούν πως είναι επικυρίαρχοι του «παιχνιδιού της εσωκομματικής δημοκρατίας» και αγωνίζονται για να κρατήσουν όλα τα κομματικά πόστα υπό τον έλεγχό τους.

Το γεγονός έχει απογοητεύσει τους φερόμενους ως «κοινά αποδεκτούς υποψήφιους», οι οποίοι δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν τη διελκυστίνδα των «κομματικών στρατών» και να εισέλθουν στην αρένα ανούσιων αντιπαραθέσεων που αφενός θα τραυματίσουν αυτούς και αφετέρου θα υποδαυλίσουν τη δυνατότητά τους να δουλέψουν αποδοτικά στη συνέχεια. Οι Ευάγγελος Λιβιεράτος, Γιώργος Λυσαρίδης, Γιώργος Καλτσίδης, Τάσος Ρέκλος και μερικοί ακόμη ξεκαθάρισαν πως δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κομματικά, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στους «φανατικούς».

Ωστόσο και στο ίδιο το εσωτερικό της ομάδας των προσκείμενων στον Άκη Τσοχατζόπουλο στελεχών τα πράγματα είναι ιδιαίτερα διχαστικά. Ο απερχόμενος γραμματέας της Νομαρχιακής (αυτής που εδώ και 16 μήνες δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά για να συζητήσει ένα θέμα της πόλης και τι κάνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη) διεκδικεί για τον εαυτό του τη θέση του γραμματέα του Περιφερειακού και για κολλητό του τη θέση του συντονιστή της Νομαρχιακής.

Απέναντί του τάχθηκαν οι υπόλοιποι (κυρίως οι προσκείμενοι στην Αριστερή Πρωτοβουλία), που υποστήριξαν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας για το καλό του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας πρόσωπα που μπορούν να εγγυηθούν ενωτικές λειτουργίες και ενιαία εξωστρεφή πορεία (ο Θανάσης Σιάτρας, που προτείνεται για παράδειγμα για γραμματέας του Περιφερειακού, έχει εξασφαλίσει την αποδοχή μεγάλου τμήματος των «εσωκομματικών αντιπάλων»).

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες, την ερχόμενη Κυριακή…


Σχολιάστε εδώ