Γεννάνε και τα απόβλητα;
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις συνεχείς και διαρκώς εντεινόμενες διαφωνίες ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για το πόσοι τόνοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι σήμερα από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο και πόσοι παραμένουν.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ (στην επίσημη απάντησή του στην ερώτηση της Χρύσας Αράπογλου), έχουν απομείνει μετά και την τελευταία μεταφορά 210 τόνοι. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης μιλάει σήμερα για 300 τόνους.
Αυτά, λοιπόν, ακούνε οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Οργάνωσαν έτσι την προηγούμενη Δευτέρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Σταυρούπολης, ευρεία συνάντηση με στόχο την ανάληψη κοινών και δυναμικών πρωτοβουλιών για την οριστική επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Παρών στην εκδήλωση και ο Γιώτης Ψωμιάδης που, ως είχε υποσχεθεί, παρέδωσε τα κλειδιά του εργοστασίου και αποποιήθηκε πασών ευθυνών με τη συνοδεία σχετικών καταγγελιών προς την κυβέρνηση.
Παρόντες και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας με τέσσερις πρεσβυτέρους, οι βουλευτές Ασημίνα Ξηροτύρη, Θόδωρος Καράογλου και Σταύρος Καλαφάτης, όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Χρύσας Αράπογλου και του Γιάννη Μαγκριώτη και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Στη συνάντηση τέθηκε εκτός των άλλων και το τεράστιο θέμα της ελλιπούς φύλαξης της περιοχής και του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος. Αποφασίστηκε η οργάνωση πορείας προς το ΥΜΑΘ και η επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης με κύρια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα την απομάκρυνση του συνόλου των φυτοφαρμάκων και την απόδοση της έκτασης στον δήμο Ευκαρπίας.
Αξιοσημείωτη, πάντως, ήταν και η πρόταση του δημάρχου Σταυρούπολης, Διαμαντή Παπαδόπουλου, για μια περισσότερο επικοινωνιακή αντίδραση: Ένα Datsun φορτωμένο με βαρέλια με τοξικά να γυρίζει όλη μέρα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την πόλη για τον κίνδυνο που διατρέχει.
Εμείς να προβλέψουμε ότι αν είναι πάνω στο Datsun και ο Γιώτης Ψωμιάδης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλύσει το πρόβλημα σε λίγα λεπτά.
Μήπως είναι μια λύση;