Ανυπέρασπιστοι οι ανήλικοι από τα μίντια

Αντιθέτως, δεν ελέγχθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Καβάλα, από το οποίο μεταδόθηκε αρχικά η είδηση και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε στις εφημερίδες.

Η καταγγελία έγινε από τον Συνήγορο του Πολίτη προς τον πρόεδρο του ΠΠΣ Ι. Αποστολόπουλο, εναντίον του ΑΠΕ.

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων έκρινε:

– Μη ελεγκτέα την Ευσταθία Φουσέκη (ΑΠΕ) που απεδείχθη ότι την ημέρα που έλαβε χώρα το επίμαχο γεγονός απουσίαζε με γονική άδεια από την εργασία της.

– Μη ελεγκτέους -κατά πλειοψηφία- τους Αθανάσιο Αντωνόπουλο, Γιώργο Ψωμά και Ελευθερία Δημάκου που ήταν υπηρεσία στο ΑΠΕ τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα που εστάλη το τηλεγράφημα από τον ανταποκριτή στην Καβάλα Παύλο Αλισάλογλου (μη μέλος της ΕΣΗΕΑ), διατηρώντας ορισμένες αμφιβολίες. Η μειοψηφία θεώρησε ότι είναι πειθαρχικά ελεγκτέοι.

– Μη ελεγκτέους, ομόφωνα, τους Αλέξανδρο Κοντοπάνο («Αδέσμευτος Τύπος» Μήτση), Βαγγέλη Ρούσση («Απόφαση»), Χριστίνα Γαλανοπούλου («Traffic») και Παντελή Ζήλο («Χώρα»), θεωρώντας πως «υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες για την εμπλοκή και ευθύνη τους» (ολόκληρη η απόφαση στο www.esiea.gr).

Ο Συνήγορος του Πολίτη (www.synigoros.gr), πάντως, στην έκθεσή του για το 2004 αναφέρει πως δεν προστατεύονται τα παιδιά από τα ΜΜΕ, καθώς αν και υπάρχουν νόμοι και κώδικες δεοντολογίας για την προστασία των ανηλίκων, στην πράξη παραβιάζονται, αναφέροντας την περίπτωση ενός παιδιού σε ίδρυμα παιδικής προστασίας.

Το παιδί υπέστη «συναισθηματικές διαταραχές», σημειώνοντας «προβλήματα στην εκπαιδευτική του εξέλιξη» από την αδηφάγο τηλεοπτική προβολή, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Στην αναλυτική ετήσια έκθεσή του αναφέρει πως τηλεοπτική εκπομπή είχε ισχυριστεί πως το προσωπικό του ιδρύματος ασέλγησε σε βάρος του παιδιού.

Ύστερα από επίσκεψη εκπροσώπων του Συνηγόρου στο ίδρυμα και τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του νομού διαπιστώθηκε πως η καταγγελία ήταν αβάσιμη, πλην όμως «σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε φανερή η ταυτότητα του φερομένου ως θύματος όπως και του ιδρύματος».

Ταυτόχρονα διαβίβασε τον φάκελο στο ΕΣΡ «που επιλήφθηκε του θέματος», καθώς είναι το μόνο αρμόδιο όργανο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, για την επιβολή κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ