Στο… περίμενε ο Καραμανλής!

Όμως κυβερνητικά στελέχη, και από τους κύριους συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν καθημερινή επαφή μαζί του, μας διαβεβαίωναν, ακόμη και χθες, ότι ο Καραμανλής δεν δείχνει να είναι σε φάση για ανασχηματισμό, πολύ περισσότερο δεν σκέπτεται προσφυγή στις κάλπες.

Αντίθετα, φαίνεται ότι είναι κατασταλαγμένος στην άποψη ότι δεν χρειάζονται κινήσεις ή πρωτοβουλίες τώρα και μάλλον όλα τα μεγάλα θέματα τα αφήνει για μετά το καλοκαίρι, προφανώς για τον Σεπτέμβριο.

Ίσως τον έχουν διαβεβαίωσει οι επικοινωνιολόγοι, κυρίως ο Γιάννης Λούλης, στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει, ότι έχει ακόμη περιθώριο χρόνου.

Μάλιστα χθες τα «Νέα», που είχαν κύριο τίτλο «Τρομάζει η φθορά τον Καραμανλή», παρέθεταν δήλωση του Λούλη, σύμφωνα με την οποία ο Καραμανλής θα πρέπει να ανησυχεί μετά ενάμιση χρόνο, κι αυτό στην περίπτωση που η κοινή γνώμη ως τότε δεν έχει δει βελτιώσεις.

Υπάρχουν όμως κορυφαία στελέχη που διαφωνούν με τον εφησυχασμό που συστήνει ο Γ. Λούλης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αν συνεχίσει η κυβέρνηση όπως είναι σήμερα, και σε ένα μήνα έχει χαθεί ο κόσμος, τότε δεν προλαβαίνει να πάρει κανένα μέτρο που θα βελτιώσει την κατάσταση. ʼλλωστε για να αποδώσει ένα μέτρο χρειάζονται μήνες.

Ακόμη δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που διάκεινται φιλικά προς τον Καραμανλή και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν την αποστασιοποίηση του πρωθυπουργού αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την ώρα που τον χρειάζεται περισσότερο η κυβέρνηση.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, γεγονός είναι πως πλέον ενώπιον του πρωθυπουργού έχει τεθεί από βουλευτές και υπουργούς το δίλημμα «εκλογές ή σαρωτικός ανασχηματισμός» με τρόπο που να ζητά επιτακτικά απάντηση. Και το μεν ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χωρίς να αποκλείεται παντελώς, δεν φαίνεται πάντως να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες. Αλλά το σενάριο του σαρωτικού ανασχηματισμού μοιάζει αυτή τη στιγμή πολύ πιθανό, αν και στις προθέσεις του Καραμανλή ήταν η πραγματοποίησή του το φθινόπωρο.

Μάλιστα τις δύο τελευταίες ημέρες ένας κρίσιμος παράγοντας ήρθε να προστεθεί στο ήδη φορτισμένο κλίμα και να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ανασχηματισμού τώρα:

• Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, δύο υπουργοί, εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, του εισηγήθηκαν για πρώτη φορά να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού-έκπληξη, δομικού, πολιτικού και με πολυσήμαντα μηνύματα. Επαναλαμβάνουμε, για πρώτη φορά οι συγκεκριμένοι υπουργοί υπέβαλαν αυτή την πρόταση με καθαρό τρόπο.

• Αν τελικά γίνει αυτό, θα είναι σαρωτικός ανασχηματισμός, με απομακρύνσεις 8-10 υπουργών, ορισμένες από τις οποίες θα συνιστούν έκπληξη. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έφερε προ καθοριστικών αποφάσεων τον Καραμανλή. Ιδιαίτερα η οπερέτα με τις διαρροές, το επικοινωνιακό αλαλούμ, τα «μαχαιρώματα» μεταξύ υπουργών και η εμφανής ανικανότητα ορισμένων να διαχειριστούν ακόμα και ελεγχόμενες κρίσεις φαίνεται να έχουν οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε αναθεώρηση των έως τώρα σχεδιασμών του.

Αλλά και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό, τουλάχιστον για τις προτεραιότητες Καραμανλή, όπως μας εκμυστηρεύτηκε στενός του συνεργάτης:

• Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η μισή κυβέρνηση παλεύει κατά της διαπλοκής (Παυλόπουλος, Σιούφας, Σπηλιωτόπουλος, Παπαληγούρας κ.ά.) με κόστος και ρίσκο, η άλλη μισή να κάνει παιχνίδι με τη διαπλοκή και να χαριεντίζεται μαζί της!

Ονόματα «παιχνιδιάρηδων» με τη διαπλοκή δεν μας είπε. Μας έκανε, όμως, την πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση «παρατηρήστε ποιοι υπουργοί βρίσκονται στο απυρόβλητο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων των “νταβατζήδων”»… και των δημοσιογράφων των “νταβατζήδων”»…

Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός.

Γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά την ένταση που υπάρχει στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ, αλλά κυρίως την απογοήτευση που υπάρχει στον λαό. Χαρακτηριστική είναι η φράση γνωστού επικοινωνιολόγου ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει το ρεκόρ της πιο σύντομης φθοράς στα τελευταία 15 χρόνια!

Γνωρίζει ότι δεν κυκλοφορούν πλέον σαν ανέκδοτα ότι ιδιαίτερα μετά την τραγωδία με το Σινούκ συγκεκριμένοι υπουργοί λειτουργούν ως… εκπρόσωποι εταιρειών. Ότι… υπάρχουν μέσα στην ΚΟ επιμέρους ΚΟ του Μπόμπολα ή άλλων «βαρόνων». Ότι και σήμερα τα περισσότερα μεγάλα ή μικρότερα έργα καταλήγουν στον Μπόμπολα ή σε θυγατρικές του. Ότι ο Μπόμπολας άρχισε να ξαναπαίρνει πιστοποιητικά διαφάνειας με το… κιλό. Ότι εν τέλει η μάχη κατά της διαπλοκής και των «νταβατζήδων», κορυφαία επιλογή του Καραμανλή και κορυφαία θεσμική του παρέμβαση, υπονομεύεται ακόμα και από μέλη της κυβέρνησης. Ότι, ότι…

Επιπλέον, υπάρχει η εκτίμηση πως κάποια πράγματα για την οικονομία πρέπει να ξαναειπωθούν. Και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα. Και η μάχη κατά της διαπλοκής πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί με συνέπεια και δίχως κανέναν συμβιβασμό. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα…

Σενάρια

Όπως προαναφέραμε, ο ανασχηματισμός, όποτε και αν πραγματοποιηθεί, θα είναι σαρωτικός. Και θα αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο την απόφαση του Καραμανλή να ξαναφέρει στο προσκήνιο πολιτικό όραμα, έμπνευση και αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης στον απογοητευμένο πολίτη.

«Θα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση στενού του συνεργάτη.

Σε αυτό το πλαίσιο:
• Θα γίνει σοβαρή παρέμβαση στο επικοινωνιακό αλαλούμ.
• Θα ξεκαθαρίσουν με ριζικό τρόπο τα προβλήματα συμβίωσης υπουργών και υφυπουργών, όπου υπάρχουν. Και υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις…
• Θα μπουν στην κυβέρνηση άφθαρτα στελέχη, κυρίως νέοι βουλευτές, που θα προσδώσουν προφίλ πραγματικής ανανέωσης, ώστε να δημιουργηθεί η νέα γενιά κυβερνητικών στελεχών. Ίσως και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα από τον κεντρώο και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
• Σε ό,τι αφορά την Ντόρα, σε συναντήσεις που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό τού έχει καταθέσει τις απόψεις της. Και, όπως λένε συνεργάτες της, «περιμένει πρόσκληση, αλλά συζητά μόνο για το ΥΠΕΞ». Κάτι τέτοιο, όμως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση αποκλείεται.
• Θα απομακρυνθούν όσοι κάνουν παιχνίδι με τη διαπλοκή. Και πρωταγωνιστούν στις διαρροές. Έχει τόσα μαζεμένα για πολλούς υπουργούς, που δεν θα είναι έκπληξη αν μείνουν αρκετοί χωρίς υπουργείο. Μέχρι και για τον Θόδωρο Ρουσόπουλο κυκλοφορεί ότι είναι πιθανόν από πρώτο όνομα να βρεθεί απλός βουλευτής.
• Υπό συζήτηση είναι ακόμα το θέμα του ορισμού συντονιστή. Αν πάντως οριστεί, θα έχει εκτεταμένες αρμοδιότητες και στα επικοινωνιακά.
• Υπό συζήτηση, με αρκετές πάντως πιθανότητες, είναι και η είσοδος στην κυβέρνηση του γραμματέα Β. Μεϊμαράκη. Κι όπως, λένε, από το αν θα μπεί στην κυβέρνηση, θα εξαρτηθούν όλες οι… καραμπόλες που υποχρεωτικά θα συμβούν…


Σχολιάστε εδώ