Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Με δυο λόγια, τα όσα αναμένεται να διαδραματισθούν… προσεχώς στις μεγάλες ευρω-αγορές αλλά και σε μια σειρά αναδυόμενων αγορών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας πιθανότατα θα βαρύνουν εξίσου, αν όχι περισσότερο, στο εγχώριο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι. Γιατί; Μα διότι ακόμα και η πλέον αρμόδια… φωνή της αγοράς, ήτοι ο πρόεδρος του ΧΑ, Σπύρος Καπράλος, μόλις προ ημερών παραδέχθηκε δημοσίως πως με βάση τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία «καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της όποιας τάσης στην αγορά φαίνεται να διαδραματίζει η εισροή ξένων κεφαλαίων». «Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου, οι ξένοι ελέγχουν το 37,55% της Σοφοκλέους και το 44,19% του FTSE 20». Επιπροσθέτως, οι θέσεις των ελλήνων διαχειριστών εμφανίζονται σταθερά μειούμενες, ιδιαίτερα την περίοδο της διόρθωσης τον Μάρτιο, πλην όμως από την αρχή του χρόνου βεβαιώνεται η εισροή κεφαλαίων ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης το ποσοστό των ξένων διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 22,69%, από 22,60%, ενώ η παρουσία τους ενισχύθηκε και στον Small Cap 80, στο 20,41%, από 19,6% τον Φεβρουάριο. Και αυτά συμβαίνουν την ώρα που όλοι παραδέχονται πως τα κεφάλαια που κινούνται στην αγορά μας είναι το λιγότερο «επιθετικά funds», ο εστί μεθερμηνευόμενον απλώς πως κινούνται όπου γης και πατρίς ή, αν προτιμάτε, όπου αγορά και μεγαλύτερο κέρδος. Επομένως, όποια αγορά τα καταφέρει καλύτερα στο εγγύς μέλλον θα… μας πάρει τα λεφτά! Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, επιβεβαίωσε την πρόθεση των Αρχών να υλοποιήσουν άμεσα το πλαίσιο αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των εισηγμένων. Πρόκειται στην ουσία για το σχέδιο νέας κατηγοριοποίησης των εισηγμένων, με έμφαση στην εμπορευσιμότητα και στη μεταβλητότητα μιας μετοχής.

Στα αμιγώς… στατιστικά τώρα, νομίζω πως ήταν ξεκάθαρο, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, το πόσο ευάλωτη είναι η αγορά (διακυμάνσεις Εμπορικής Τράπεζας, φήμες για ΟΠΑΠ, κινήσεις μεγάλων Αμοιβαίων), το πόσο προβληματική παραμένει η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και -κυρίως- το πόσο ρηχή είναι η αγορά και πόσο ανασταλτικά στις όποιες τάσεις αναθέρμανσης του ΧΑ λειτουργεί ο ισχνός όγκος των συναλλαγών. Οι επαγγελματίες του χώρου εξακολουθούν να συναρτούν την όποια περαιτέρω αντίδραση της Σοφοκλέους με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (χαρακτηριστικά η Marfin Analysis «έδινε» στις αρχές της εβδομάδας ως βασικό καταλύτη εξελίξεων τις ιδιωτικοποιήσεις των ΟΠΑΠ, Αερολιμένα Αθηνών, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Τράπεζας Αττικής, και η Proton Securities σημείωνε πως η Σοφοκλέους πιθανότατα θα κινηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μέχρις ότου ξεκινήσει η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου). Ειδικά όσον αφορά τα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, κάποιοι λένε -και πολύ σοφά- πως έρχονται εκπλήξεις. Γιατί; Ιδού: Λένε πως οι ισολογισμοί πλέον θα γίνουν με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, εξ ου και θα δούμε ποια είναι η πραγματική εικόνα του 2004. Και αυτό γιατί θα πρέπει και τα αντίστοιχα τρίμηνα, εξάμηνα και εννιάμηνα του περασμένου έτους να αναπροσαρμοστούν ώστε να υπάρχει σαφής συγκριτική αντιπαράθεση στοιχείων. Τέλος, βάλτε καλά στο μυαλό σας τρεις παραμέτρους. Πρώτον, το πώς θα αντιδράσουν εφεξής οι τράπεζες. Η δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα ομολογιακά δάνεια της Έμφασις και της Ipirotiki σε δυο τρεις τράπεζες, αλλά και η αποδεδειγμένη πρόθεση των Αρχών του ΧΑ να σταματήσουν το… κρυφτούλι σε θέματα margin και Τ+3 θα φέρουν στο φως εγγενείς αδυναμίες των μέχρι τώρα «ταγών της αγοράς». Και αν κρίνω από τα ονόματα των διαχειριστών που έχουν αποφασίσει να εκθέσουν τις τράπεζες σε απίστευτου εύρους ανοίγματα (να μη μιλήσω για κάτι ομολογιακά κατασκευαστών κ.λπ.), έχουμε να εκπλαγούμε -αρνητικά- πολλάκις στο εγγύς μέλλον. Οψόμεθα…

ΥΓ.: Πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που, ως είθισται, περνάει και πάλι στα ψιλά της επικαιρότητας. «Σημαντική άνοδος κατά 49% σημειώθηκε στον μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών του συνόλου των συμβολαίων που διαπραγματεύθηκαν στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ κατά τον Μάρτιο του 2005 σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος)». Κάποιοι… παίζουν τα ρέστα τους στο ΧΠΑ κι εμείς τρώμε τις σάρκες μας…


Σχολιάστε εδώ