Δεν πάει άλλο, λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Δεν μπορούν, όπως λένε, να βλέπουν συνεχώς το κόμμα τους να προσπερνάει αδιάφορο μία μία τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Χρειάζεται εντονότερη δουλειά, είπαν στον κ. Παπανδρέου, και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, ένας ένας ξεχωριστά, προκειμένου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να τις υιοθετήσει ή μη και το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι αντιπολιτεύεται σθεναρά την κυβέρνηση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα.

Το συμπέρασμα όλων είναι πως πρέπει ο Παπανδρέου να δείξει πυγμή, αλλιώς θα φανεί για άλλη μια φορά στην κοινή γνώμη πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αλλάξει την κρατούσα άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Το «Π» παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα τις προτάσεις αυτές που οι συντονιστές ανά τομέα κατέθεσαν στον κ. Παπανδρέου.

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου μαζί με την κ. Αντωνίου ως υπεύθυνες συντονίστριες για την κοινωνική πολιτική εισηγήθηκαν στον κ. Παπανδρέου τα εξής:

<Η5>Θεματικός κύκλος κοινωνικών υποθέσεων
Την Τρίτη, εισάγεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η πρόταση νόμου του Συνασπισμού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Μπορούμε να χαιρετίσουμε την πρόταση αυτή ως μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει ευρύτερα ο διάλογος για τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τείνοντας έτσι άλλη μια φορά το χέρι για συνεργασία στον Συνασπισμό. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πολιτική πρόταση για το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης η οποία θα κινείται στην ίδια πολιτική φιλοσοφία, αλλά θα είναι αποτελεσματική και εφαρμόσιμη, καθόσον θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες και τα χαρακτηριστικά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα και θα εμπεριέχει μείγμα χρηματικών μεταβιβάσεων, κοινωνικών υπηρεσιών και κινήτρων εργασιακής ένταξης.

Σε κάθε περίπτωση τα πυρά της ΝΔ θα στραφούν άλλη μια φορά εναντίον του «κακού ΠΑΣΟΚ» το οποίο αύξησε τη φτώχεια και την ανεργία.

Στη Νέα Δημοκρατία απαντάμε:

-ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό κάνοντας επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ έχει υιοθετήσει απολύτως και κατά τον πλέον επίσημο τρόπο έναντι της Ε.Ε. την πολιτική της δικής μας κυβέρνησης για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση 2003-2005.

-ότι δεν έχουν προτείνει κανένα νέο μέτρο, δεν έχουν πάρει καμία πολιτική πρωτοβουλία για τη φτώχεια και τον αποκλεισμό επί 13 μήνες που κυβερνούν.

<Η5>Κύκλος παραγωγής και εμπορίου
Υπεύθυνοι συντονιστές: Ροδούλα Ζήση και Χρήστος Πρωτόπαπας

Για τον προγραμματισμό του Κύκλου Παραγωγής και Εμπορίου έχουν ληφθεί υπ’ όψιν κατ’ αρχήν τόσο οι «κινήσεις» που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση όσο και οι δικές μας πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί.

Στόχος μας είναι:

· Να αναδείξουμε το σύνολο των κυβερνητικών ανεπαρκειών και καθυστερήσεων κατά τομέα και υπουργείο.

· Να προβάλλουμε τον δικό μας νέο προγραμματικό λόγο, τις προτάσεις μας για το μέλλον.

· Να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση συμπόρευσης και εμπιστοσύνης με τους παραγωγικούς φορείς και τα κοινωνικά κινήματα του χώρου.

Ευνόητο ότι η δραστηριότητά μας θα συνδεθεί άμεσα και με πρωτοβουλίες εκτός Βουλής σε συντονισμό με τον αντίστοιχο τομέα του ΠΑΣΟΚ.

<Η5>Τομέας Μορφωτικών Υποθέσεων
Υπεύθυνοι συντονιστές Ανδρέας Λοβέρδος και Ευαγγελία Σχοιναράκη

Η Ν.Δ. διά του προέδρου της δήλωνε προεκλογικά πως η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της Ελλάδας. Υποσχόταν τα πάντα, από αύξηση πόρων έως ειδικές πολιτικές. Μετεκλογικώς και επί 13 μήνες ο απολογισμός πολιτικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων είναι απογοητευτικός.

Ειδικώς για τα θέματα της παιδείας, στις 8 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε συναινετικές διαδικασίες, μέσω των οποίων θα προετοιμάζονταν κοινά αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποκτούσαν αντοχή στον χρόνο. Δήλωσε πρώτον πως εμπιστεύεται τον εθνικό διάλογο για την παιδεία και θα αξιοποιήσει το θεσπισμένο από εμάς Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π) και δεύτερον ότι θα διασυνδέσει το Ε.ΣΥ.Π. με τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο έως σήμερα απολογισμός είναι μηδενικός.

Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δεν συνεκλήθη για ζητήματα ενημέρωσης και προετοιμασίας μεταρρυθμίσεων ή, έστω, κάποιων πολιτικών του υπουργείου Παιδείας (τα ίδια ακριβώς ισχύουν και ως προς το υπουργείο Πολιτισμού). Το δε Ε.ΣΥ.Π. λειτουργεί περίπου ως χώρος νομιμοποίησης της κατ’ ουσίαν αυταρχικής πολιτικής της Ν.Δ. στον χώρο της εκπαίδευσης. Οι πολιτικές τους ανακοινώνονται με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό στο Ε.ΣΥ.Π., δίχως να καλύπτουν τα θέματα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στη Βουλή (βλ. συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την πορεία της Παιδείας, 8/11/04). Και συγκεκριμένα δεν έχουν συζητηθεί και δεν έχουν τύχει της παραμικρής επεξεργασίας θέματα όπως οι δύο κύκλοι σπουδών με έναρξη το 2005, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων, η πανεπιστημιακή κινητικότητα και τα διευρωπαϊκά – διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών.

Ταυτοχρόνως, η υπουργός Παιδείας ψεύδεται δηλώνοντας στα Μ.Μ.Ε, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, ότι το σχέδιο νόμου για τη διά βίου εκπαίδευση «πέρασε» από τον διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, ή πως ρυθμίσεις για την αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Εκ περισσού η υπόμνηση ότι το υπουργείο Παιδείας (και Θρησκευμάτων) υπήρξε απλώς τηλεθεατής της κρίσης που μαστίζει την Εκκλησία το τελευταίο τρίμηνο.

Στο πεδίο του πολιτισμού και αθλητισμού τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ενώ επιστράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2004, 14 εκατομμύρια ευρώ από το ΥΠ.ΠΟ., ενώ διακόπηκε η χρηματοδότηση των πιο σημαντικών φορέων ιδρυμάτων και ομοσπονδιών, δεν εξαγγέλθηκε ούτε μία πολιτική (ούτε καν για τους Μεσογειακούς Αγώνες που διοργανώνονται τον προσεχή Ιούνιο, για τους στόχους μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου).

Ειδικώς για το ΥΠ.ΠΟ., όπου υποτίθεται ο πρωθυπουργός με την ανάληψη της ηγεσίας του θα έδιδε τάχα έμφαση, πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση των συντονιστών. Το βασικό σκεπτικό της κριτικής μας συνοψίζεται σε σχετική επίκαιρη επερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή και η οποία επισυνάπτεται στο παρόν κείμενο.

<Η5>Τομέας Εξωτερικών και Άμυνας
Υπεύθυνοι συντονιστές Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Μαγκριώτης

Ο τομέας με τον οποίο έχει να κάνει το δίδυμο των συντονιστών είναι πολύ σοβαρός για να κάνει κανείς αστεία ή να παίξει με την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτιμά ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει ως κόμμα προτάσεις για το πώς βλέπει εκείνο διάφορα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων. «Σε συνεργασία με τον Χρήστο Παπουτσή, που είναι ο υπεύθυνος από το κόμμα ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, θα επεξεργαστούμε δικές μας πολιτικές και άξονες για μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με τις σχέσεις της χώρας μας είτε σε διμερές είτε σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Επίσης, στόχος του είναι ως αρμόδιος συντονιστής μέχρι να κλείσει η Βουλή για το Πάσχα να ζητήσει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, ώστε να τους ενημερώσει η κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα των Σκοπίων.

«Κάθε φορά θα απαιτούμε από την κυβέρνηση για σημαντικά γεγονότα πλήρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και φυσικά εμείς εκείνο στο οποίο δίνουμε προτεραιότητα είναι οι σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία, με επίκεντρο της αντιπολιτευτικής μας τακτικής την πολιτική της κυβέρνησης στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τα τουρκικά μαχητικά.

Η αντίδρασή μας σε αυτό το θέμα κάθε φορά θα είναι άμεση».

<Η5>Τομέας Οικονομικών Υποθέσεων

Υπεύθυνοι συντονιστές Γιώργος Φλωρίδης και Κώστας Σπηλιόπουλος

Ο κ. Φλωρίδης σημειώνει στο «Π» ότι πρώτιστος στόχος του είναι η παρακολούθηση του πληθωρισμού. Παράλληλα όμως θα παρακολουθεί στενά την οικονομική πορεία, ιδίως την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός κ. Αλογοσκούφης, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, κυρίως των δημόσιων ακινήτων, αφού όπως τονίζει η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία, αλλά και την πορεία του Γ’ ΚΠΣ, με παράλληλη παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων για το Δ’ ΚΠΣ.

«Θα αποκαλύπτουμε συνεχώς τι είναι αυτό που εξυπηρετεί την κυβέρνηση και ποιους εξυπηρετεί κάθε φορά που φέρνει ένα Σ/Ν, ενώ σε λίγο διάστημα θα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι ώστε να καταθέσουμε δικές μας προτάσεις αφού πρώτα γίνει η κατάλληλη επεξεργασία σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη του κόμματος».


Σχολιάστε εδώ