Ανοιχτά όλα για τις άδειες!

Στον πρωθυπουργό φτάνουν εισηγήσεις για αύξηση του αριθμού των αδειών εξαιτίας των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία με την είσοδο της ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αμέσως, διότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε σχέδιο μετάβασης ούτε νομικό καθεστώς. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα παίξει ως το τέλος με τον αριθμό των αδειών και θα δημιουργήσει δύο στάδια αδειοδότησης, το αναλογικό και το ψηφιακό.

Θα παραχωρήσει, δηλαδή, τις αναλογικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές άδειες με γοργό ρυθμό. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως με το περίπλοκο καθεστώς χρειάζονται 2 χρόνια για… την απόρριψη των τηλεοπτικών αδειών και 1 χρόνος για τις ραδιοφωνικές. Αν με το νέο νομικό καθεστώς αυξηθεί η ταχύτητα, καθώς μπορεί να ζητείται από τους ιδιοκτήτες -αν και θεωρείται ακραίο- μόνο η τραπεζική εγγύηση, τότε οι άδειες θα δοθούν αμέσως. Ακολουθεί το ψηφιακό σκέλος, με το άνοιγμα του παιχνιδιού, όμως η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για τη μετάβαση (π.χ. επιδότηση των αποκωδικοποιητών σε όλα τα νοικοκυριά) και δεν έχει ούτε νομικό καθεστώς. Θυμίζουμε πως σήμερα η αδειοδότηση ανήκει στην κυβέρνηση, ενώ -αν και αποτελεί έκπληξη- το ΕΣΡ, διά χειρός Ρ. Μορώνη, με τη βοήθεια των επιστημόνων έχει καταθέσει την πρότασή του.

Προς το παρόν το πάνω χέρι το έχει η κυβέρνηση. Το συμβούλιο αναμένεται να στείλει τις προτάσεις του τις επόμενες ημέρες, με την κατηγοριοποίηση των ραδιοφωνικών σταθμών (εμπορικοί, ΟΤΑ, ερασιτεχνικοί) και την απλοποίηση των διαδικασιών. Ο Ρ. Μορώνης, καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, υποστήριξε πως θα πρέπει να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς και μέσα σε δύο χρόνια, διάστημα που θα χρειαστεί για τον έλεγχο των φακέλων, να προχωρήσει η χώρα στην ψηφιακή αδειοδότηση.

Τέλος, ανοιχτό είναι και το θέμα αν θα πρέπει να αδειοδοτηθεί η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και τα ραδιοφωνικά της προγράμματα, όπως και το Κανάλι της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ