Παραοικονομικά

– H απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί στη χώρα μας την αυστηρότερη εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας» δεν αποτελεί άλλοθι, ούτε δίνει λευκή επιταγή στο οικονομικό επιτελείο. Οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης δεν υπαγορεύονται από κανέναν και δεν είναι αυτονόητες, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία «λιτότητας»!

– Στημένοι έλεγχοι από τα προηγούμενα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Κατευθυνόμενα πορίσματα; Πλαστογραφημένα στοιχεία; Λίαν συντόμως αναμένονται μηνύσεις που θα εμπλέκουν μάλιστα και θυγατρικές κρατικών τραπεζών!

– Με μια πρόχειρη ανάγνωση του νέου κανονισμού του ΧΑ αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές που επιφέρει στον χώρο της κεφαλαιαγοράς: 1) Επανέρχεται η κερδοφορία των εταιρειών ως απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής, 2) θεσμοθετείται το ελάχιστο ύψος της αξίας μίας δημόσιας εγγραφής, 3) γίνονται πιο αυστηροί οι όροι της διασποράς και 4) αυξάνονται σημαντικά οι υποχρεώσεις ενημέρωσης των εισηγμένων επιχειρήσεων!

– Η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ισχύει η ετήσια παραγραφή για όλες τις χρηματιστηριακές συμβάσεις, κύριες και παρεπόμενες, πετώντας έτσι στα σκουπίδια (εκεί που άλλωστε ανήκουν) τις αντίθετα υποστηριζόμενες θέσεις γνωστών διαπλεκόμενων νομικών γραφείων! Οι δικαστικές αποφάσεις:

1) Αποδέχονται την παραγραφή χρεών μετά την πάροδο ημερολογιακού έτους, βάση του Ν. 3632/28 άρθρο 15 παρ. 6.

2) Καθιστούν σαφές πως η παραγραφή διακόπτεται μόνο με την άσκηση αγωγής.

3) Πιστοποιούν έμμεσα ότι η χρηματιστηριακή συναλλαγή δεν εμπίπτει στο εμπορικό δίκαιο, στο οποίο η παραγραφή είναι πενταετούς διάρκειας.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν υπάρχουν χρηματιστηριακές εταιρείες, των οποίων τα αρμόδια τμήματα (Νομικό, Εσωτερικού Ελέγχου) αθέτησαν επιλεκτικά να αποστείλουν αγωγές κατά πελατών, των οποίων τα χρεωστικά υπόλοιπα παραγράφονται. Εκεί στην «Αγροτική ΑΧΕ» γνωρίζετε κάτι για το θέμα; Περιμένουμε από τη νέα διοίκηση του ομίλου της Αγροτικής να μην υποκύψει σε πιέσεις που προέρχονται από καθεστωτικά πρόσωπα και «τεκτονικές στοές»! Έχουμε συνέχεια…

– Το υψηλό «Volatility» στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι αναμενόμενο. Δεν θα έπρεπε όμως να συμβαίνει το ίδιο και σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι η «ΕΧΑΕ», «ΟΠΑΠ» κ.λπ.!

– Επιτέλους, έφθασε η ώρα της αλήθειας για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών από το 2000 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, τον προσεχή Οκτώβρη αναμένονται τα πορίσματα των ελέγχων! Για να δούμε, λοιπόν…

– Ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της απιστίας ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του «ΟΤΕ», με αφορμή την απόφασή του να διανείμει κατά την προεκλογική περίοδο bonus σε στελέχη, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού δεν είχε ανοδική πορεία! Καλό και αυτό…


Σχολιάστε εδώ