Ο Προμηθέας (Κοπελούζος) στο Mega!

Ο τηλεοπτικός σταθμός με τον τζίρο των 168 εκατ. ευρώ το 2008 εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών του το 2011 δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ ενώ συνεχίζονται οι ζημίες του, παρά τις σημαντικές περικοπές που έγιναν. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις να χάσει την πρώτη θέση σε θεαματικότητα και διαφήμιση στην περίπτωση που κάποιος ανταγωνιστικός του σταθμός αποφασίσει να επενδύσει σε πρόγραμμα. Το Mega μείωσε τις αγορές προγράμματος κατά 50%, ενώ σύμφωνα με τον Η. Τσίγκα, «αν επενδύσουν οι ανταγωνιστές θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο, για να μη χάσουμε την πρώτη θέση». Η φράση αυτή ίσως και να κρύβει την πίεση που ήδη φαίνεται να υπάρχει τώρα που το Mega σταμάτησε λόγω του τέλους της σεζόν να μεταδίδει σειρές. Ο ΑΝΤ1 ήδη παίρνει κεφάλι, ενώ πίεση ασκεί και ο Alpha (RTL), ο οποίος έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα έναν πιο ευκίνητο τρόπο παραγωγής προγραμμάτων χαμηλού κόστους και αισθητικής.

Αποχωρήσεις από το ΔΣ

Την ίδια ώρα η εταιρεία Προμηθέας Gas (συμφερόντων Κοπελούζου) έκανε την εμφάνισή της στη γενική συνέλευση της εταιρείας, καταθέτοντας 1.108.746 μετοχές (ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,8%), ενώ χωρίς αλλαγές παραμένουν προς το παρόν τα ποσοστά Πήγασου (26,82%) και ΔΟΛ (22,11%), εν αναμονή και των κινήσεων της οικογένειας του Β. Ρέστη, με κρούσεις και προς τις δύο πλευρές. Από το διοικητικό συμβούλιο αποχώρησαν οι Γιώργος Μπόμπολας και Παναγιώτης Ψυχάρης και στη νέα του σύνθεση συμμετέχουν οι Γιώργος Βαρδινογιάννης, μη εκτελεστικό μέλος, Φώτης Μπόμπολας, μη εκτελεστικό μέλος, Σταύρος Ψυχάρης, μη εκτελεστικό μέλος, Ηλίας Τσίγκας, εκτελεστικό μέλος (διεύθ. σύμβουλος), Γιώργος Αϊδίνης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Γιώργος Πουρσανίδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

«Δεν δανείζουν οι τράπεζες»

Το πλέον σοβαρό πρόβλημα για το Mega είναι η χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Κι αυτό γιατί όπως είπε ο ίδιος ο Ηλίας Τσίγκας, στη γενική συνέλευση, «αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα δανειοδότησης από τις τράπεζες, σε ορισμένες περιπτώσεις μάς ζητάνε και χρήματα να επιστρέψουμε»! Οι τράπεζες, που δανειοδοτούσαν τα media με περισσή ευκολία, τώρα θέτουν εμπόδια ακόμη και στο Mega. Η Τηλέτυπος, θυμίζουμε, καλείται ως το 2013 να διαθέσει το ποσό των 60 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του δανεισμού της. Η επόμενη δόση είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ και πρέπει να καταβληθεί στις 14 Σεπτεμβρίου σε Alpha Bank και Πειραιώς. Ακολουθούν δύο δόσεις, 15 εκατ. ευρώ στις 14 Μαρτίου 2012 και 20 εκατ. ευρώ στις 14/3/13, στις ίδιες τράπεζες. Προς το παρόν το Mega, κατά τον Ηλία Τσίγκα, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας της πώλησης της συμμετοχής του στη NetMed NV, έναντι συνολικού ποσού 53,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών ένα μεγάλο μέρος δεν αποδόθηκε στους μετόχους της εταιρείας, αλλά κρατήθηκε στη θυγατρική της Κύπρου, η οποία και υποστήριξε τη μητρική με 3 εκατ. το 2009, με 24 εκατ. ευρώ το 2010 και με 6 εκατ. ευρώ -τα οποία και έχει εισπράξει ήδη- στο τρέχον έτος.

Μειώσεις 20-40% στα στελέχη

Το Mega έκανε μια «τιτάνεια προσπάθεια» να μειώσει το κόστος λειτουργίας του, πετυχαίνοντας να υποχωρήσει στα 40 εκατ. ευρώ το 2010, έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2009. Όπως εξήγησε ο Ηλίας Τσίγκας, στην τηλεόραση οι αποσβέσεις των τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως οι σειρές, επιβαρύνουν διαδοχικά με 20% του κόστους τις οικονομικές χρήσεις. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι πως το 2012 οι αποσβέσεις σχεδόν θα έχουν ολοκληρωθεί, με αντίστοιχη μείωση στο κόστος λειτουργίας. Οι περικοπές στο κόστος λειτουργίας για το 2011 εκτιμώνται σε 20%. Ήδη έχουν γίνει 3 διαδοχικές μειώσεις αμοιβών στα στελέχη κατά 20-40% και στους διευθυντές κατά 40%, ενώ δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στα χαμηλά κλιμάκια, η οποία, όπως είπε ο Ηλίας Τσίγκας, θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις με τα σωματεία. Η γενική συνέλευση έλαβε την απόφαση για τη μείωση των αποδοχών του, όπως εισηγήθηκε ο ίδιος, από 592.000 ευρώ το 2010, που ήταν το όριο της αμοιβής το οποίο και δεν άσκησε, στο όριο των 440.000 ευρώ για το 2011.

Η μείωση στα έσοδα το πρώτο τετράμηνο κυμάνθηκε στο 27-28%, ενώ αν και ο Μάιος ήταν ένας καλός μήνας, με απώλειες 10%, ο Ιούνιος ήταν χειρότερος, κατά τον Η. Τσίγκα.

«Αν δεν ηρεμήσει η πολιτική κατάσταση, η πορεία θα είναι ίδια», εκτίμησε, όμως υπάρχει μια προοπτική αν η χώρα λάβει την 5η δόση από την «τρόικα», οπότε ο τηλεοπτικός σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει περισσότερα έσοδα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, το οποίο ως συνήθως είναι και το πιο παραγωγικό.


Σχολιάστε εδώ