Χτυπάει η καμπάνα για τον Παπανδρέου…

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίων και επιτήρησης, ενώ στον δρόμο για τη Βουλή βρίσκεται και η δικογραφία των Οικονομικών Εισαγγελέων με αφορμή τις δηλώσεις Ρουμελιώτη περί αμφίβολης έκβασης του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα, εφόσον έκριναν ότι τα στοιχεία των καταθέσεων προσκρούουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ την περίοδο της υπογραφής του Μνημονίου 1, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, και τις δύο φορές που κατέθεσε στον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη φέρεται να επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του στους «New York Times», σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει και ότι είχε ενημερώσει σχετικά με τους προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητά του τον πρώην πρωθυπουργό. Οι δύο Εισαγγελείς στο διαβιβαστικό τους προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θεωρούν ότι προέκυψαν στοιχεία που δεν μπορούν να ερευνηθούν από τους ίδιους και πετούν το μπαλάκι στη Βουλή, ακολουθώντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ορίζει γιʼ αυτές τις περιπτώσεις την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Εισαγγελείς περιορίστηκαν στην κατάθεση των πρώην υπουργών Λούκας Κατσέλη και Γεράσιμου Αρσένη και μετά τη δεύτερη κατάθεση του Π. Ρουμελιώτη διέκοψαν την προκαταρκτική εξέταση και δεν έκριναν αναγκαίο να προχωρήσουν στην εξέταση της Βάσως Παπανδρέου, του Γιώργου Ζα νιά και του Γιώργου Χριστοδούλου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η διαβίβαση της δικογραφίας παράλληλα με την κατάθεση του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μεγάλο σκόπελο της τρικομματικής κυβέρνησης. Η χρονική συγκυρία δεν βολεύει με κανέναν τρόπο την κυβέρνηση, που θα προτιμούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το πικρό ποτήρι έπειτα από κάποιο διάστημα και οπωσδήποτε εφόσον είχαν προχωρήσει οι συζητήσεις για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. Όσο κι αν η διερεύνηση της υπόθεσης αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία και δέσμευση πρώτης γραμμής για τη Νέα Δημοκρατία, τώρα μετρά τις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις, οι οποίες θα πλήξουν τη συνοχή της συγκυβέρνησης όταν στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν ο Βενιζέλος ήταν διατεθειμένος να συναινέσει στην απόδοση ευθυνών στον Παπανδρέου –που θεωρεί ότι υφίσταται επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ–, δεν ξεχνά ότι υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησής του, γιʼ αυτό προτιμά να επιτίθεται με τη σειρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας «βάναυση προσβολή» την πρότασή της. Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης έχουν κάθε λόγο να θεωρούν «παγίδα» και απειλή μια συζήτηση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαρροές που θα της προκαλέσουν ρωγμές. Προς το παρόν μόνο η θέση του ΠΑΣΟΚ θεωρείται «μπετόν», καθώς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν ήδη διαφορετικές απόψεις. Μεταξύ αυτών ο Προκόπης Παυλόπουλος, που θύμισε ότι παράλληλα με την παραγγελία Πεπόνη η διερεύνηση της υπόθεσης ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γ. Κοντογιάννης. Από την πλευρά του τρίτου εταίρου, παρότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ που φέρονται να εκφράζουν τις απόψεις Κουβέλη λένε ότι θα καταψηφίσουν στην Ολομέλεια την πρόταση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης χαρακτήριζε μονόδρομο την Εξεταστική για το Μνημόνιο, εφόσον φτάσει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο φάκελος με τη δικογραφία στη Βουλή.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση δείχνει να συσπειρώνεται απέναντι στο ζητούμενο, που είναι η διερεύνηση των ευθυνών, αλλά και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, που ζητά διαφάνεια για να πάψει να πιστεύει ότι στην πολιτική χωρούν μόνο το κουκούλωμα και η αλληλοϋποστήριξη. Έτσι, παρά την γκρίνια που εκφράζεται από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που θα προτιμούσαν να ψηφιστεί η δική τους πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά δεν έχουν τις απαιτούμενες εξήντα υπογραφές για να πάει προς συζήτηση στην Ολομέλεια, δεν φαίνεται να έχουν άλλο δρόμο πέρα από την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος είχε απευθύνει επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων και στους βουλευτές για να συνυπογράψουν το κείμενο, αλλά βρήκε ανταπόκριση μόνο από τη Χρυσή Αυγή. Ο Ν. Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ –όπως λέει χαρακτηριστικά– ακόμα και στο ΚΚΕ θα έδινε ψήφο εάν επρόκειτο να βγούμε από το Μνημόνιο. Η υποστήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί ωστόσο για να εξασφαλίσει τις 120 θετικές ψήφους που απαιτούνται τουλάχιστον, δηλαδή να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Εάν δεν υπάρξουν υπολογίσιμες διαρροές ή απουσίες από τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, το μπαλάκι πέφτει στο ΚΚΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αρνηθεί να δώσει θετική ψήφο.


Σχολιάστε εδώ