Φουσκώνει το ποτάμι…

Οι συνέπειες θα είναι βαριές. Υπό την πίεση (και) των δανειστών, αλλά προκειμένου νʼ αποτρέψει ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης και την επακόλουθη χρεοκοπία, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει. Να υλοποιήσει τα μέτρα συγκρουόμενος με τα συνδικάτα και αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, παρά τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις, δείχνουν πρόθυμοι να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, ωστόσο στο εσωτερικό των κομμάτων τους επικρατεί προβληματισμός και ο κίνδυνος διαρροών στις κρίσιμες ψηφοφορίες είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική, με τον Αλ.Τσίπρα να προεξοφλεί ότι τα νέα μέτρα θα εντείνουν την ύφεση και θα είναι η ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Η Αλ. Παπαρήγα, πάλι, θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα στο άμεσο μέλλον και υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να ζήσει σε συνθήκες των δεκαετιών του ʼ50 και του ʼ60. Κι αυτά ενώ η «τρόικα» έφτασε στην Αθήνα και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένο το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Την Τρίτη ο τελευταίος θα έχει κρίσιμο ραντεβού στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.

Στο πεζοδρόμιο

ΠΡΟΒΑ των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα αποτελούν οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις έντονες αντιδράσεις των κλάδων που πλήττονται από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Πανεπιστημιακοί, δικαστές, ένστολοι, γιατροί βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» και προετοιμάζονται για διαφόρων μορφών κινητοποιήσεις, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών. Οι περικοπές στις αποδοχές τους θα κυμανθούν μεταξύ 6% και 35% και οι απώλειες θα είναι σημαντικές. Οι πανεπιστημιακοί απειλούν με απεργίες στη διάρκεια των εξετάσεων, οι δικαστές φέρονται αποφασισμένοι να τηρούν κατά γράμμα τα ωράριά τους, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί κι άλλο ο ήδη υψηλός αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας. Τον ίδιο προσανατολισμό έχουν οι γιατροί και οι εφοριακοί. Ακόμη μεγαλύτερη ένταση πυροδοτούν οι νέες απαιτήσεις της «τρόικας» για αλλαγές στα εργασιακά, μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας, μείωση του κατώτατου μισθού κ.ά. Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα πουν τελικά οι επικεφαλής των δανειστών.

Δεν βγαίνει…

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (είχε χειριστεί το «κούρεμα» του χρέους), όπου αναφέρεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα ως έχει δεν βγαίνει και πως, αν δεν αναθεωρηθεί, η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρώ. Ζητείται παράλληλα να δοθεί διετής παράταση, να αποδεσμευτούν γρήγορα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, μείωση των επιτοκίων δανεισμού κ.ά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κλίμα παραμένει πάνω-κάτω ίδιο. Στη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα ο Β. Σόιμπλε ζήτησε πιστή και πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ την επομένη τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ. Ο γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ επισήμανε την ανάγκη να γίνει ό,τι χρειάζεται για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, συνέδεσε ωστόσο αυτό με την έκθεση της «τρόικας». Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και Μέσα Ενημέρωσης της χώρας θέτουν τελευταία ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας, λόγω της θέσης που κατέχει η Ελλάδα αλλά και της κρίσης που υπάρχει στη Μ. Ανατολή και η οποία διαρκώς διευρύνεται.

Διχάζει

ΤΟΝ δρόμο προς τη Βουλή παίρνει ο φάκελος της υπόθεσης με τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη, ο οποίος έχει πει ότι οι πάντες (και η τότε ελληνική κυβέρνηση) γνώριζαν πως το πρόγραμμα δεν επρόκειτο να πετύχει. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, που διενήργησαν τις σχετικές έρευνες, «προσέκρουσαν» πάνω σε ονόματα πολιτικών, όπως αυτά του (τότε) πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του (τότε) υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο μεταξύ, ένταση μεταξύ των κομμάτων προκαλεί η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αρνητικοί, επικαλούμενοι τη συγκυρία και την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Κατά τάσσεται και το ΚΚΕ, που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού. Υπέρ της Εξεταστικής η Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «σκευωρία» που οργανώνουν εκείνοι που επιθυμούν την καταστροφή της χώρας, ενώ ο Β. Βενιζέλος έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές και για τους χειρισμούς των Οικονομικών Εισαγγελέων.

Απουσίες στα μητρώα

ΟΙ παρουσίες, αλλά περισσότερο οι απουσίες «σημάδεψαν» την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 38η επέτειο από την ίδρυσή του. Παρόντες Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, αλλά και Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπαντωνίου, Κ. Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου κ.ά. Απόντες Α. Λοβέρδος, Ά. Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ραγκούσης, Χρ. Παπουτσής κ.ά. Σε δεύτερη μοίρα πέρασε η αλλαγή του εμβλήματος –στο εξής ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα έχει επτά ακτίνες–, όσοι και οι άξονες της πολιτικής που ανακοίνωσε ο Β. Βενιζέλος για την ανασύσταση του Κινήματος. Άξονες όπως: Εθνική κυριαρχία – Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία – Κοινωνική δικαιοσύνη – Δημιουργία, εργασία, ανάπτυξη – Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία – Οικολογική ευαισθησία. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τον σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είτε διαφωνούν με τη στρατηγική του κ. Βενιζέλου είτε έχουν αποστασιοποιηθεί από την περίοδο διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ