Υπό τον ήχο των όπλων

Λογικό κι επόμενο… Αυτήν τη φορά ο «καβγάς» είχε όπλα, πυρομαχικά, εμπόριο ναρκωτικών και αίμα, που μπροστά τους οι αψιμαχίες, τα αλληλολακτίσματα και η ανταλλαγή ξέπνοων καταγγελιών μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θυμίζουν περισσότερο φιλολογικό συμπόσιο.

Ας είναι. Τα… ψέματα της προεκλογικής περιόδου τελειώνουν και οι υποψήφιοι για την αρχηγία νωρίς το βράδυ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια της κάλπης. Και οι τρεις επέλεξαν να κλείσουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους από προνομιακές για τον καθένα τους περιοχές. Ο Γ. Παπανδρέου περιόδευσε στην Κρήτη, ο Β. Βενιζέλος έκανε την κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και ο Κ. Σκανδαλίδης στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κω. Προκειμένου -υποθέτω- να επιστρέψουν στην Αθήνα με αναπτερωμένο ηθικό…

Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων ο κ. Παπανδρέου έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη στρατηγική που χάραξε από την πρώτη στιγμή: Επισήμανε αφενός ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αλλάξουν τα πρόσωπα, αλλά η πολιτική του, προαναγγέλλοντας αριστερή στροφή και προσπάθεια επανασύνδεσης με την κοινωνία, υποσχόμενος παράλληλα ότι στη νέα θητεία του (με μια νέα εντολή) δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Αφετέρου ενέτεινε την πολεμική του εναντίον των συμφερόντων και των εκδοτικών συγκροτημάτων που επιχειρούν να καθορίσουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Είτε υπόγεια και παρασκηνιακά είτε δημόσια και «εκβιαστικά». Στον δεύτερο αυτόν άξονα της στρατηγικής του επένδυσε σημαντικά ο κ. Παπανδρέου, αντιλαμβανόμενος εγκαίρως ότι είχε σημαντική απήχηση στη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις ομιλίες του στην Κρήτη τη στιγμή που αναφερόταν σε εκδοτικά συμφέροντα ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους -αυθόρμητα ή μετά από προσυνεννόηση- «φώναξαν» ονόματα συγκεκριμένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Άλλωστε, εκ φύσεως οι Έλληνες είναι επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας. Ο κ. Παπανδρέου βρήκε την Κρήτη σε «πολεμικό κλίμα» λόγω των γεγονότων στα Ζωνιανά, αλλά και της επετείου της αντίστασης κατά των γερμανών κατακτητών. Δεν θα προξενούσε καμιά εντύπωση αν, επισκεπτόμενος το περίφημο Αρκάδι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατά νου το… ολοκαύτωμα του Βενιζέλου.

Διμέτωπος

Από την πλευρά του ο Β. Βενιζέλος επέμεινε στο κεντρικό δόγμα του ότι «την Κυριακή (σήμερα) δεν κρίνεται μόνο η αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών», αμφισβητώντας έτσι τη δυνατότητα του κ. Παπανδρέου να κερδίσει τον Κ. Καραμανλή. Είχε άλλωστε και τις δημοσκοπήσεις να ενισχύουν σε έναν μεγάλο βαθμό αυτήν τη θεωρία. Ωστόσο, μετά την απόφαση της Α. Διαμαντοπούλου να στηρίξει τον «αιώνιο αντίπαλό» του, ο κ. Βενιζέλος άνοιξε και δεύτερο μέτωπο εναντίον των λεγόμενων «βαρόνων» του κόμματος. Ούτως ή άλλως δεν είχε τίποτα να χάσει, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα προβεβλημένα στελέχη πήραν θέση απέναντί του. «Θέλουν έναν πρόεδρο αδύναμο, διότι επενδύουν στην ήττα ούτως ώστε μετά τις εκλογές να τον διαδεχθούν εκ του ασφαλούς στην αρχηγία», ήταν το βασικό του «μότο». Ενώ μίλησε για… βολεμένα μεγαλοστελέχη που μετά από 30 χρόνια βαρέθηκαν την εξουσία, γι’ αυτό και στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου.

Υπονοώντας ότι την επόμενη ημέρα ο τελευταίος θα είναι υπό την ομηρία των συγκεκριμένων στελεχών. Φαντάζομαι ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο ασφυκτική, ώστε να χρειαστεί η αρωγή του Ν. Σαρκοζί, ο οποίος εσχάτως ειδικεύεται στην απελευθέρωση ομήρων!

Κατά τα λοιπά, ο τρίτος της κούρσας Κ. Σκανδαλίδης ολοκλήρωσε τη συγκινητική προσπάθειά του υπεραμυνόμενος της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αποκλίνει της βασικής του γραμμής ότι για να κερδηθούν οι επόμενες εκλογές δεν αρκεί να αλλάξει ο αρχηγός, πρέπει να αλλάξει και το ΠΑΣΟΚ. Ότι τη φυσιογνωμία του κόμματος δεν μπορεί να την καθορίσει ο καπετάνιος του σκάφους, αλλά οι κωπηλάτες του, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκανδαλίδης «δεσμεύτηκε» να πάρει ξεκάθαρη θέση μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου, εν όψει του δεύτερου γύρου.

Μόνο που μάλλον δεν θα χρειασθεί να μπει στην ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία, καθώς αν εμπιστευτούμε την ακρίβεια (όλων) των δημοσκοπήσεων η μάχη πιθανότητα θα κριθεί στον πρώτο γύρο.

Αδύναμος κρίκος

Και τα όμορφα στελέχη, όμορφα καίγονται… Κι αν στο ΠΑΣΟΚ όλες τις προηγούμενες ημέρες «τσουρούφλιζαν» την Ά. Διαμαντοπούλου για το σκεπτικό με το οποίο αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο στόχο αποτελεί ο Γ. Αλογοσκούφης. Η πληροφορία ότι περισσότεροι από τους μισούς υπουργούς έχουν βάλει τη φωτογραφία του στον τοίχο και τον σημαδεύουν με τα βελάκια δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αιτία της «διαμάχης» τα κονδύλια που θα πάρει κάθε υπουργείο στον νέο προϋπολογισμό. Οι υπουργοί ζητούν όλο και περισσότερα για να υλοποιήσουν την πολιτική τους, ενώ εκείνος έχει μπει στη διαδικασία περικοπών, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να κλείσει τον προϋπολογισμό.

Σε κεντρικό επίπεδο, στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται στους… γνωστούς χαλαρούς ρυθμούς, αν και εξακολουθούν να τους προβληματίζουν οι πιθανές εξελίξεις στο Σκοπιανό με όλα τα… παρελκόμενά του (Μητροπολίτης Άνθιμος, Καρατζαφέρης, Μητσοτάκης…). Αν δεν καμφθεί η αδιαλλαξία των Σκοπιανών, στην κυβέρνηση καλοβλέπουν τη «λύση» της αναβολής, αν και ορισμένοι υπουργοί εκτιμούν ότι η παράταση της εκκρεμότητας μόνο παρενέργειες και προβλήματα θα προκαλέσει στην κυβέρνηση.

Τυπικά στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προωθήσουν ορισμένα ζητήματα αιχμής, στα οποία θα ήθελαν να έχουν τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν και μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε ένα μικρό «άνοιγμα» στο θέμα του εκλογικού νόμου, δεν βρήκε ανταπόκριση και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το ΠΑΣΟΚ, μετά και την ανάδειξη νέου αρχηγού, να συμφωνήσει τόσο για λόγους ουσίας όσο και εντυπώσεων. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση περιμένουν σκλήρυνση της στάσης του, κυρίως για εσωκομματικούς λόγους.

Χωρίς συνομιλητές, εξάλλου, το υπουργείο Απασχόλησης συνεχίζει τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, καθώς κόμματα και συνδικάτα το ένα μετά το άλλο αποσύρθηκαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο κι εκείνη απάντησε ότι η άρνηση δείχνει απουσία προτάσεων και έλλειψη υπευθυνότητας. Πληκτική συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα γίνονται δέκτες ανησυχητικών μηνυμάτων για την τύχη της σύνταξής τους.

Βρήκαν δουλειά…

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν έχουν ανάλογα προβλήματα, έχουν βρει συνομιλητές στο… ύψος τους. Μετά τις παρελάσεις στις εθνικές επετείους, βρήκαν νεώτερο θέμα για να διαπληκτίζονται από τηλεοράσεως και μέχρι «ξεκατινιάσματος» με τον ΛΑΟΣ. Αυτήν τη φορά αντικείμενο της αντιδικίας η υπόθεση των Σκοπίων, με αφορμή την επίσκεψη του Αλ. Αλαβάνου στο γειτονικό κρατίδιο. Σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο, με τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ να εξελίσσονται και τα Σκόπια να κάνουν επίδειξη αδιαλλαξίας. Στις επισημάνσεις τρίτων για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει συνομιλητές του τον κ. Καρατζαφέρη και τον κ. Γεωργιάδη, παράγοντες της Κουμουνδούρου εξηγούν (όχι και τόσο πειστικά…) ότι δεν μπορούν να αφήνουν αναπάντητες τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από την απέναντι πλευρά.

Η διαμάχη αυτή θα έχει και συνέχεια, αφού ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε καθαρά υπέρ της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια, αρκεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ως γεωγραφικός μόνο προσδιορισμός. Ενώ ο ΛΑΟΣ δεν θέλει ούτε να σκέφτεται μια τέτοια εξέλιξη. Υπέρ της σύνθετης ονομασίας τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ διά στόματος Αλ. Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε τον Κ. Καραμανλή στο Μαξίμου και τον κάλεσε να απεμπλακεί από την απόφαση που είχε πάρει το Συμβούλιο Αρχηγών τον Απρίλιο του 1993.

Στην ιστορική αυτή συνεδρίαση, στην οποία είχε μετάσχει και η κ. Παπαρήγα, είχε εξουσιοδοτηθεί η (τότε) κυβέρνηση Μητσοτάκη να μη δεχτεί ονομασία για τα Σκόπια, που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Με την ευκαιρία η γραμματέας του ΚΚΕ απέρριψε «τη σοβινιστική προπαγάνδα του ΛΑΟΣ, αλλά και τις κοσμοπολίτικες θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τέσσερα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα τάχθηκαν, με μικρές αποκλίσεις, υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Σε αντιδιαστολή του ότι το 60% των Ελλήνων, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, διαφωνεί με μια τέτοια λύση.

Ο… ήχος των όπλων στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα Ζωνιανά, επισκίασε τον θόρυβο των καθημερινών προβλημάτων, που εξελίσσονται σε πείσμα των βραδινών δελτίων ειδήσεων να τα υποτιμούν, όταν δεν τα αγνοούν τελείως. Από τη μια οι καταλήψεις σε δεκάδες σχολεία (σε άλλες εποχές θα ήταν πρώτο τραπέζι στην πίστα της επικαιρότητας…), που ναι μεν φθίνουν αριθμητικά, χωρίς ωστόσο να μειώνονται ταυτόχρονα οι ελλείψεις σε προσωπικό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Από την άλλη η κούρσα του πετρελαίου «τίναξε» τον πληθωρισμό στον αέρα, πυροδοτώντας ένα όργιο κερδοσκοπίας στις τιμές των βασικών αγαθών. Παράλληλα, οι «βόμβες» του Γ. Ζορμπά για «πολιτικό χρήμα» στην υπόθεση των ομολόγων ακούστηκαν σαν… τουφεκιές στον αέρα. Το ΠΑΣΟΚ, που προεκλογικά, είχε κάνει σημαία το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολείται με… σοβαρότερα θέματα αυτήν την περίοδο, ενώ η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Δεδομένου ότι η χώρα ζει στη σφαίρα των εντυπώσεων ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει σχόλια και ερμηνείες η δεύτερη συνεχόμενη εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού». Λογικό καθώς κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία ο κ. Καραμανλής απέφυγε μέχρι παρεξηγήσεως να απαντάει σε ερωτήσεις ακόμη και πολιτικών αρχηγών. Αλλά είπαμε, η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές άλλαξε πολλά πράγματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και στη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου.


Σχολιάστε εδώ