τυποΘεσσαλονίκη

~Οι κυκλοφορίες των δύο μεγάλων καθημερινών πολιτικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη βδομάδα ήταν :

Δευτέρα 29/10	«Αγγελιοφόρος» 	7.320	«Θεσσαλονίκη» 	4.840
Τρίτη 30/10	«Αγγελιοφόρος» 	7.120	«Μακεδονία» 	4.130
Τετάρτη 31/10	«Αγγελιοφόρος» 	8.110	«Μακεδονία» 	4.850
Πέμπτη 1/11	«Αγγελιοφόρος»	 8.190	«Μακεδονία» 	4.170
Παρασκευή 2/11	«Αγγελιοφόρος»	 6.830	«Μακεδονία» 	4.270
Σάββατο 3/11	«Αγγελιοφόρος» 	7.120	«Μακεδονία» 	3.660
Κυριακή 4/11	«Αγγελιοφόρος» 	22.220	«Μακεδονία» 	9.460

~Οι καλές σχέσεις του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ με τη διοίκηση της ΕΡΤ3 επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης των δημοσιογράφων που εργάζονται στο τρίτο κανάλι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η συνάντηση αφορούσε τα προβλήματα ή –όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γουσίδης– τα «ζητήματα» που υπάρχουν με τους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3.

~Τέθηκαν όλα: Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στις συμβάσεις των πρόσφατα μονιμοποιηθέντων, το καθεστώς της νέας γενιάς συμβασιούχων που δημιουργήθηκε στο μαγαζί, οι αποφάσεις της διοίκησης για κόψιμο εκπομπών δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

~Παρόντες στη συνάντηση η γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3 Θάλεια Ιωαννίδου, ο νέος διευθυντής ειδήσεων Χρήστος Νικολαΐδης, ο διευθυντής ραδιοφωνίας Ξάνθος Χύτας και αρκετοί από τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην κρατική ραδιοτηλεόραση. (Οι περισσότεροι δεν πήγαν, γιατί υποπτεύονταν ότι δεν επρόκειτο να γίνει τίποτα.)

~Οι εργασιακοί εκπρόσωποι (Γουλής και Κώστας) ανέφεραν τα προαναφερόμενα προβλήματα και ζήτησαν παρέμβαση της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ωστόσο, ο Γουσίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατευναστικός. Μίλησε για ευθύνες της Αθήνας σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις των μόνιμων και στο καθεστώς που διέπει τους νέους συμβασιούχους, ενώ το κόψιμο των εκπομπών από τη Θάλεια το θεώρησε διευθυντικό της δικαίωμα.

~«Βγείτε έξω με τη Θάλεια να πιείτε καμιά ρετσίνα να τα βρείτε», συνέστησε στον Παύλο Νεράτζη που διαμαρτυρήθηκε έντονα για το κόψιμο του «Μίξερ». Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα, όταν η μέχρι πρότινος εργασιακή εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη ζήτησε να διαβάσει την επιστολή παραίτησης που υπέβαλε από τη θέση της, αντιδρώντας στην κάλυψη που παρέχει το συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ στη διοίκηση της ΕΡΤ3 (γνωστή υπόθεση Νικολαΐδη). Ο Γουσίδης αρνήθηκε, επιμένοντας μέχρι τέλους σε αυτήν του την απόφαση!

~Τα επιδόματα του αρχισυντάκτη που έπαιρναν οι παρουσιαστές της μεσημεριανής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Υπάρχει είδηση», Χρήστος Γιαννούλης και Χριστίνα Καλημέρη, κόπηκαν με απόφαση της Θάλειας. Η κυρία των 240 χιλιάδων ετησίως θεώρησε πως οι συνάδελφοι που σκίζονται καθημερινά για να παρουσιάζουν την πρώτη σε ακροαματικότητα εκπομπή της ΕΤ3 δεν δικαιούνται το περίφημο επίδομα των 100 ευρώ μηνιαίως.

~ Την περασμένη Πέμπτη, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και συνεδρίασε στα γραφεία της ΕΤ3 στην Αγγελάκη. Την επομένη ορίστηκε κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ και της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ3. Αυτό που ήθελε εδώ και πολύ καιρό δηλαδή ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγόπουλος το έκανε. Το θέαμα ήταν απογοητευτικό για την ιστορία και τη θεσμική αυτονομία της ΕΤ3. Από τη μια όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ υπό την προεδρία του Παναγόπουλου μαζί με τη γενική διευθύντρια της ΕΤ3 (τον άνθρωπο δηλαδή της ΕΡΤ στη… Θεσσαλονίκη) και από την άλλη τρία μόλις μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ3 (Νίκος Μανδάνης, Νέλη Ζήκκα και Δημήτρης Γιακουμέλος). Από τη συνεδρίαση δεν βγήκε τίποτα ουσιαστικό. Ακόμα για το θέμα της πλήρωσης της θέσης του προέδρου της ΕΤ3 δεν ανακοινώθηκε τίποτα, αφού, όπως ειπώθηκε, αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του πολιτικού προισταμένου, Θόδωρου Ρουσόπουλου…

~Και πράγματι τον πρόεδρο της ΕΤ3 τον διορίζει ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας, όπως και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ3, κι όχι ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ. Ο γενικός διευθυντής της ΕΤ3 λογοδοτεί στη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΤ3 κι όχι στον πρόεδρο της ΕΡΤ. Κι αυτό διότι η αυτονομία του καναλιού θεσμοθετήθηκε με τον υπηρεσιακό κανονισμό της ΕΡΤ3.

~Και για να αντιστρέψουμε λίγο τα πράγματα. Φανταστείτε σύσσωμη τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΤ3 να κατέβαινε στην Αθήνα για μια εκδήλωση του καναλιού (αντίστοιχη με το φεστιβάλ τραγουδιού της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη) και με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΤ3 να γινόταν συνεδρίαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου θα καλούνταν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Αυτά φυσικά μόνο στα όνειρα συμβαίνουν. Διότι, σύμφωνα με τη φιλοσοφία των σημερινών διοικούντων της ΕΡΤ, η ΕΤ3 είναι υποκατάστημα της ΕΡΤ και το καράβι, όπως πολλές φορές τονίστηκε, είναι ένα. Και φυσικά ό,τι καλό βγαίνει από την ΕΤ3 απορροφάται αμέσως από την ΕΡΤ.

~Το ερώτημα όμως είναι αν ο κ. Ρουσόπουλος είναι ενήμερος για όλα αυτά. Αν δεν είναι, σημαίνει ότι δεν ασχολείται. Αν είναι, γιατί ανέχεται αυτήν την υποβάθμιση τoυ μοναδικού πανελλαδικού περιφερειακού καναλιού, όπως είναι η ΕΤ3, και στην ουσία δεν εφαρμόζει στον δικό του τομέα ευθύνης μια βασική κυβερνητική δέσμευση, που είναι έμφαση στην περιφέρεια; Είναι πραγματικά πολύ άσχημο για την ΕΤ3 η τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής να έχει γίνει στις 17 Οκτωβρίου! Μετά την παραίτηση Τσάμη στην ουσία δεν υφίσταται Διοικούσα Επιτροπή. Τόσο δύσκολη είναι η επιλογή ενός προσώπου που θα τοποθετηθεί πρόεδρος, με βασικό ρόλο να κατοχυρώσει την αυτονομία του καναλιού και να στείλει το μήνυμα στους Αθηναίους της ΕΡΤ ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος στα του οίκου του; Εκτός κι αν οι προσφερόμενοι για τη θέση του προέδρου είναι τόσο πολλοί που είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες μέρες…

Ο Θεσσαλονικιός


Σχολιάστε εδώ