Το 60% των επαφών που είχε ο Χριστοφοράκος με πολιτικούς αφορούσαν την οικογένεια Μητσοτάκη!

Επιπλέον κατακαλόκαιρο αναμένεται να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, και να ψηφιστούν σημαντικά νομοθετήματα που απαιτούν την ολομέλεια ανοιχτή όπως το Ασφαλιστικό ή ακόμα και ο νέος εκλογικός νόμος, ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν με τη διατήρηση της ολομέλειας μέχρι τις αρχές ή και τα μέσα Ιουλίου, -έτσι κι αλλιώς μπορεί να συγκαλείται όμως οποιαδήποτε στιγμή προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις- και τη σύντμηση των τριών θερινών τμημάτων.

Στο μεταξύ οι «κοκορομαχίες» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το μερίδιο της ευθύνης του αντιπάλου στα σκάνδαλα συνεχίστηκαν και μετά το φιάσκο του «χειρόγραφου Χριστοφοράκου» που ήταν τελικά e-mail και δεν αφορούσε το χρηματισμό «γαλάζιου» υπουργού αλλά την πληρωμή ενός… μαραγκού για το σπίτι επιχειρηματία που διατηρούσε όμως στενές σχέσεις με το σύστημα..

Γρήγορα ωστόσο το ΠΑΣΟΚ αντεπιτέθηκε. Ετσι μετά τον Τ. Μαντέλη και τον Α. Τσοχατζόπουλο στο κάδρο επιχειρήθηκε να μπει ο Αντώνης Σαμαράς. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ επέδειξε e-mail από τον Ιούλιο του 2006, του μπατζανάκη του προέδρου της ΝΔ, που έχει ήδη καταθέσει στην επιτροπή, Ευάγγελου Σέκερη, ο οποίος εργαζόταν στη Siemens, εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με την εξέλιξή του στην επιχείρηση, ζητούσε τη μεσολάβησή του για να αναβαθμιστεί και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Γενικά δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του (εννοεί τον Μ. Χριστοφοράκο), τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζω πάρα πολλά. Σίγουρα θα προσπαθήσει να σε τουμπάρει» Σε e-mail ωστόσο προς τον Μ. Χριστοφοράκο, ο Ευάγγ. Σέκερης παραπονιέται επειδή δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του παρά την τηλεφωνική παρέμβαση του συγγενικού του προσώπου.

Από τη ΝΔ δεν αρνήθηκαν τη συνομιλία Χριστοφοράκου – Σαμαρά την εποχή που ο νυν πρόεδρος της ΝΔ ήταν ευρωβουλευτης τόνιζαν όμως ότι δεν είχε καμιά επιτυχία όπως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της εξεταστικής κατά την εξέταση του κ. Σέκερη.

Σειρά είχε η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου που κατέθεσε κατ’ αντιπαράθεση με τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Ρ.Φίσερ. Η κ. Τσακάλου είπε ότι όταν θέλησε να συνδράμει την ελληνική δικαιοσύνη εκείνος εκτόξευσε απειλές για τη ζωή της, άγνωστοι της έσκισαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου και κάποιος την κυνήγησε με σπασμένο γυαλί στον Πειραιά!

Ο Ρ. Φίσερ αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε από την πρακτική Χριστοφορακου για τις μίζες στους πολιτικούς. Παραδέχτηκε πάντως ότι υπέδειξε στην Αικ. Τσακάλου να ενημερώσει τον Χριστοφοράκο τον Ιανουάριο του 2008 ότι δεν θα δωρίσει η Siemens στο Κυριάκο Μητσοτάκη τη δαπάνη του τηλεφωνικού κέντρου του γραφείου του ύψους 160.000 ευρώ που είχε παραγγείλει τον Ιούνιο του 2007. Όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο ίδιος αποπλήρωσε το τιμολόγιο έστω και καθυστερημένα..

«Η αναζήτηση του “γαλάζιου” υπουργού κατέληξε τελικά σε… μαραγκό! Μετά ήρθαν οι “μπατζανάκηδες” και τέλος τα κινητά τηλέφωνα και τα άλλα δώρα Χριστουγέννων. Τα 100.000.000 μίζες που είναι;» δήλωνε την επομένη από την πλευρά της ΝΔ ο Τάσος Νεράντζης.

Όχι μόνο για τις… μίζες αλλά ούτε για τους πολιτικούς δεν γνώριζε ο οικονομικός διευθυντής της Siemens Ρούντολφ Φίσερ.

«Η κυρία Μπακογιάννη είναι κεντρικό πολιτικό πρόσωπο. Τη γνωρίζετε την κυρία Μπακογιάννη;», τον ρώτησε ο Σήφης Βαλυράκης. «Τη γνωρίζω εξ όψεως», απάντησε:

«Δεν έχετε συναντηθεί ποτέ με την κυρία Μπακογιάννη;», επέμενε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής.

«Ποτέ…», επέμενε ο μάρτυρας.

«Δεν θυμάστε εάν υπογράψατε μία χορηγία, ή δεν πέρασε από την υπογραφή σας;»

«Δεν θυμάμαι να έχω υπογράψει κάτι που να έγραφε “δωρεά για την Ντόρα Μπακογιάννη”».

«Δεν γράφει “κυρία Μπακογιάννη”, αφορά τον κ. Δραγουμάνο για λογαριασμό της κυρίας Μπακογιάννη».

«Δεν γνωρίζω ποιος εργάστηκε για την κυρία Μπακογιάννη».

«Κυρία Τσακάλου, θυμάστε εσείς την περίπτωση; Είναι στην κατάθεσή σας, η πρώτη, η δεύτερη, το 2008. Θυμάστε πότε είναι;».

Και η κυρία Τσακάλου: «Υποβάλλομαι συνεχώς στις ίδιες ερωτήσεις. Ό,τι γνωρίζω, το έχω καταθέσει. Πώς να θυμάμαι λεπτομέρειες;»

Η «οικογένεια»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής γα την υπόθεση της Siemens Β. Κεγκέρογλου τα είχε ωστόσο τακτοποιήσει τα πράγματα τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τις επαφές της «οικογένειας» και υπουργών της ΝΔ με τον Μιχ Χριστοφοράκο, γιατί σε ό,τι αφορά τις επαφές του ΠΑΣΟΚ πέραν του Μαντέλη παρουσίασε… ορισμένα κενά.

«Από το ημερολόγιο του Χριστοφοράκου προκύπτει ότι το διάστημα της οκταετίας 1999-2007 καταγράφηκαν περίπου 620 επαφές και συναντήσεις πολιτικών προσώπων και μελών των οικογενειών τους. «Από τις 620 συναντήσεις το 60%, δηλαδή οι 356, αφορούν μέλη της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα: Ο κ. Κώστας Μητσοτάκης έχει 23 συναντήσεις και 98 επαφές, σύνολο 121. Ο κ. Κυριάκος έχει 30 συναντήσεις, 60 επαφές, σύνολο 90. Η κυρία Μαρέβα Γκαμπόφκι, η κυρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε λιγότερες συναντήσεις, 2, αλλά τηλεφωνικές επαφές 30. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι δεύτερη μετά τον κ. Κώστα Μητσοτάκη με 30 συναντήσεις, 72 επαφές, σύνολο 102. Η κυρία Κατερίνα Μητσοτάκη είναι με 4 συναντήσεις και 14 επαφές. Η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη έχει μόνο 4 επαφές. Ο κ. Πέτρος Δούκας, της οικογένειας του κ. Έβερτ, έχει 10 συναντήσεις και 45 επαφές και ο κ. Βουλγαράκης την εποχη που παιζόταν το C4I και ήταν υπ. Δημ. Τάξης έχει 17 συναντήσεις και 30 επαφές, σύνολο 47. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έχει από το 2000 μία συνάντηση….».

«Κύριε συνάδελφε, συναντήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έχετε;», ρώτησε ο Σ. Βαλυράκης.

«Έχουμε, πώς δεν έχουμε; Έχουμε και από αυτά. Να σας πω συγκεκριμένα: Ο Μαντέλης έχει από το 1999 μέχρι τις 13/1/2004, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές».

Σ. Βαλυράκης: «Τι λένε οι στατιστικές σας; Πόσες επαφές;»

Β. Κεγκέρογλου: «Ο κ. Μαντέλης ξεκινά συναντήσεις από το 1999 μέχρι το 2003 και επαφές από το 1999 μέχρι το 2004. Τι σημαίνει; Ότι η εταιρεία SIEMENS, τα ηγετικά στελέχη έχουν σχέσεις και με τη μία κυβέρνηση και με την άλλη ως προς τους υπουργούς, διαχρονικά όμως έχουν μόνο με την οικογένεια Μητσοτάκη. Αυτό, εάν ενδιαφέρεστε για τα στατιστικά.

Στα στοιχεία που μου επεξεργάστηκαν εμένα υπάρχουν σποραδικές επαφές που αφορούν πάρα πολλά στελέχη και τα ακούσαμε την άλλη φορά που είχαν έλθει και για τον Παπανδρέου και για το Γείτονα, απλώς ζήτησα από μία συχνότητα και πάνω.

Μιχάλης Λιάπης, μια συχνότητα 35 το σύνολο. Ο κύριος Σουφλιάς έχει τις λιγότερες επαφές, e-mail Ταζαδάκη προς Χριστοφοράκο, θέμα μετρό Θεσσαλονίκης, “ο διαγωνισμός για το μετρό είναι μάλλον χαμένος για την κοινοπραξία μας”. “Το θέμα μπορεί να λυθεί πια μόνο με πολιτική παρέμβαση”, λέει το e-mail το οποίο είναι σημειωμένο. Ρεγκούζας: Συναντήσεις δεν είχε αλλά είχε επαφές. Από το 2001 είχε ελάχιστες, αλλά από το 2005 και μετά πάρα πολλές.

Μέχρι και ο κύριος Ισίδωρος Κούβελας είχε. Ο κύριος Αντώναρος περισσότερο είχε με σχέσεις, ονομαστική εορτή, “ευχαριστώ για το δώρο”, τηλεγράφημα για ονομαστικές εορτές και ανταλλαγές ευχών. Θα τα καταθέσω αυτά. Ο κύριος Παπαθανασίου λιγότερες, 27 στο σύνολο και όταν ήταν κυβέρνηση φυσικά. Ο κύριος Μαντέλης… Θα τα καταθέσω όλα, κύριε πρόεδρε. Έχουμε μία συχνότητα επαφής που είναι πάρα πολύ σημαντική η οποία αν αναχθεί και στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων, θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση. Από κει και πέρα δεν είδα να βγαίνει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τα δώρα δημοσίων σχέσεων. Αυτό είναι κάτι απλό και για κάθε εταιρεία νομίζω ότι είναι ευνόητο και κάτι υπαρκτό, αλλά υπάρχει εδώ μία προσπάθεια να μην απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα.

Χθες το βράδυ λοιπόν σε μία τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ονόματα και για συγκεκριμένα δώρα τα οποία στέλνονταν απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και απ’ όλους τους τομείς της οικονομίας, παραδείγματος χάρη από ημερολόγια μέχρι κρασιά και ανέφερε και συγκεκριμένα ποσά, 150 ευρώ κ.λπ.. Ανέφερε επίσης ένα δώρο, το S55 που προφανώς είναι το μοντέλο της SIEMENS που είχε κυκλοφορήσει το 2003, αν δεν απατώμαι. Υπήρχαν λοιπόν από μικρά μέχρι μεγάλα δώρα δημοσίων σχέσεων τα οποία ασφαλώς, δεν είναι αυτό που ψάχνουμε, όμως υπήρχαν, αλλά βλέπω μία προσπάθεια συσκότισης χωρίς λόγο»…


Σχολιάστε εδώ