Τι γύρευε στο Μαξίμου ο Ρουμπινί;
Κι αυτό διότι στο παρελθόν ο συγκεκριμένος είχε «πρωταγωνιστήσει» στον πόλεμο των αγορών σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει προβλέψει την πτώχευση της χώρας μας. Ήταν άλλωστε αυτός ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε συγκρουστεί μαζί του, πριν από μερικούς μήνες στο «φόρουμ» του Νταβός. Πολιτικοί, αλλά και οικονομικοί παράγοντες εξέφραζαν την απορία τους για τη σκοπιμότητα της κίνησης του κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ουσιαστικά «νομιμοποιούσε» τον κ. Ρουμπινί και τις πρακτικές του.
Ο τελευταίος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος της Οργάνωσης Νέων Προέδρων, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γ. Τανισκίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μιλένιουμ Μπανκ μέχρι τον περασμένο Μάιο. Μίλησε σε κλειστή εκδήλωση επιχειρηματιών με θέμα την οικονομική κρίση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία οργανώθηκε στο κτίριο της «Proton Bank» (Λ. Συγγρού), η οποία ανήκει στον Λαυρεντιάδη. Μεταξύ των επιχειρηματιών που είχαν προσκληθεί στο γεύμα ήταν οι Θ. Βασιλάκης («AEGEAN»), Β. Ρέστης (εφοπλιστής), Ν. Θεοχαράκης (εμπόριο αυτοκινήτων), Κ. Παπαέλληνας (δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας), Αλ. Μακρίδης (ναυτιλιακές επιχειρήσεις), Λ. Αναγνωστόπουλος (εταιρεία διοίκησης και παροχής συμβουλών) κ.ά. Απαντώντας στις ερωτήσεις των επιχειρηματιών ο Ν. Ρουμπινί είπε ότι η αναδιάρθρωση θα ήταν η προτιμότερη λύση για την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου. Φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ότι αν ισχύσουν 42 αν (σ.σ.: προϋποθέσεις), μπορεί και να αποδώσει.
Σημειώνεται ότι ο Ν. Ρουμπινί έγινε παγκόσμια γνωστός όταν πρώτος εκείνος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των στεγαστικών δανείων της Αμερικής. Έκτοτε έγινε περιζήτητος, μετέχει σε επενδυτικά «φαντς» που έχουν στοιχηματίσει τεράστια ποσά εναντίον του ευρώ, αλλά και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Είναι κάτοχος ιστοσελίδων με υψηλό κόστος για τους συνδρομητές που επιθυμούν να ενημερώνονται για τις προβλέψεις του επί οικονομικών θεμάτων. Λέγεται μάλιστα ότι για κάθε ομιλία του αμείβεται, στη… χειρότερη περίπτωση, με 100.000 ευρώ.