ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ… ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΔΩΡΑ!
«Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρέπει να χαίρονται με τις ρυθμίσεις που έγιναν και δεν πρέπει να έχουν παράλογες απαιτήσεις», έλεγαν πολλοί βουλευτές, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στους διαδρόμους της Βουλής. «Από τη μια λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και από την άλλη όλο λένε “κόψτε κι αυτό κι εκείνο…”. Όλοι σέβονται το μεγάλο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, αλλά υπάρχει και ένα όριο», υποστήριζαν.
Οι Μητροπολίτες Ελασσόνος, Σύρου και Μεσσηνίας και δύο ακόμη συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή τις «βελτιωτικές» προτάσεις τους για το νομοσχέδιο που αφορά τη φορολόγηση της Εκκλησίας. Όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να συναινέσουν σε όλα αυτά τα αιτήματα. Όπως
υπογράμμισε και έμπειρος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, η Εκκλησία δεν είναι μια ανώνυμη εταιρεία.
Όσοι εισηγούνται στους Μητροπολίτες ότι πρέπει να αντιδράσουν και σε αυτήν την περίπτωση κάνοντας «τεχνοκρατικές» προσεγγίσεις, κάνουν κακό στην εικόνα της Εκκλησίας. Πρέπει να αντιληφθούν, υπογραμμίζουν πολλοί βουλευτές, την ιδιαιτερότητα του χώρου, και ειδικά οι Μητροπολίτες να στείλουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η Εκκλησία αντιλαμβάνεται την κρίση και αφουγκράζεται τα προβλήματα του τόπου. «Δεν γίνεται μια ζωή να προασπίζεις κεκτημένα. Σε διαφορετική περίπτωση οι Μητροπολίτες θα έχουν πρόβλημα, όχι οι πολιτικοί, αφού θα έχουν απέναντί τους τον λαό», λένε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη μετά τις αρχικές παραχωρήσεις που έκανε σε βασικά σημεία του νομοσχεδίου. Θεωρείται πολύ δύσκολο, για παράδειγμα, να συναινέσει το υπουργείο Οικονομικών στη μείωση του συντελεστή για την ακίνητη περιουσία στο ένα τοις χιλίοις από τρία που προβλέπεται σήμερα στο νομοσχέδιο. Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο με τη σειρά του ζητά την ουσιαστική φορολόγηση της Εκκλησίας, με τρόπο όμως (όπως λέει για να κρατήσει τις ισορροπίες) που θα βρουν από κοινού οι δύο πλευρές.
Σύμφωνα πάντως με το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, η διοίκηση της Εκκλησίας ζητά:
– Όλα τα οικόπεδά της που βρίσκονται εκτός οικισμών να απαλλάσσονται από τη φορολόγηση.
– Ο φορολογικός συντελεστής του τέλους ακίνητης περιουσίας να παγιωθεί στο ένα τοις χιλίοις και όχι στο τρία, όπως πληρώνουν και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα.
– Τα ρυμοτομικά δεσμευμένα ακίνητα για τα οποία υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν ως ιδιοκτήτη τους την Εκκλησία να απαλλάσσονται της φορολογίας μέχρι να τα αποδεσμεύσει το ελληνικό Δημόσιο.
– Όλα τα ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο και υπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς να μη φορολογούνται.
Η φορολόγηση του 20% στα έσοδα της Εκκλησίας από εμπορικές δραστηριότητες παραμένει, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την πρόταση της Εκκλησίας αυτό το ποσοστό να μειώνεται (μέχρι περίπου 10%) όταν παρατίθενται παραστατικά στις περιπτώσεις συντήρησης ακινήτων. Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου πολλοί Μητροπολίτες βλέπουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και το πιθανότερο είναι ότι δύσκολα θα περάσουν όλες οι προτάσεις της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να… παρέμβει. Παρατηρεί τις εξελίξεις και εκτιμά ότι και αυτά που κατάφερε μέχρι σήμερα η Εκκλησία στις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση «είναι αρκετά».