Συμπάθεια στα μονοπώλια…
«Η αποστολή μου δεν είναι να δείχνω συμπάθεια», έλεγε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του σε ειδικό έντυπο για τον ανταγωνισμό ο Χοακίν Αλμούνια, πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και νυν αρμόδιος στην Κομισιόν για τον ανταγωνισμό. Η στήλη το μνημονεύει, γιατί στην Ελλάδα είθισται οι πρόεδροι της Επιτροπής Ανταγωνισμού να αντιμετωπίζουν με περισσή συμπάθεια τα καρτέλ και τα μονοπώλια, ανησυχώντας περισσότερο για την οικονομική βλάβη που μπορεί να υποστούν από ένα βαρύ πρόστιμο, παρά για τη ζημιά που θα γίνει από τη δράση τους στους καταναλωτές και στις πιο αδύναμες επιχειρήσεις.
FΔυστυχώς, ο Δ. Κυριτσάκης δεν φαίνεται να αλλάζει αυτήν τη μακρά παράδοση. Η στήλη πληροφορείται ότι η Επιτροπή, υπό τη σοφή καθοδήγηση του επίτιμου Αρεοπαγίτη, που πρόσφατα δήλωνε ότι θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με θέματα που επηρεάζουν το καλάθι της νοικοκυράς, δείχνει, για παράδειγμα, περισσή συμπάθεια σ’ ένα υπό εκκόλαψη μονοπώλιο που αφορά ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του καλαθιού. Όπως μαθαίνουμε, είναι έτοιμη να ευλογήσει το μονοπώλιο που θα δημιουργηθεί από μια συγχώνευση, επιβάλλοντας μόνο κάποια διαρθρωτικά μέτρα «εξωραϊσμού» του μονοπωλίου, τα οποία τελικά είναι και ιδιαίτερα επωφελή για τις δύο εταιρείες που συγχωνεύονται.
FΣε αυτήν την υπόθεση, προβληματισμό γεννούν ορισμένες τουλάχιστον περίεργες συμπτώσεις: Οι δύο εταιρείες που θα κριθεί από την Επιτροπή αν μπορούν να προχωρήσουν σε «γάμο» ανέθεσαν, έναντι αδράς αμοιβής, σε γνωστό καθηγητή να εκπονήσει γνωμοδότηση, όπου με άκρως επιστημονικά επιχειρήματα προσπαθεί να πείσει ότι το μονοπώλιο δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό! Κατά σύμπτωση, απ’ όλους τους καταξιωμένους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού επελέγη για να χειρισθεί τον φάκελο, σε συνεργασία με μόνιμο εισηγητή, υπάλληλος που έχει εκπονήσει το διδακτορικό του υπό την εποπτεία του ίδιου καθηγητή ο οποίος ανέλαβε την εκπόνηση της γνωμοδότησης υπέρ των εταιρειών! Αν καταλήξει η Επιτροπή σε… τσάι και συμπάθεια με το μονοπώλιο, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα είναι απολύτως τυχαίο…
Οι Κασσάνδρες της χρεοκοπίας
FΠριν από δώδεκα χρόνια, όταν «βούιζε ο τόπος» με τα σενάρια περί επικείμενης υποτίμησης της δραχμής, ο Ντάνιελ Φράνκλιν, επικεφαλής του Economist Intelligence Unit (U.I.U.), της ειδικής εταιρείας μελετών του περιοδικού «Economist», είχε τολμήσει να δηλώσει σε ελληνική εφημερίδα ότι όχι μόνο θα γίνει υποτίμηση της δραχμής, αλλά θα πρέπει να γίνει υποτίμηση σε ποσοστό της τάξεως του 15%. Δυο-τρεις μήνες μετά… διαψεύσθηκε, αφού η υποτίμηση που έγινε ήταν μόνο 14%! Στο μεσοδιάστημα τα κορυφαία στελέχη της τότε εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης διέψευδαν μετά βδελυγμίας την πιθανότητα υποτίμησης.
FΠώς θυμηθήκαμε αυτήν την παλιά ιστορία; Την Πέμπτη μια οικονομολόγος του E.I.U., η Μέγκαν Γκριν, προέβλεψε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει αρκετά σύντομα και οι απαιτήσεις των πιστωτών θα «κουρευτούν» τουλάχιστον κατά 35%. Παριστάμενοι έλληνες τραπεζίτες έσπευσαν να διαρρήξουν τα trendy ιμάτιά τους, διαψεύδοντας κατηγορηματικά αυτό το άθλιο και υποβολιμαίο σενάριο. Όλα θα ήταν καλά και θα τους πιστεύαμε, αλλά αυτοί οι ανθέλληνες υπονομευτές της οικονομικής μας σταθερότητας έχουν μια κακή τάση να… επιβεβαιώνονται στο τέλος. Άλλωστε, εδώ και καιρό έχουμε διδαχθεί ότι, εκτός από τις εκλογές και τις υποτιμήσεις, που γίνονται αλλά δεν λέγονται, στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ένα άλλο σημαντικό οικονομικό γεγονός: οι αναδιαρθρώσεις χρέους.
FΑπό χρεοκοπίες ξέρει καλά -και από πρώτο χέρι- ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Ντομίνγκο Καβάλο, ο οποίος είπε στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο του 2001 «δυστυχώς επτωχεύσαμε» και παραιτήθηκε. Ο Καβάλο δήλωσε ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν αμέσως στην αγορά όλου του χρέους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στις τρέχουσες τιμές αγοράς, για να προωθηθεί μια «ήπια» αναδιάρθρωση χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, το ευρώ δεν θα διαλυθεί, αλλά οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων και οι δανειστές των τραπεζών των ασθενέστερων οικονομιών θα υποστούν «κούρεμα». «Αν δεν κάνουν (σ.σ.: η ΕΕ και το ΔΝΤ) κάτι παραπάνω με πιο μεγάλη ταχύτητα, η κρίση θα κλονίσει τις κυβερνήσεις των χωρών της περιφέρειας, γιατί οι λαοί δεν θα μπορούν να αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση που συνοδεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή», τόνισε ο Καβάλο. Δυσάρεστη η πρόβλεψη, αλλά ας την κρατήσουμε και θα την κρίνει κάποτε η Ιστορία.