Συζήτηση για την ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ επέλεξε την μέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού για να καταθέσει την ερώτησή του για την επίγεια ψηφιακή. Οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Γκατζής, αφού επισημαίνουν ότι η ΕΡΤ άρχισε να εκπέμπει «χωρίς να υπάρχει θεσμοθετημένη άδεια ψηφιακής εκπομπής και καθορισμός ψηφιακών συχνοτήτων», τονίζουν ότι το πιλοτικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης ξεκίνησε δοκιμές με το σύστημα MPEG-2, που έχει χωρητικότητα 4 – 6 κανάλια και 3 – 5 ραδιοφωνικά κανάλια, και όχι το σύστημα MPEG-4, που χωράει μεταξύ άλλων 8-10 τηλεοπτικά κανάλια και 1 – 10 ραδιοφωνικά κανάλια. Αποκαλύπτουν επίσης ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία που επιλέχτηκε για την ανάπτυξη δικτύου τριών πομπών στην Αττική μέσα σε 75 ημέρες δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Οι βουλευτές ρωτάνε γιατί η εταιρεία «δεν έχει αναπτύξει το δίκτυο SFN στην Αττική όπως είχε υποχρέωση. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία για τη μη τήρηση του βασικού όρου του διαγωνισμού για ανάπτυξη μέσα σε 75 ημέρες (από τα τέλη Νοέμβρη) δικτύου SFN στην Αττική; Πώς εξηγείται ότι μετά από δύο επενδυτικά προγράμματα (τα τελευταία 6 χρόνια), που υλοποίησε η ΕΡΤ, υπάρχει έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού στα στούντιο του Ραδιομεγάρου και ενοικιάζονται ψηφιακά βίντεο για τις ανάγκες της ψηφιακής τηλεόρασης αντί να έχουν αγοραστεί, όπως θα έπρεπε, αφού η χρήση τους στην παραγωγή είναι τουλάχιστον για μία πενταετία και το κόστος ενοικίου για έναν μήνα είναι το κόστος αγοράς ενός βίντεο; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει δοκιμές στο σύστημα MPEG-4 και ποιος προγραμματισμός υπάρχει για τη χρήση του, καθώς και για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του συστήματος MPEG-2;

– Στις αθλητικές συμφωνίες αναφέρεται η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος ζητάει ανάλογη μεταχείριση με τους Ολυμπιακό και ΠΑΟ για τις ομάδες της περιφέρειας, ρωτώντας «για ποιους λόγους δεν προτιμήθηκαν και ομάδες της Θεσσαλονίκης». Γιατί υπεγράφησαν τόσο υψηλά συμβόλαια; Γιατί νοθεύεται με αυτόν τον τρόπο η αγωνιστική ισοτιμία των ομάδων;

– Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Ματζαπετάκης δηλώνει ότι «η ΕΡΤ, της νοικοκυρεμένης διαχείρισης των εθνικών πόρων, διέθεσε, χωρίς κυβερνητική εντολή, 14 εκατ. ευρώ σε μια μεγάλη ΠΑΕ και 13 σε άλλη (αμφότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις). «Ποιος ο λόγος της διάθεσης αυτών των κολοσσιαίων ποσών» ρωτάει και «με ποια εκτίμηση και αξιολόγηση ορίσθηκε το ύψος της διάθεσης;».

– Ο Σ. Ματζαπετάκης ρωτάει ακόμη για την «περικοπή προγραμμάτων της ΕΡΑ 5 προς τον απόδημο Ελληνισμό».

– Ερώτηση για την ΕΡΤ κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου των δημιουργών. Ο βουλευτής του ΣΥΝ ρωτάει μεταξύ άλλων αν στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η ΕΡΤ σε εμπορικό φορέα.


Σχολιάστε εδώ