Στο προσκήνιο η λύση-εξπρές
Η κοινή δήλωση αναφέρεται σε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες και εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη, κατά την τελευταία συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ προ των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» των κατεχομένων στις 18 Απριλίου. Οι δύο κοινότητες θα ενημερωθούν από τους ηγέτες τους για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που σημειώθηκαν στις συνομιλίες, ενώ μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα θα αρχίσουν εντατικές, κατά πολλούς εξαντλητικές συνομιλίες, στη βρετανική και τουρκική λογική της λύσης-εξπρές, με στόχο να τεθεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών σε εκατέρωθεν δημοψήφισμα ως το τέλος του έτους.
Η κοινή δήλωση
Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες «είναι ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας, και εκφράζουν παράλληλα την πεποίθησή τους για επίτευξη μιας συνολικής λύσης». Σε άλλο σημείο της δήλωσης οι δύο ηγέτες δηλώνουν την πίστη τους ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως και η θέλησή τους για μια συνολική λύση, θα τους οδηγήσει σύντομα στη συζήτηση και των υπόλοιπων κεφαλαίων του Κυπριακού και στην κάλυψη των διαφορών, «ώστε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση να τεθεί σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».
Η αντιπαράθεση
Μεταξύ των ελληνοκυπριακών κομμάτων και του Προέδρου Χριστόφια είχε ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση, διότι ο στενός συνεργάτης του Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, ισχυρίστηκε ότι υπήρχε έτοιμο προς έκδοση ανακοινωθέν, στο οποίο καταγράφονταν τα σημεία επί των οποίων οι δύο πλευρές συμφωνούσαν, καθώς και εκείνα επί των οποίων διαφωνούσαν. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια ενδιάμεση συμφωνία που θα δέσμευε και τον κ. Έρογλου, εάν τελικώς εκλεγεί στις 18 Απριλίου στην ηγεσία του «ψευδοκράτους». Η αντίδραση ήταν άμεση, αρχικά από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με δηλώσεις του αρνήθηκε να δώσει εν λευκώ στήριξη στον Πρόεδρο Χριστόφια. Ανάλογη στάση τήρησαν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ. Σημαντική ήταν η θέση του έτερου μέλους της συγκυβέρνησης, δηλαδή του ΔΗΚΟ, το οποίο διά του προέδρου του Μάριου Κάρογιαν μίλησε για «ταλατοποίηση» του Κυπριακού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια.