Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Διάβαζα μεσοβδόμαδα σχόλια και απόψεις περί της συνάφειας των δρώμενων στις ευρω-αγορές με τις υπερβολικές (σε όλα τους, και στην άνοδο και στην κατακρήμνιση των περίπου 400 μονάδων σε μία βραδιά) αντιδράσεις των επενδυτών στη Wall Street. Και αίφνης θυμήθηκα τα όσα γράφαμε σε αυτήν εδώ τη στήλη μόλις την περασμένη Κυριακή.

δδ Τα περί ψύχραιμης αντίδρασης δηλαδή του ΧΑ, περί αξιοσημείωτης συμπεριφοράς του συνόλου των εμπλεκομένων και περί δυναμικής αυτόνομης πορείας όταν χρειάζεται και όταν οι εντός των τειχών ειδήσεις το επιτρέπουν.

δδ Η εβδομάδα που πέρασε απέδειξε πως για όλα υπάρχει ένα μέτρο, ένα επίπεδο μέχρι το οποίο μπορούν όντως τα εσωτερικά νέα κάθε αγοράς να κάνουν τη διαφορά. Από κει και πέρα όμως η διεθνής συγκυρία αφήνει τα σημάδια της και βάζει όρια. Έτσι και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η συνεδρίαση που αποτύπωσε πιο εύγλωττα από κάθε άλλη αυτήν τη διαπίστωση περί διεθνούς κλίματος ήταν αυτή της Τετάρτης. Μια συνεδρίαση δηλαδή που ξεκίνησε με διαθέσεις για κατάρριψη ενός ακόμα ρεκόρ (πήγαινε ο Δείκτης για υψηλά 8 ετών!), αλλά στην πορεία οι ξένοι θεσμικοί αποφάσισαν πως δεν θα ήθελαν να μείνουν «ανοικτοί» στις θέσεις τους σε τρίτα χρηματιστήρια, αφού τους «βομβάρδιζαν» αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο του πετρελαίου, της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων από μια σειρά μεγάλων πολυεθνικών.

δδ Κάπου εκεί λοιπόν ήρθαν οι πρώτες μεγάλες ρευστοποιήσεις, κάπου εκεί… «μαζεύτηκαν τα γκέμια». Άρα, το γεγονός πως μέσα στον γενικό… χαμό στις διεθνείς αγορές η δικιά μας κατάφερε να κλείσει με οριακότατες απώλειες κάτι πρέπει να μας πει! Κι αν ψάχνετε λόγους για τους οποίους το… «μαγαζί» τα πήγε και πάλι καλά (περίφημα δηλαδή σε σχέση με κάποιες άλλες ανεπτυγμένες αγορές Ευρώπης και Ασίας) δείτε καλύτερα τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και τις προσδοκίες που εξακολουθούμε να τρέφουμε όλοι για συνέχιση των εντυπωσιακών επιχειρηματικών κινήσεων πολλών εισηγμένων!

δδ Για να μη γελιόμαστε πάντως, είναι τέτοια η συγκυρία που δεν επιτρέπει να πανηγυρίζουμε επειδή απλώς οι δικές μας απώλειες είναι απείρως λιγότερες των υπολοίπων! Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η στάση που τηρούν οι πλέον έμπειροι και παλαιοί χρηματιστές και αναλυτές. Οι οποίοι να σας θυμίσω πως συστήνουν πλέον προσοχή, αυξημένη ρευστότητα και οξυμένα αντανακλαστικά προκειμένου να προχωρήσει κανείς σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις στο χαρτοφυλάκιό του, όταν και εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι συνθήκες. Αυτοί ακριβώς οι αναλυτές δεν θα έδιναν ούτε δεκάρα τώρα σε τίτλους που τους «μοιάζουν» επισφαλείς, ενώ συστήνουν υπομονή γιατί θεωρούν (σ.σ.: και δικαίως νομίζω) πως το σύνθημα για την επόμενη τάση της αγοράς θα το δώσουν και πάλι οι «εισαγόμενες» εντολές. Κι ακριβώς για να μην ξεχνιόμαστε, δείτε και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Αποθετήριο που δείχνουν διαρκή αύξηση της συμμετοχής των ξένων, με μια τάση μάλιστα να «χτίζουν» θέσεις σε επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι φίλοι μας οι ξένοι θεσμικοί και μη επενδυτές κρατούν σήμερα στα χέρια τους το 52,71% της αγοράς μας…


Σχολιάστε εδώ