Στην Ελλάδα ούτε… να πεθάνεις δεν μπορείς!

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει μιλώντας στο «Π» ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος τονίζει ακόμα πως υπάρχουν βραδυφλεγείς βόμβες στην Αττική, όπως οι αλλοδαποί και η ανυπαρξία χώρων ταφής, που αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως θα προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς μας είπε ο κ. Καλογερόπουλος:

// Έχετε διατελέσει νομάρχης, δήμαρχος δύο φορές, πρόεδρος των δημάρχων της Αττικής, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής των Περιφερειών, και τώρα αναλάβατε γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε από το νέο αυτό πόστο;
– Για να καταλάβουν οι αναγνώστες σας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι η συνισταμένη του κράτους για την εφαρμογή των νόμων και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό γίνεται με τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης, των κληροδοτημάτων, των ΝΠΙΔ, των ΝΠΔΔ και όπου αλλού προβλέπεται. Εξετάζει κάθε καταγγελία που κατατίθεται, έχει τον έλεγχο για την έκδοση αδειών παραμονής των αλλοδαπών, για τα Δασαρχεία της Αττικής, εγκρίνει ή απορρίπτει εγκαταστάσεις του παραγωγικού τομέα σε συνεργασία με την αιρετή αυτοδιοίκηση και εκτελεί αποφάσεις των δικαστικών αρχών και των επιθεωρητών των υπουργείων. Ως Γραμματεία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής.

// Με τον νόμο του «Καλλικράτη» προβλέπονται ελεγκτές νομιμότητας για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κάποιοι έχουν κριθεί από το ΑΣΕΠ. Ποιος ο ρόλος του γραμματέα ύστερα από αυτό;
– Βάσει του νόμου 3852/2010, άρ. 214, και με την υπʼ αριθμ. 36346/4-8-11 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ 4/τ ΑΣΕΠ/ 5-8-11), ο έλεγχος νομιμότητας δεν ασκείται από τον γραμματέα, αλλά από τον ελεγκτή νομιμότητας. Οι ελεγκτές νομιμότητας που έχουν επιλεγεί είναι για την Πελοπόννησο, την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία – Θράκη και για το Αιγαίο, ενώ έπονται οι άλλες περιφέρειες.

// Οι ελεγκτές νομιμότητας θα είναι ξεχωριστή υπηρεσία;
– Προβλέπεται η υπηρεσία να στελεχωθεί με μετατάξεις υπαλλήλων, εκ των οποίων κάποιοι έχουν κριθεί για τη στελέχωσή της. Όμως εδώ δεν θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον δαπάνη για νέα υλικοτεχνική υποδομή. Χρήματα, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν. Αφού είναι υπό την εποπτεία του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μπορούν να εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης, μαζί με όσους ακόμη έχουν μεταταχθεί, λειτουργώντας στα ήδη υπάρχοντα κτίρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Έτσι, δεν θα υπάρχει το συνεχές χαρτομάνι, το πηγαινέλα και το χάσιμο χρόνου. Σίγουρα όμως για πιο εύρυθμη λειτουργία θα πρέπει να επιλεγεί άλλος ένας ελεγκτής ανά περιφέρεια, ώστε να έχουν ξεχωριστούς τομείς ελέγχου για ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι δεν καταργείται το άρθρο 152, όπου προεδρεύει δικαστικός και συμμετέχει και αυτοδιοικητικός ως ασφαλιστική δικλίδα. Εξάλλου, είναι και απαίτηση της ΚΕΔΕ.

// Θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε δύο προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Το πρώτο είναι οι αλλοδαποί και η παραβατικότητα που υπάρχει για την έκδοση αδειών παραμονής. Το δεύτερο είναι τα νεκροταφεία, όπως π.χ. το νεκροταφείο Μελισσίων, που είναι παράνομο γιατί είναι σε δασική έκταση. Ποιες είναι οι λύσεις;
– Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Πριν όμως τα πάρουμε ένα ένα, θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτόν τον τόπο, εδώ και αρκετά χρόνια, να πεθάνουμε δεν μπορούμε, να διαχειριστούμε τα απορρίμματα δεν μπορούμε, να προστατεύσουμε το περιβάλλον δεν μπορούμε, ούτε να δώσουμε λύσεις σε μεγάλα κοινωνικά θέματα, γιατί ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον και όλα πάνε πίσω για να τα λύσει ο επόμενος και τα προβλήματα διογκώνονται και διαιωνίζονται.

Θα ξεκινήσω με τη λαϊκή ρήση: «Όπου παίζονται χαρτιά με χρήματα, θα υπάρχει και χαρτοκλέφτης». Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς όπου υπάρχει συναλλαγή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ας ξεκινήσω με τους αλλοδαπούς. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα, και αυτό γιατί εμπλέκονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. Οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν ανακαλύψει πολλά κυκλώματα και τα έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εντολές είναι να γίνεται ενδελεχής έλεγχος και σε βάθος, και αυτό γίνεται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά της υπηρεσίας, ενώ υπάρχει άμεση συνεργασία με την Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους καθυστέρησης στην έκδοση των αδειών παραμονής, ενώ ένας άλλος είναι η έλλειψη προσωπικού, που πιστεύω να διορθωθεί με τις μετατάξεις.

Θα πρέπει όμως να γίνεται αυστηρός έλεγχος γιατί οι σύγχρονοι δουλέμποροι που τους εισάγουν λαθραία στην Ελλάδα προσπαθούν και στήνουν κυκλώματα για να τους εξασφαλίζουν τα απαραίτητα πλαστά δικαιολογητικά. Εάν η Πολιτεία σταματήσει το κύμα λαθρομετανάστευσης, θα περιορισθεί κατά πολύ αυτής της μορφής η παραβατικότητα. Ήδη ως πρώτη ενέργεια καταργούνται τα γραφεία για μετανάστες στους δήμους και μεταφέρονται όλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και επίσης γίνεται η ηλεκτρονική σύνδεση των υπηρεσιών του Δημοσίου όπου θα διαπιστώνεται αμέσως η πλαστότητα των εγγράφων.

Υπάρχει ένα μείζον θέμα, επίσης, με τους ομογενείς μετανάστες, όμως πρόσφατα διευθετήθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, και πλέον θα ισχύει η άδειά τους επʼ αόριστον και δεν θα ανανεώνεται ανά δεκαετία, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες πολιτογράφησης, που είχαν κολλήσει, εφόσον θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Πρότασή μας είναι να τοποθετηθούν κλιμάκια της ΕΛΑΣ εντός των Διευθύνσεων Αλλοδαπών για την ταυτοποίηση των στοιχείων και τη συντόμευση των διαδικασιών.

Το δεύτερο και τελευταίο ερώτημα που μου αναφέρατε αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Αττική και όχι μόνο. Τα νεκροταφεία της Αττικής είναι κορεσμένα και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού που κατοικεί. Νέοι χώροι δεν έχουν χωροθετηθεί και αυτό είναι διαχρονικό λάθος της Πολιτείας. Υπάρχουν νεκροταφεία, όπως αυτό των Μελισσίων που μου αναφέρατε, το οποίο λειτουργεί 25 χρόνια με 2.500 τάφους και είναι σε δασική έκταση. Έχει βγει απόφαση να κατεδαφιστεί, αλλά σας ερωτώ: Ποιος θα γκρεμίσει τάφους; Πού θα θάψουν τους νεκρούς της περιοχής αυτής; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Όλα τα αστικά κέντρα έχουν τεράστιο πρόβλημα και η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε χωροθέτηση χώρων ταφής για να λυθεί το πρόβλημα. Είναι ντροπή τόσα χρόνια να μην έχει δοθεί λύση. Υπάρχουν περιοχές όπου ο τάφος κοστίζει όσο ένα διαμέρισμα σε προνομιούχο περιοχή! Πρέπει να δοθεί τέλος σ αυτή την ιστορία. Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε νέες χωροθετήσεις με νομοθετική ρύθμιση.

// Μια ευχή σας…
– Να βγει η Ελλάδα από αυτήν τη μέγκενη, να λογοδοτήσουν όσοι μας έφτασαν ως εδώ και να διδαχθούμε από τα λάθη μας, γιατί δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο η Ιστορία μάς διδάσκει πως επαναλαμβάνεται.


Σχολιάστε εδώ