ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ!
Το τριετές «πέρασμα» του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου και του στενού του συνεργάτη κ. Α. Ζαμπέλη στη Διεύθυνση Οικονομικών της Εκκλησίας αποτιμούν αυτήν την περίοδο οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και οι συνοδικοί ιεράρχες. Τα δεδομένα που βρίσκει μπροστά του ο Μητροπολίτης Ελασσόνος και ο νέος διευθυντής της ΕΚΥΟ π. Αντώνιος δεν αφήνουν κανένα ίχνος αισιοδοξίας. Δεκάδες ακίνητα της Εκκλησίας παραμένουν ξενοίκιαστα, ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα –κύρια πηγή οικονομικής στήριξης της Εκκλησίας– έχουν πέσει κατακόρυφα τα τρία τελευταία χρόνια. Η προηγούμενη διοίκηση, λένε στη Σύνοδο, δεν είχε δείξει διάθεση να προσαρμοστεί στις συνθήκες κρίσης και να αναπροσαρμόσει τα μισθώματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει κύμα φυγής ενοικιαστών. Το μόνο που γιʼ αυτά λένε στους διαδρόμους, ήταν να εξακολουθούν να πληρώνουν τις κατά πολύ αυξημένες υποχρεώσεις της Συνόδου (μισθούς τεχνοκρατών και μόνιμων υπαλλήλων, λειτουργικά έξοδα συνοδικών επιτροπών, δημόσιες σχέσεις, λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού κ.ά.) από τα «έτοιμα», τα ταμειακά υπόλοιπα δηλαδή των περασμένων ετών, και από τις γνωστές πια στο πανελλήνιο πωλήσεις των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη…
Οι Μητροπολίτες δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη ζοφερή κατάσταση που παρέδωσαν στη νέα διοίκηση των Οικονομικών της Εκκλησίας. Γνωρίζουν καλά πως από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ίσως κληθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά από τα ταμεία των Μητροπόλεών τους, για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της Ιεράς Συνόδου. Μία ακόμη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα και να «βγει η χρονιά» είναι να γίνουν γενναίες περικοπές ή να βγει στο σφυρί με διαδικασίες… fast track κάποιο ακίνητο-φιλέτο. Δεν είναι τυχαίο πως αυτήν την περίοδο γίνεται λόγος και για «λουκέτο» στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, για να εξοικονομηθούν και από εκεί πόροι. Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται πως γιʼ αυτό το ραδιόφωνο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, ώστε να έρθει σύντομα η απαξίωση και να είναι πιο ανώδυνο το «λουκέτο».
Πού έγιναν λάθη
Το παλαιότερο δίδυμο των Οικονομικών, ο Μητροπολίτης Σπάρτης ως πρόεδρος και κ. Κ. Πυλαρινός ως διευθυντής ΕΚΥΟ, αποχώρησε κατά τη λήξη της θητείας του, παίρνοντας και εύφημο μνεία. Μερικά χρόνια μετά, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο κ. Α. Ζαμπέλης αποχώρησαν από την ίδια θέση με… θυελλώδη τρόπο –για να το πούμε κομψά– ύστερα από έντονο παρασκήνιο και μεγάλες διαμάχες ακόμη και με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Κι αν τους αναγνωρίζουν ως ελαφρυντικό ορισμένοι Μητροπολίτες πως διοίκησαν κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, από την άλλη τους καταλογίζουν πολλά και σημαντικά λάθη: από την πώληση των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη εν κρυπτώ και παραβύστω, την πρόσληψη διαφόρων τεχνοκρατών λες και η Εκκλησία έχει τις ανάγκες πολυεθνικής με υψηλούς μισθούς όπως λέγεται, μέχρι την εμμονή για ανάθεση πολλών (και πολύ υψηλού τιμήματος) εκτιμήσεων ακινήτων σε διάφορες τράπεζες… Ένα ακόμη λάθος χειρισμού που καταλογίζουν κάποιοι στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και στον στενό του συνεργάτη είναι η λήψη ενός τεράστιου δανείου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ (βάζοντας ενέχυρο τις παλιές μετοχές της Εθνικής), για να μπορέσει να συμμετάσχει η Εκκλησία στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αφού τότε η τιμή έκδοσης της μετοχής της Εθνικής ήταν «ιδιαίτερα ελκυστική», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Σήμερα βέβαια είναι στα «τάρταρα», μαζί με ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο… Και η ζημιά είναι πολύ μεγάλη για την Εκκλησία.
Ο αντίλογος βεβαίως είναι πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είχε καίρια σημασία για την Εθνική και η Εκκλησία έπρεπε να τη στηρίξει. Και πολλοί συμφωνούν σε αυτό. Όμως οι αρχιερείς επιμένουν πως η Εκκλησία «εξετέθη» και σε αυτήν την περίπτωση, αφού το δίδυμο δεν προστάτεψε τα συμφέροντά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ο Ιωαννίνων και ο κ. Ζαμπέλης απαίτησαν δημοσίως να εξαργυρωθούν οι καλές σχέσεις Εθνικής – Εκκλησίας με μία ακόμη θέση ανθρώπου της Εκκλησίας στο ΔΣ της Τράπεζας. Θα μπορούσαν, λένε οι ιεράρχες, να πιέσουν για να πάρει η Εκκλησία τα μερίσματα που δικαιούται από τις μετοχές που κατέχει και να μην έχει ανάγκη ρευστού αυτήν τη στιγμή. Αντίθετα, η προηγούμενη διοίκηση της Εκκλησίας, λένε στη Σύνοδο, πίεσε περισσότερο, αντί για το μέρισμα των 20 εκατ. ευρώ, να μπει ο κ. Ζαμπέλης στο ΔΣ της Εθνικής, πράγμα που ουδέποτε δέχτηκε ο κ. Ταμβακάκης. Παράλογες σπατάλες, τονίζουν οι αρχιερείς σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για δημόσιες σχέσεις, δώρα, παράσημα ακόμη και για … νομικές συμβουλές, όταν η Νομική Υπηρεσία της Συνόδου είναι πλήρως στελεχωμένη με πολλούς δικηγόρους.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ιεραρχία του Οκτωβρίου (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που θα προκαλέσει έκτακτη σύγκληση, όπως π.χ. μια απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει στο μισό τον μισθό των ιερέων) θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τα οικονομικά. Οριακά θα βγουν μέχρι τότε τα ταμειακά διαθέσιμα της Συνόδου και θα πέσουν στο τραπέζι οι λύσεις για να βγουν από το αδιέξοδο. Θα είναι έκτακτη εισφορά της κάθε Μητρόπολης; Θα είναι μια βεβιασμένη εκποίηση περιουσίας; Όλα θα εξαρτηθούν και από το πώς θα είναι η κατάσταση με τα οικονομικά της χώρας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της Εκκλησίας, απαιτούνται περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως για να καλυφθούν οι δαπάνες της Συνόδου, τα δάνεια, οι φόροι, η συντήρηση των ακινήτων κ.ά.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Αρχιγραμματεία χρειάζεται περίπου 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, 1 εκατ. ευρώ η Επιτροπή Διορθοδόξων, 1 εκατ. ευρώ το ραδιόφωνο και το ίντερνετ, 600.000 για υποτροφίες σε φοιτητές, 300.000 ευρώ για αμοιβές «ειδικών συμβούλων» (!) και 200.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις…