Στα ίχνη καταθέσεων στον λογαριασμό της γυναίκας του Παπαντωνίου
Η παρουσία του ονόματος της γυναίκας του Σταυρούλας Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ που δημοσίευσε στο περιοδικό του ο Βαξεβάνης έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και η έρευνα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, λέγεται ότι έχει φθάσει πολύ κοντά στην άκρη του νήματος…
Και ναι μεν ο κ. Παπαντωνίου με δήλωσή του την επομένη της δημοσίευσης της λίστας ισχυρίστηκε ότι «η αναφορά ονόματος που συμπίπτει με το όνομα της συζύγου μου στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ είναι εντελώς ανακριβής. Η σύζυγός μου και εγώ δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικό, ούτε είχαμε τοποθετήσει ποτέ χρήματά μας στη συγκεκριμένη τράπεζα» –δήλωση πολύ προσεκτική…–, όμως εντελώς αντίθετη άποψη έχει τόσο ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Πεπόνης όσο και η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη λίστα Λαγκάρντ «περιλαμβάνεται το όνομα της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου».
Όμως και το ΣΔΟΕ έχει πλέον στοιχεία ότι η Σταυρούλα Κουράκου είναι η σύζυγος του πρώην «τσάρου» και η έρευνα που διεξάγει έχει μπει και στον λογαριασμό της που, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έχει μέσα πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ! Όμως αυτό που ενισχύει τις υποψίες των ελεγκτών είναι η διαπίστωση ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν στον λογαριασμό δεν προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά από άλλο κράτος. Και αυτήν τη στιγμή οι έρευνες στρέφονται στον εντοπισμό του κράτους από το οποίο εστάλησαν τα χρήματα στον λογαριασμό της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, από ποιον και για ποια δοσοληψία.
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που αναζητείται είναι το Ε9, το οποίο δεν υπάρχει στον φορολογικό φάκελο του πρώην υπουργού.
Το Ε9 είναι απαραίτητο, γιατί με βάση το περιεχόμενο (ακίνητα κ.λπ.) θα γίνει η διασταύρωση των τότε δηλωθέντων με τα σημερινά περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη σύζυγος του κ. Παπαντωνίου, η οποία έχει πεθάνει, ήταν κόρη ενός ιστορικού πολιτικού προσώπου, του Καρτάλη, και είχε μεγάλη οικονομική ευρωστία.
Η έρευνα από το ΣΔΟΕ συνεχίζεται, όπως και για άλλα πρόσωπα που κοσμούν τη λίστα Λαγκάρντ, και δύο χρόνια Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος την είχαν ρίξει στα αζήτητα.
Άρχισαν να λαλούν…
Η δημοσίευση των ονομάτων που περιέχονται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ έχει επιφέρει κιόλας τα πρώτα καλά αποτελέσματα.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ που ερευνούν την τεράστια αυτή ιστορία, η οποία έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό εξαιτίας του περίεργου, ακόμη και ύποπτου χειρισμού της από τους δύο υπεύθυνους τότε υπουργούς Οικονομικών, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ευ. Βενιζέλο, και τους ειδικούς γραμματείς του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και Γ. Διώτη, έχουν προσέλθει αυτοβούλως αρκετοί από τους αναφερόμενους στη λίστα καταθέτες στην τράπεζα HSBC.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από εκείνους που πήγαν, άλλοι δήλωσαν ότι θέλουν να κλείσει η όποια εκκρεμότητα υπάρχει, πληρώνοντας φόρους, άλλοι πήγαν για εξηγήσεις ή για να δηλώσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση και άλλοι για να αποκαλύψουν ποιοι είναι πίσω από το όνομά τους που αναφέρεται στη λίστα που δημοσιεύθηκε.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι «εγώ ήμουν υπάλληλος του τάδε και πήγα και κατέθεσα τα χρήματα ή τον εξυπηρέτησα ανοίγοντας λογαριασμό στο όνομά μου». Ή ότι «ήμουν συγγενής του κ.λπ. και δεν έχω καμία σχέση με αυτά τα λεφτά που φαίνονται στη λίστα».
Πέραν αυτής της αναμενόμενης, θα μπορούσε να πει κανείς, εξέλιξης, το κομβικό σημείο είναι, σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν τα ισχύοντα με καταθέσεις στην Ελβετία και προφανώς και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού, ότι αυτός που ανοίγει λογαριασμό μεταξύ των άλλων δηλώνει ότι σε περίπτωση που πάθει κάτι, εξουσιοδοτεί, π.χ., συγγενή του, για να χειριστεί τον λογαριασμό και φυσικά να πάρει τα όποια λεφτά θα υπάρχουν στον λογαριασμό.
Επίσης, αν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει λογαριασμό. Ακόμη, αν είναι εμπορικός λογαριασμός (π.χ. εφοπλιστή, που συνήθως είναι όψεως ή ταμιευτηρίου) ή ιδιωτικός.
Ένα άλλο στοιχείο που προβλέπουν οι κανονισμοί είναι ότι, όταν ανοίγεις λογαριασμό, στον φάκελο υπάρχουν στοιχεία για το ποιος πήγε τα χρήματα που κατατέθηκαν ή ποια σχέση έχει με εκείνον στο όνομα του οποίου έχει ανοιχθεί ο λογαριασμός, αν δηλαδή είναι συγγενής ή υπάλληλός του, και από ποια χώρα κατάγεται.
Έτσι δηλαδή και ανοίξουν οι λογαριασμοί των καταθετών που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ, αποκλείεται να ξεφύγει κανείς, αντίθετα πάρα πολλά θα αποκαλυφθούν, ονόματα και βρώμικες διαδρομές. Οι μόνοι, βέβαια, που μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι είναι αυτοί που έχουν δηλωμένα τα χρήματα που έβγαλαν έξω.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά που εκθέτει τη χώρα μας και πιθανότατα να έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου και νέα μπλεξίματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στελέχη της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, η χώρα μας ενδέχεται να κατηγορηθεί ως αναξιόπιστη από τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν αξιοποίησε τη λίστα που μας έδωσε επίσημα η Γαλλία και από την έρευνα της οποίας σίγουρα θα προέκυπταν στοιχεία ότι τα κατατεθειμένα χρήματα είναι προϊόν φοροδιαφυγής.
Και όπως τονίζουν, αυτή η όχι τυχαία «παράλειψη» του τότε υπουργού στοιχειοθετεί εναντίον του ευθύνες για συγκάλυψη φοροφυγάδων.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, φοροφυγάδες πέραν ενός ποσού, οι οποίοι είτε χρωστάνε είτε καταζητούνται, καταγράφονται στη βάση δεδομένων της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, όταν πάνε να περάσουν από έλεγχο διαβατηρίων, θα έχουν προβλήματα… με τις εκεί διωκτικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τη Γαλλία, που είχε αγοράσει από τον Φαλτσιάνι τη χρυσοφόρα λίστα, και η Αγγλία και η Γερμανία την αξιοποίησαν και κέρδισαν πολλά λεφτά. Μόνο οι δικοί μας, αντί να την εκμεταλλευθούν, φρόντισαν να την εξαφανίσουν…
Όχι βέβαια χωρίς λόγο, προς μεγάλη ζημιά της χώρας, τόσο γιατί δεν εισέπραξε χρήματα που ήταν στο… πιάτο όσο και γιατί γίναμε διεθνώς ρεζίλι με τις αστείες δικαιολογίες για τη μη αξιοποίησή της.