Σε ιδιωτικές εταιρείες η αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών!
Αυτήν τη φορά δεν θα πρόκειται για φορολογική καταιγίδα, αλλά για αναδιάρθρωση υπηρεσιών, καθώς τίποτα δεν έχει γίνει, όλα βρίσκονται σε στασιμότητα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι μηχανισμοί είσπραξης των φόρων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Η στασιμότητα που εδώ και καιρό παρατηρείται στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος έχει να κάνει με τον παραμερισμό στελεχών του υπουργείου από τον Παπακωνσταντίνου, αλλά και την απουσία σαφών εντολών και κατευθύνσεων. Αυτή η κατάσταση συνειδητά, λένε, αφέθηκε να δημιουργηθεί, για να υπάρξει η δικαιολογία να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες να «τρέξουν» τα ανάλογα προγράμματα. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς, όπως και οι καθημερινές αποκαλύψεις, εν είδει ρεπορτάζ του υπουργείου, για φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται στο δόκανο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ για παραβάσεις, αλλά στη συνέχεια κανείς δεν γνωρίζει την τύχη των ελέγχων, αφού κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν δίνει ο υπουργός. Μάλιστα τονίζουν ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών εκδίδει καθημερινό δελτίο… παραβατών για επικοινωνιακούς λόγους… Ώστε να φαίνεται ότι ο υπουργός πιάνει φοροφυγάδες, απόδειξη ότι η πολιτική του φέρνει αποτελέσματα. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι πασίγνωστο πλέον με ποιους προτιμά να συνεργάζεται ο υπουργός και ποιους έχει κάνει στην άκρη, ικανοποιώντας τις προτάσεις συνδικαλιστών εφοριακών. Είναι φανερό πλέον πως η πολιτική στον τομέα αυτό ασκείται μόνο από συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι από εκείνα που κατ’ εξοχήν γνωρίζουν και είναι υπεύθυνα για τον ρόλο που είχαν επωμισθεί από τον Παπανδρέου.
Ταυτόχρονα, επειδή η «τρόικα», από τους ελέγχους στο υπουργείο Οικονομικών, διαπίστωσε πως υπάρχει σημαντική υστέρηση σε έσοδα από φόρους και ΦΠΑ και επέρριψε συνολικά την ευθύνη στο υπουργείο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για να μην εκτεθεί απέναντι στο Μαξίμου, έσπευσε να απομακρύνει τους φακούς της δημοσιότητας από το δικό του πρόβλημα, αναδεικνύοντας το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τους πράσινους συνδικαλιστές.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναγκάζεται να τονίσει πως θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν υφίσταται και το μόνο που εξετάζεται είναι οι επενδύσεις της επιχείρησης να περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Επομένως η θύελλα που έχει ξεσηκωθεί από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΔΕΗ έχει και την εσωκομματική της παράμετρο εξαιτίας των χειρισμών του Παπακωνσταντίνου. Στο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα σενάρια ώστε να μη βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων με τους διακόπτες κατεβασμένους σε ολόκληρη τη χώρα. Δείχνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν κάθε ακραία αντίδραση που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απαξιώνοντάς τους στους πολίτες, που άλλωστε δεν έχουν και τις καλύτερες εμπειρίες από τη συνδικαλιστική τους δράση, στρέφοντας την κοινωνία εναντίον τους, όπως συνέβη και με τους φορτηγατζήδες.
Ο Παπακωνσταντίνου αυτήν τη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με το σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές αλλά και υπουργοί έχουν αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και πρώτος απ’ όλους ο Χρήστος Παπουτσής που θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση μονάδων παραγωγής ρεύματος δεν είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της επιχείρησης και την απελευθέρωση της ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λούκα Κατσέλη, που πιστεύει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί μόνο σε ό,τι προβλέπουν τα ΣΔΙΤ, οι συμπράξεις δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για τον ανταγωνισμό της επιχείρησης ώστε να μειωθούν οι τιμές στα τιμολόγια των καταναλωτών. Το ίδιο εκτιμά και η Άννα Διαμαντοπούλου, που θεωρεί άστοχη τη συζήτηση που άνοιξε τώρα και αφορά τον εθνικό πλούτο της χώρας.