Σε «γρήγορες λύσεις» θα πάει ο Γιώργος!

Κανένα πάντως από τα «στρατόπεδα» των υποψηφίων δεν μπορούσε να κάνει σαφείς εκτιμήσεις ως προς τη συμμετοχή. Οι εκτιμήσεις από τις δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδειχναν ότι υπήρχε πρόθεση σε πάνω από 1.400.000 ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, ωστόσο οι προβλέψεις για τις άσχημες καιρικές συνθήκες και η πιθανή κόπωση του εκλογικού σώματος από τη δίμηνη διαδικασία έχουν κάνει αρκετούς να εκτιμούν ότι είναι πιθανόν η συμμετοχή να είναι «κατά κάτι μικρότερη» από το περίπου 1.000.000 του 2004.

Ωστόσο, πολλά επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως «ήταν άλλες οι συνθήκες και η περίοδος του 2004, όπου το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και διεκδικούσε και πάλι την εξουσία και είναι άλλες οι συνθήκες και η συγκυρία σήμερα, το 2007» και πρόσθεταν ότι «το κυρίαρχο είναι να υπάρξει πρωτίστως μια αξιοπρεπής συμμετοχή και να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα η εκλογική διαδικασία».

Πάντως, στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου σχεδιάζουν ήδη «την επόμενη μέρα» και τις «επόμενες κινήσεις», καθώς εκτιμούν ότι η επανεκλογή είναι δεδομένη και αναμένουν απλώς να δουν τα ποσοστά.

Ο κ. Παπανδρέου δέχεται ήδη εισηγήσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί την «επόμενη μέρα» και επεξεργάζεται τις τελικές αποφάσεις του.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου συνομιλεί καθημερινά –από τις περιοδείες του– με όλους τους στενούς του συνεργάτες, ενώ μια ευρεία σύσκεψη έγινε και χθες και την Παρασκευή. Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του τού προτείνουν ότι, εφόσον εκλεγεί, θα πρέπει να πάει σε «γρήγορες λύσεις». Να συγκαλέσει δηλαδή αμέσως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο, και να μην περιμένει τον Φεβρουάριο.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του, αλλά και κομματικά στελέχη με τα οποία συνομιλεί σχεδόν καθημερινά, «είναι καθοριστικής σημασίας το πότε θα πάει σε συνέδριο» και σημειώνουν ότι πρέπει να «τελειώσει η εσωστρέφεια που κλυδωνίζει το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους δύο μήνες».

Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον κ. Παπανδρέου να ολοκληρώσει σύντομα και το θέμα των προσώπων που θα αξιοποιήσει, ώστε να είναι από τώρα καθαρό «με ποιους θα πορευθεί».

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως ο κ. Παπανδρέου, εφόσον επανεκλεγεί, θα πρέπει το αργότερο μέσα σε 48 ώρες να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Και αυτό για έναν επιπλέον λόγο, ότι δηλαδή η πόλωση που υπήρξε έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό κοινό, που θέλει να προχωρήσουν αμέσως αλλαγές και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Πάντως, και για την ώρα, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμα κοινοποιήσει τις τελικές αποφάσεις του στους συνεργάτες και τους συνομιλητές του και αναμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί το τελικό ποσοστό για να αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά του.

Πάντως, τόσο ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και οι άμεσοι συνεργάτες του πιστεύουν ότι σήμερα μπορεί να γίνει η έκπληξη και η «μεγάλη ανατροπή», κόντρα στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Η αισιοδοξία αυτή εδράζεται τόσο στην πεποίθησή του αλλά και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ότι με τον ίδιο πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει στις εκλογές τη ΝΔ του κ. Καραμανλή. Παράλληλα αισιοδοξεί ότι παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος («είμαι μόνος εναντίον όλων», συνηθίζει να λέει), θα κόψει πρώτος το νήμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης.

Το ζητούμενο βέβαια για τον κ. Βενιζέλο είναι το πώς θα διαχειριστεί το κεφάλαιο που έχει ήδη δημιουργήσει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ιδίως σε περίπτωση ήττας «θα πρέπει να κινηθεί με σύνεση», υπογραμμίζουν συνεργάτες του, προκειμένου να έχει όλο το περιθώριο να καταγραφεί –αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για το ΠΑΣΟΚ– ως η «μοναδική λύση» στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τον πληθωρικό του χαρακτήρα. «Αν δώσει λαβές, θα τον διαγράψει ο Γ. Παπανδρέου», λένε και προκρίνουν την τακτική της «ώριμης αντιπολίτευσης».

Το «ιδανικό σενάριο» για τον κ. Σκανδαλίδη είναι να πάρει τέτοιο ποσοστό που να οδηγήσει την εκλογική αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο, οπότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η διαπραγματευτική του ισχύς.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μέσα στο παιχνίδι της επόμενης ημέρας με ένα αξιοπρεπές ποσοστό καταγεγραμμένο στο ενεργητικό του, ενώ θα μπορεί να πιέζει από θέση ισχύος να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του για την κυβερνώσα Αριστερά, το εκλογικό σύστημα, τις οργανωτικές αλλαγές κ.ά.


Σχολιάστε εδώ