Πρώτα ήρθε η ηθική και πνευματική χρεοκοπία και μετά η οικονομική!
// Πόσα χρόνια κάνετε το «Φως στο τούνελ»;
«Δεκαπέντε χρόνια. Σε αυτές τις εξακόσιες δέκα εκπομπές έχουν βρεθεί 1.445 άτομα. Εν τω μεταξύ, έχουν βρεθεί διακόσια σαράντα άτομα από την ενότητα που ονομάσαμε ”Παιχνίδια ζωής”. Πρόκειται για υποθέσεις όπου ο αδερφός αγνοούσε την ύπαρξη αδερφής, το παιδί την ύπαρξη της πραγματικής του μάνας κ.ο.κ. και τα ίχνη έχουν χαθεί μέσα στα χρόνια».
// Μεγάλες επιτυχίες…
«Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η επιτυχία δεν σου χαρίζεται, την κατακτάς. Με κόπο, με επιμονή, με σοβαρότητα, με αξιοπρέπεια και με σεβασμό προς τους τηλεθεατές».
// Πόσες δολοφονίες έχετε εξιχνιάσει;
«Με την υπόθεση της Καβάλας, του 34χρονου Γιάννη Κυριατζίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους φίλους του, είναι η δέκατη έκτη υπόθεση δολοφονίας που έχει έρθει στο φως. Οι αστυνομικές αρχές θεωρούσαν τις υποθέσεις αυτές απλές εξαφανίσεις και τις έβαλαν στην άκρη. Εμείς όμως στρέψαμε ξανά το ενδιαφέρον μας σε αυτές τις υποθέσεις και με μεθοδική έρευνα αποκαλύψαμε την αλήθεια. Γιατί αυτό που μας παραξενεύει πάντα είναι οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν οι μάρτυρες. Οι άνθρωποι που είδαν για τελευταία φορά τον αγνοούμενο…».
// Και στην υπόθεση της Μήλου με τον 27χρονο επιχειρηματία που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ύστερα από γλέντι, από την αρχή μιλούσατε για δολοφονία, αλλά η αστυνομική αρχή κώφευε… Τι συμβαίνει και οι αστυνομικοί θέλουν να κλείσουν τους φακέλους; Βαριούνται τη δουλειά;
«Οι αστυνομικοί -δεν ξέρω γιατί- θεωρούν τις περισσότερες φορές ότι όποιος νέος ή νέα αγνοείται έχει στήσει την εξαφάνισή του. Δεν σκέφτεται την περίπτωση δολοφονίας. Και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος, στοιχεία, μάρτυρες. Για να λύσεις ένα γρίφο χρειάζεται απλή λογική, αυξημένη όσφρηση και διαίσθηση. Αυτήν έχουμε… (γέλια). Όσον αφορά την εξαφάνιση του 27χρονου επιχειρηματία Γιώργου, δυστυχώς -το έχω ξαναπεί-, η Αστυνομία χρειάζεται λίφτινγκ. Να μην τα περιμένει όλα στο πιάτο. Πρέπει οι αρμόδιες αρχές να πάρουν όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και να το χειριστούν ανάλογα. Οι διωκτικές αρχές αφήνουν τις υποθέσεις να λιμνάσουν, γιατί περιμένουν να πιάσουν στα πράσα τους υπεύθυνους».
// Η εκπομπή είναι και στο βιβλίο «Ρεκόρ Γκίνες». Συνεργάζεστε και με άλλες παρόμοιες εκπομπές του εξωτερικού;
«Ναι. Με ανάλογες εκπομπές που προβάλλονται στην Αλβανία, τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα και τη Δανία».
// Με τα χρόνια έχει αλλάξει μορφή το έγκλημα;
«Στο παρελθόν είχαμε εγκλήματα για κτηματικές διαφορές, ερωτικά εγκλήματα πάθους, θανατηφόρες ληστείες. Τώρα οι Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στη νύχτα, τις απαγωγές για λύτρα, τις μαφίες αλλά και τα πληρωμένα συμβόλαια. Δυστυχώς, άλλαξαν οι εποχές. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους απευθύνονται όσοι θέλουν να βγάλουν από τη μέση κάποιους που δεν γουστάρουν. Όσο πιο δύσκολος είναι ο στόχος τόσο μεγαλύτερη είναι η ταρίφα. Αλλά είναι τέτοια η ανέχεια που κάποιοι σκοτώνουν για 10.000 ευρώ».
// Έγινε Σικάγο η Ελλάδα;
«Βιώνουμε ως χώρα τεράστια αγριότητα. Υπάρχει ανεξέλεγκτη βία παντού. Στους δρόμους, στα γήπεδα, στις διαδηλώσεις. Για μένα πρωτίστως ήρθε στην Ελλάδα η ηθική και πνευματική χρεοκοπία και μετά η οικονομική. Και οι χαλασμένοι άνθρωποι θα παράγουν χαλασμένα πράγματα. Πιστεύω ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα τέρατα».
// Μα, στο κέντρο της Αθήνας ποιος κατεβαίνει πια;
«Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των αλλοδαπών. Δεν τους σταματά κανένας έλεγχος. Πρόκειται για δράμα. Η πλατεία Βικτωρίας, η Κυψέλη, έχει παραδοθεί στους αλλοδαπούς, στην πορνεία, στα ναρκωτικά. Στο κέντρο δρουν δεκάδες παράνομα κυκλώματα και η Αστυνομία αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει… Για μένα η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι οι ναρκομανείς στους δρόμους. Νέοι και νέες. Το κράτος πρόνοιας ας βάλει λουκέτο καλύτερα».
// Δεν φταίνε μόνο οι μετανάστες για το έγκλημα; Στις φυλακές του Κορυδαλλού ο Παλαιοκώστας το έσκασε σαν κύριος με ελικόπτερο από την ταράτσα…
«Υπάρχει χαλαρότητα σε όλους τους τομείς. Το θέμα είναι το πώς έχει χτιστεί για χρόνια αυτό το σύστημα ανάμεσα στους φύλακες και τους κρατούμενους. Οι ιθύνοντες έχουν τον έλεγχο ή έχει χαλαρώσει το σύστημα; Ή έχει διαβρωθεί; Γιατί εγώ φοβάμαι ότι εκτός από ελικόπτερο μπορούμε να δούμε και μπαζούκας. Έφυγε λοιπόν ο Παλαιοκώστας από τον Κορυδαλλό και άρχισαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις από τους πολιτικούς. Με το που γίνεται κάτι στις φυλακές αρχίζει ο διάλογος για τα αίτια και τις ευθύνες. Βαρέθηκα πια! Τα προληπτικά μέτρα δεν τα ξέρει κανείς σ’ αυτήν την κοινωνία; Ποιοι είναι αυτοί που αφήνουν τα κακοποιά στοιχεία να βγουν από τη φυλακή; Ποιοι υπογράφουν τις άδειες; Ποιοι βγάζουν δικαστικές αποφάσεις;».
// Έχουν αυξηθεί και οι απαγωγές στη χώρα μας…
«Στις απαγωγές η Ελληνική Αστυνομία έχει μεγάλες επιτυχίες. Έχει τεχνογνωσία, μορφωμένους και έμπειρους αστυνομικούς, εκεί τους βγάζω το καπέλο. Αλλά πάντα στις απαγωγές υπάρχει ένα πρόσωπο που έχει σχέσεις με την οικογένεια του θύματος. Πάντα υπάρχει συνδετικός κρίκος. Κάποιος που ξέρει για τα λεφτά που έχει η οικογένεια».
// Ο κόσμος έχει πολλά παράπονα από την Αστυνομία. Όλοι μιλάνε για έλλειψη ασφάλειας. Ακούς συνέχεια για ληστείες.
«Γιατί προλαβαίνουν οι αστυνομικοί να ελέγξουν το έγκλημα; Υπάρχουν αστυνομικοί για περιπολίες; Υπάρχει μέριμνα για τις διαρρήξεις; Όχι, αφού δεν υπάρχει οργάνωση».
Νεκρή πόλη θα γίνει το κέντρο
// Πλέον φοβάται ο κόσμος να κατέβει και στις διαδηλώσεις…
«Ταξιδεύω πολύ στο εξωτερικό. Αυτό που γίνεται σε εμάς δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Να νεκρώνει από μια διαδήλωση το κέντρο και οι γύρω δρόμοι. Στο εξωτερικό υπάρχει ένας δρόμος στον οποίο διαμαρτύρονται οι πολίτες και όλοι οι άλλοι οι δρόμοι είναι ελεύθεροι για να πάει ο κόσμος στη δουλειά τους. Ποιος διανοείται στο εξωτερικό να καταστρέψει μαγαζιά, τράπεζες, στάσεις, υπουργεία; Ξέρετε τι πληροφορούμαι; Ότι καταστηματάρχες του κέντρου προτίθενται να φύγουν γιατί έχουν καταστραφεί οικονομικά, δεν αντέχουν άλλο τις ζημιές. Θα έχουμε να κάνουμε με μια νεκρή πόλη».
// Μη μου πείτε ότι η Αστυνομία δεν ξέρει τους κουκουλοφόρους… Το παραμύθι με τους γνωστούς-άγνωστους δεν το τρώμε πια…
«Και βέβαια τους γνωρίζουν. Τους συλλαμβάνουν και μετά πέφτουν τα τηλέφωνα και τους αφήνουν, δεν υπάρχουν στοιχεία λένε… Εξυπηρετούν το σύστημα, βλέπετε, οι γνωστοί-άγνωστοι… Όταν δρουν έχουν πάντα ένα στόχο: να αποπροσανατολίζουν».
// Η Αστυνομία όμως έχει τις επιτυχίες της στην τρομοκρατία…
«Σ’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Θεαματικά χτυπήματα. Ωστόσο, τα παλαιά οργανωμένα στελέχη της 17 Νοέμβρη δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη».
// Πολλά σκάνδαλα βγαίνουν στη φόρα. Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Σπηλιωτόπουλος… Θα σκανδαλοποιηθεί η πολιτική μας ζωή για μια ακόμη φορά; Ο κόσμος αυτό θέλει από τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς;
«Κοιτάξτε να δείτε, το πολιτικό σύστημα έχει φθαρεί. Οι πολιτικοί ας μην τα βάζουν με τους δημοσιογράφους γιατί δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι, λένε στο χωριό μου. Και εδώ που φτάσαμε αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, αν δεν τιμωρηθούν αυτοί που έφαγαν, κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Όταν βγαίνει ένα σκάνδαλο στη φόρα ή κάποιοι συνάδελφοι έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους και έχουν φέρει στην επιφάνεια τη βρόμα ή κάποιος έδωσε το σκάνδαλο στον δημοσιογράφο για να αποκαλυφθεί για το δικό του συμφέρον. Εγώ στη δημοσιογραφία είμαι τριάντα χρόνια. Ο πρώτος κανόνας της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχεις την πηγή της είδησης. Και πιστεύω ότι κανένας συνάδελφος, οργανωμένα ή εσκεμμένα, υπηρετεί κάποιον άλλο για να προκαλέσει ζημιά. Εκτός αν είναι νέος και αφελής. Αλλά πάντα έχει κάποιον παλιότερο από πάνω του».
// Πώς βλέπετε την τηλεοπτική σεζόν που φεύγει;
«Για το ”Φως στο τούνελ” ήταν μια αποκαλυπτική σεζόν με νέες εμπειρίες. Προσθέσαμε κάτι στην ενημέρωση θα έλεγα. Αυτό που με ενόχλησε αφάνταστα στην τηλεόραση φέτος ήταν η φτήνια, το ροζ και το κίτρινο. Μπήκαμε στη λογική της Τζούλιας. Που ήθελε να ακουστεί για να θησαυρίσει. Προβάλαμε όλα τα βήματά της. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανοίξαμε το δρόμο της μίμησης. Τα ωραία κορίτσια την έχουν πρότυπο. Αναγάγαμε την πορνεία σε καλλιτεχνία. Ντροπή μας! Αυτό με ενοχλεί αφάνταστα. Ως πολίτη, ως δημοσιογράφο, ως μητέρα».
// Η τηλεόραση κανιβάλισε και καταξιωμένους σταρ…
«Γιατί, οι σταρ δεν έχουν ευθύνη; Αν δεν σέβεται κάποιος τον εαυτό του και έχει μοιραστεί όλη την προσωπική του ζωή με τους τηλεθεατές του θα σε σεβαστεί μετά το μέσο;».
// Με τις κριτικές πώς τα πάτε;
«Από τότε που μπήκα στην τηλεόραση τις διαβάζω πάντα. Τις φιλτράρω και διορθώνω τα λάθη μου. Αν τώρα καταλάβω ότι η επίθεση γίνεται με κακία, με ζήλια, δεν δίνω σημασία. Ωστόσο, δεν θέλω να πιστέψω στα οργανωμένα παιχνίδια. Ότι πίσω από κάθε κριτική υπάρχουν οργανωμένοι δημοσιογράφοι υποζύγια του εκδότη τους. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει συνάδελφος χωρίς δική του γνώμη, γιατί αυτό θα είναι εις βάρος του».
// Επηρεάζουν τα δελτία ειδήσεων την κυβέρνηση;
«Α, θα είναι πολύ άσχημο να την επηρεάζουν. Δεν μπορεί να κατευθύνει τη δουλειά ενός πρωθυπουργού ένα δελτίο ειδήσεων»!
// Και του χρόνου στο ALTER;
«Ανανέωσα για ένα χρόνο το συμβόλαιό μου. Στο ALTER είμαι δέκα χρόνια και περνάω καλά».
// Πότε πρέπει κάποιος να φεύγει από την τηλεόραση;
«Όταν δεν τον χωράει πια. Όχι επειδή πάχυνε, αλλά γιατί βάλτωσε».
// Φως στο τούνελ για την Ελλάδα βλέπετε;
«Αν νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας… Η Ελλάδα έχει περάσει και χειρότερα και δεν έχει βουλιάξει. Έχει αντέξει. Αν σταματήσουμε τα δάνεια για σκάφη και αυτοκίνητα, ξεπληρώσουμε τις αγορές μας, θα συμμαζευτούμε… Είναι θέμα νοοτροπίας και δουλειάς».