Πρωτοβουλία για το μέλλον με stress test για το περιβάλλον

Μέχρι 700 δισ. ευρώ θα φτάσει η ζημιά για τη χώρα μας το έτος 2100, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Μόνο μέχρι το 2050, το κόστος για την Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσει το «πακέτο στήριξης» της «τρόικας» φτάνοντας τα 113 δισ. ευρώ.

Με πρωτοβουλία του κ. Προβόπουλου, τον Φεβρουάριο του 2009 συστάθηκε επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής συνεργάστηκαν επί διετία ομάδες από διαφορετικές επιστημονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων φυσικών της ατμόσφαιρας, κλιματολόγων, γεωφυσικών, ειδικών στους τομείς της γεωργίας, των δασών και της αλιείας, ειδικών σε θέματα υδάτινων αποθεμάτων, τουρισμού, δομημένου περιβάλλοντος και ενέργειας, καθώς και οικονομολόγων και κοινωνιολόγων.

Συντονιστής της επιτροπής ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος παρουσίασε και τα αποτελέσματά της.

Το ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον για το πρόβλημα αυτό φαίνεται να υπάρχει διακομματική συναίνεση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας, μιλώντας στην εκδήλωση, θύμισε παλαιότερες πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου για την οικολογία και την κλιματική αλλαγή και ο πρωθυπουργός ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση στον πρώην Επίτροπο Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι αποτελεί διεθνή προσωπικότητα στο πεδίο των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Κοντά σε αυτούς, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε πως ζηλεύει τους συντελεστές της έκθεσης και πως θα ήθελε πολύ να συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας.

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Προβόπουλος, «η έκθεση αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, ειδικότερα του κόστους μεταβολής για την οικονομία, του κόστους μέτρων προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο κλίμα, καθώς και του κόστους της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Στη μελέτη εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, τρία σενάρια οικονομικών επιπτώσεων: το σενάριο μη δράσης, το σενάριο μετριασμού και το σενάριο προσαρμογής.

Στα δύο τελευταία σενάρια στάθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας για την ανάγκη θωράκισης της χώρας απέναντι στους κινδύνους και υιοθέτησης μακροχρόνιας στρατηγικής.

Επισήμανε δε ότι τα όποια μέτρα έχουν και τον χαρακτήρα της ασφάλισης απέναντι σε ακραίες κλιματικές αλλαγές.

Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να απαντήσει και στη φημολογία περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, χαρακτηρίζοντας απίθανα και γελοία τα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό.

Τόνισε μάλιστα ότι οι επιπτώσεις και το κόστος για τα επόµενα ενενήντα χρόνια έχουν υπολογιστεί στο πλαίσιο της μελέτης σε ευρώ και όχι σε δραχµές!


Σχολιάστε εδώ