Πού είναι η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία;

Η προσπάθεια του Βενιζέλου να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ισχυρή θέση μέσα στη δικομματική κυβέρνηση του Σαμαρά, έδωσε μεν πόντους στον ίδιο ενισχύοντας το κυβερνητικό του προφίλ, όμως το όλο εγχείρημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με πολλές επιφυλάξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν και επιφυλάξεις και διαφωνίες και κριτική για τους χειρισμούς σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που αν και στο πρόσφατο Συνέδριο υπήρξε προσεκτικός και σε αυτή την φάση επιχειρεί να κωδικοποιήσει και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη, πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς όχι μόνο αμφισβήτησε τη στρατηγική της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, αλλά κατήγγειλε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει η περιβόητη επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία.

Ανέφερε μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως «κατά τη γνώμη μου ο πρωθυπουργός επέλεξε τη ρήξη στο ζήτημα της ΕΡΤ για να πάει σε εκλογές επειδή δε βγαίνει το πρόγραμμα και ανέκρουσε πρύμναν γιατί δεν του βγήκε. Παρά το λάθος του Φ. Κουβέλη δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη νοοτροπία του Σαμαρά για επιμονή στη λειτουργία μονοκομματικής κυβέρνησης. Τόνισε πως «κατά συνέπεια δε μπορούμε να μιλάμε για στρατηγική συμφωνία με τη ΝΔ ως τη μόνη προοπτική για τη χώρα. Εξάλλου, η ίδια στελέχωση της κυβέρνησης, από την πλευρά της ΝΔ, την εμφανίζει τρία κλικ δεξιότερα». Παράλληλα επεσήμανε πως ανησυχεί διότι δεν υπάρχει ακόμη γραπτό κείμενο για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και όπως είπε, «οφείλουμε σταθερά να το απαιτήσουμε, να το διαμορφώσουμε άμεσα και να το επικυρώσουμε. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση να προχωρούμε βήμα βήμα και να κρίνουμε κάθε φορά τί ψηφίζουμε και τί όχι».

Πάντως και η Θεοδώρα Τζάκρη διαφώνησε με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει δικομματική κυβέρνηση με τη ΝΔ, ασκώντας κριτική στην ηγεσία, αντιπρότεινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκλογές και όπως είπε χαρακτηριστικά, όχι απλώς εκλογές, αλλά… «εκλογές, με τους δικούς μας όρους».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κακλαμάνης άστραψε και βρόντηξε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Υπάρχει και ένας φιρφιρικός που λέει ότι πήγαιναν καλά τα πράγματα μέχρι το 2011, που ήταν αυτός υπουργός…» φέρεται να σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης, φωτογραφίζοντας το Γιάννη Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει αρχίσει να συγκροτείται μέσα στο κόμμα μια ευρεία ομάδα που εκτιμά πως «η πολιτικά αυτοδύναμη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό τελείωσε, με την συγκυβέρνηση και την ταύτιση με την ΝΔ», ενώ βουλευτές λένε πλέον ανοιχτά πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανένα νέο μέτρο, ό,τι κόστος και αν έχει αυτή η άρνηση τους.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι παραιτήσεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού μετά τους Παναγιώτη Κορμά και Ζωή Καρκούλια ήρθε και η τρίτη αποχώρηση στελέχους από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Αυτή τη φορά ήταν ο Βαγγέλης Λόης που επέλεξε την έξοδο από την Ιπποκράτους. Όλοι τους κατέγραψαν την διαφωνία τους για την απόλυτη ταύτιση ΠΑΣΟΚ -ΝΔ και για την πολιτική που ακολουθείται.

Το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εντείνεται και από τα σενάρια και τις πληροφορίες περί επανενεργοποίησης και πολιτικής επαναφοράς του Γ. Παπανδρέου, μέσα από μια πιο «κεντροαριστερή πολιτική» που θα συσπειρώνει ένα μέρος από τον παλιό κορμό του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, όπως λέγεται, είναι εξαιρετικά δύσκολο και αντιφατικό να μπορέσει ο Γ. Παπανδρέου να ξεφύγει από την «στάμπα» ότι είναι ο πολιτικός που έφερε το ΔΝΤ και τα μνημόνια στην Ελλάδα και με τους χειρισμούς του εμβάθυνε την κρίση.

Πάντως αρκετοί συνεργάτες του Βενιζέλου εκτιμούν πως «οι εναπομείναντες θύλακες και ομάδες του Γιωργοπαπανδρεϊσμού που απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να ανατρέψουν τον Βενιζέλο» Θεωρούν δε πως «αιχμή του δόρατος» των αντιηγετικών κινήσεων είναι «η Κίνηση των 75» (Καρχιμάκης, Οικονόμου κ.λπ.), αλλά και η κίνηση των «7 πρώην Υπουργών» (Σαχινίδης, Μωραΐτης, Όθωνας, Ξυνίδης, Πεταλωτής κ.λπ.).

Η εικόνα που σχηματίζουν επιτελείς της Ιπποκράτους είναι πως υπάρχουν εισηγήσεις στον Γ. Παπανδρέου να κάνει κόμμα με το οποίο μάλιστα θα πάρει 10% (!) όπως εκτιμούν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κάποια στελέχη πράγματι πιέζουν τον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ κάποιοι άλλοι του συνιστούν να πάρει άμεσα θέση και να μιλήσει τουλάχιστον για την πορεία και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου ακούει τους πάντες, ενώ με δική του πρωτοβουλία έχει επικοινωνήσει με πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έχει ακούσει τις απόψεις τους.

Πάντως, υπάρχουν και στελέχη φίλα προσκείμενα στον κ. Παπανδρέου που θεωρούν ότι «ο Βενιζέλος από μόνος του κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό του και το ΠΑΣΟΚ», καθώς η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, άνευ όρων και χωρίς προγραμματική συμφωνία καν, είναι αδιέξοδη. Πιστεύουν ότι όσοι μπήκαν σ’ αυτή την κυβέρνηση έχουν τελειώσει και θα συμπαρασύρουν μαζί τους το σύνολο σχεδόν της μεταπολίτευσης.

Διατυπώνουν επίσης τον προβληματισμό για το γεγονός ότι σπαταλάται σ’ αυτές τις συνθήκες σχεδόν όλο το διαθέσιμο πολιτικό δυναμικό που έχει η χώρα, το οποίο δεν είναι και ανεξάντλητο, τουναντίον είναι πεπερασμένο. Και μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά.

Στο μεταξύ, η έστω και περιορισμένη για την ώρα αναζωπύρωση των εσωκομματικών μετώπων είχε και τις παράπλευρες απώλειες, καθώς σε αυτή τουλάχιστον την φάση «ψαλιδίστηκε» ένας στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, κάτι για το οποίο έγραφε το «Π» από την προηγούμενη βδομάδα.

Ο κ. Κουκουλόπουλος, που δεν μπήκε στην κυβέρνηση, φέρεται να είχε συμφωνήσει με τον κ. Βενιζέλο να τοποθετηθεί ως Αντιπρόεδρος της Βουλής στη θέση του υπουργοποιηθέντος Λεωνίδα Γρηγοράκου. Υπήρχαν όμως αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μπρος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, αποφασίστηκε να προταθεί για την θέση αυτή ο Γιάννης Δριβελέγκας που έχει καλές σχέσεις και με την παπανδρεϊκή πτέρυγα και ο κ. Κουκουλόπουλος να οριστεί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η απόφαση για τον Κουκουλόπουλο να αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου «κλείδωσε» μετά τη νέα άρνηση του Φίλιππου Σαχινίδη να αναλάβει αυτή τη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν αρνήθηκε, αλλά έθεσε θέμα ότι δεν μπορεί να είναι και εισηγητής για τα οικονομικά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ή το ένα ή το άλλο. Ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια συζήτηση με τον Γιώργο Ντόλιο για να αναλάβει αυτή την θέση, αλλά δεν προχώρησε και έτσι ο κ. Κουκουλόπουλος κλήθηκε να την αναλάβει.

Ο Παναγιώτης Ρήγας αναδείχτηκε Γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο τριμελές προεδρείο της ΚΟ συμμετέχουν ακόμα οι Χρήστος Γκόγκας και Δημήτρης Σαλτούρος.


Σχολιάστε εδώ