Πολιτικό Συμβούλιο υμνωδών του «Καλλικράτη» – Ραγκούση
Φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ασχολούνται με τα μεγάλα και τα σοβαρά προβλήματα που έχει η χώρα, για τα οποία και οι ίδιοι, ως κόμμα, έχουν τεράστια ευθύνη, αλλά τους απασχολεί το ζήτημα κατά πόσον είναι μεγάλη μεταρρύθμιση ο «Καλλικράτης» και πόσο μεγάλο έργο έκανε ο Ραγκούσης. Τώρα αν οι συντάξεις θα ʼναι επιδόματα ανεργίας, αν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα δίνει συντάξεις στον Άγιο Πέτρο, αν οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις εργασιακές απορρυθμίσεις, αν στα νοσοκομεία της χώρας γίνεται πάρτι των πιράνχας, αν οι υπουργοί τρώγονται μεταξύ τους για τις αποκρατικοποιήσεις και την ακρίβεια, ουδόλως απασχόλησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Και γιατί, άλλωστε, να τους απασχολήσει, αφού είτε συμφωνούν διαφωνώντας είτε διαφωνούν συμφωνώντας, ψηφίζουν τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση φέρνει και στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνητικές αποφάσεις ως στελέχη του κυβερνώντος κόμματος; Η μόνιμη επωδός είναι «και τι να κάνουμε» ή μάλλον «τι μπορούμε να κάνουμε;». Έτσι, όλοι μαζί μπαίνουν στο κάδρο των επόμενων εξελίξεων και όλοι μαζί υπογράφουν, με τη λογική και την πρακτική τους, την καταστροφή της χώρας. Κανείς δεν ζητάει να κάνουν κινήσεις για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, αλλά μπορούν να μην κάνουν τόσο γλείψιμο και, πολύ περισσότερο, τόση μούγγα. Ποτέ άλλοτε δεν έχει επιβληθεί ένα τόσο μεγάλο κομματικό σιωπητήριο και ποτέ κανένας κομματικός στρατός δεν αποδέχτηκε ένα τόσο μεγάλο σιωπητήριο… Φυσικά υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο από ορισμένα στελέχη και βουλευτές που συμμετέχουν στο όργανο, λένε δυνατά την άποψή τους, βλέπουν πόσο στραβά αρμενίζει ο καπετάνιος και το σαπιοκάραβο, αλλά πνίγονται στις φωνές των μούτσων που γυαλίζουν τις κουπαστές.
Λίγες δυναμικές φωνές στο Πολιτικό Συμβούλιο, είτε σιωπούν είτε τοποθετούνται, λένε τις μεγάλες αλήθειες, αφουγκράζονται τις κοινωνικές αντιδράσεις και μιλούν τη γλώσσα της κοινωνίας. Δεν τους νοιάζει, όσοι από αυτούς ή από αυτές είναι βουλευτές, αν θα γίνουν υπουργοί ούτε, όσοι είναι στελέχη, αν θα γίνουν βουλευτές. Σε τούτες τις φωτεινές εξαιρέσεις γεννιέται μια κάποια ελπίδα στα σκοτάδια του σήμερα.
Και ας δούμε τώρα τι έγινε στο προχθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο. Οι περισσότεροι Ηρακλειδείς του στέμματος ύμνησαν τον «Καλλικράτη» του Ραγκούση μιλώντας για το πόσο μεγάλο και σοβαρό έργο είναι, πόσο αποδεκτό έγινε από την κοινωνία και πόσο σημαντικές περικοπές κάνει. Δεν τους νοιάζει αν θα αφήσει χιλιάδες στην ανεργία στον χώρο της αυτοδιοίκησης, δεν τους νοιάζει αν δίχασαν τις τοπικές κοινωνίες και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην περιφέρεια. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η μείωση της σπατάλης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Υπήρχε μάλιστα μελέτη του οργάνου, αν είναι δυνατόν, που έλεγε έντονα στους βουλευτές γιατί αντιδρούν στον «Καλλικράτη», γιατί υπογράφουν ερωτήσεις ενοχλητικές για την κυβέρνηση, όπως έκαναν πρόσφατα η Βάσω και άλλοι 10 βουλευτές, και μάλιστα τα ʼχωσαν και στον πρόεδρο της Βουλής για το θέμα του «Καλλικράτη». Τόσο μεγάλη ένδεια διαθέτει ο πολιτικοσύμβουλος; Άλλοι πολιτικοσύμβουλοι μίλησαν για το τεράστιο έργο της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το τεράστιο έργο της κυβέρνησής του, για το πόσο μπροστά πάει η χώρα με τους χειρισμούς του και πόσο κοντά βρίσκεται στη λογική του νέου κρατικού μοντέλου του Μπαράκ Ομπάμα.
Τέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο ορίστηκε μια επιτροπή που θα χειριστεί τις υποψηφιότητες των νέων «Καλλικράτειων» δήμων, καθώς και των νέων περιφερειαρχών, αποτελούμενη από τους Τσούρα, Σπιρτζή, Βάρτζελη, Μίχο, Ξυνίδη, Σπυρόπουλο, Στεφάνου, Κισκήρα και Συλβάνα Ράπτη. Η επιτροπή θα αποφασίσει σύντομα για τα ονόματα των υποψηφίων καθώς θα καλέσει όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι να καταθέσουν τις προτάσεις ή τις αντιπροτάσεις τους για να πάρουν το χρίσμα, μεταξύ 7 και 15 Ιουνίου. Αγκάθι παραμένει, χωρίς να έχει αποφασιστεί, τι θα γίνει με τους υποψήφιους βουλευτές ή υπουργούς. Θα παραιτηθούν αφού θέλουν να είναι υποψήφιοι τώρα ή θα παραιτηθούν αν και εφόσον εκλεγούν; Αυτό φαίνεται θα αποφασιστεί στο μέλλον, όπως ελπίζουμε στο μέλλον το Πολιτικό Συμβούλιο να αντιλαμβάνεται και τα κοινωνικά προβλήματα, να γίνει κοινωνικό συμβούλιο, αλλιώς κινδυνεύει να γίνει γραφικό συμβούλιο.