Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε;
Έστω ότι γίνεται πράξη το σύνθημα: «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από ‘δω». Μετά τι γίνεται; Πώς θα επιβιώσει η χώρα χωρίς Μνημόνιο και τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης; Πώς θα αποπληρώσουμε λήξεις ομολόγων και εντόκων, έως και το 2013, που ανέρχονται στο ποσό των 88 δισ. ευρώ; Τέλος, πώς θα καλύψουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα; Μήπως να κάνουμε αυτό που λένε διάφοροι λαϊκιστές, «μονομερή διαγραφή του χρέους;». Και την επαύριον τι θα γίνει; Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλλουν συντάξεις και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν στον δρόμο. Φυσικά μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν οι επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή απολύσεις και ανεργία. Με άλλα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών τάξεων θα ζήσει συνθήκες εξαθλίωσης.
•Η πικρή αλήθεια είναι ότι όσο έχουμε μεγάλα ελλείμματα και τεράστιο χρέος, θα εξαρτώμεθα από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης. Ασφαλώς το Μνημόνιο έφερε περικοπές μισθών και συντάξεων, πυροδότησε την ανεργία, ανέβασε τη φορολογία και γενικά δυσκόλεψε πολύ το οικονομικό επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Όμως χωρίς το Μνημόνιο θα βιώναμε την καταστροφή και την εξαθλίωση. Εδώ που φθάσαμε πρέπει να τραβήξουμε κουπί, ώσπου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων. Τότε θα δούμε φως στο βάθος του τούνελ.
•Και ευτυχώς υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια. Οι εξαγωγές συνεχίζουν για πέμπτο μήνα να αυξάνονται, τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος αναμένονται να αυξηθούν κατά 10%, όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τον Απρίλιο οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κω κατέγραψαν άνοδο 607%, στη Ζάκυνθο 521%, στη Ρόδο 119% και στην Κέρκυρα 61%. Επίσης, το ΙΟΒΕ προβλέπει για το 2011 αύξηση των επενδύσεων κατά 2,5%, όταν το 2010 είχαμε μείωση κατά 12,2%. Αξίζει να επισημάνουμε ότι μέσω της υπηρεσίας «Μιας στάσης» σε λιγότερο από δύο μήνες ιδρύθηκαν συνολικά 777 επιχειρήσεις. Άρα δεν είναι όλα μαύρα!