Πάρτε τα πίσω, είναι άχρηστοι οι εξοπλισμοί που μας πουλήσατε!

Εμείς, κατά παράδοση ενδοτικοί, οπισθοχωρούντες, συμβιβαζόμενοι και γνωστοί στους προμηθευτές ως αποδεχόμενοι τα πάντα, με το αζημίωτο βέβαια «αρμοδίων», σπανίως έχουμε επιστρέψει υλικό. Τα αποδεχόμαστε όλα.

Το ρεπορτάζ φαίνεται ότι ερέθισε τις ευαισθησίες του νέου Α/ΓΕΑ πτεράρχου Αυλωνίτη, ο οποίος αντέδρασε θετικά. Αυτό αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Γιατί σε ανάλογες αποκαλύψεις το ΓΕΣ και το ΓΕΝ τήρησαν αιδήμονα σιωπή.

Πακέτο στέλνει πίσω ο Αρχηγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας κ. Αυλωνίτης μηχανήματα και αεροσκάφη, τα οποία παρουσίασαν πρόβλημα κατά τις επανειλημμένες δοκιμές τους, με αποτέλεσμα η Αεροπορία να έχει μειωμένες δυνατότητες… Κι αυτό μπορεί, όσο περνάει ο καιρός, να δημιουργεί ανακατατάξεις στην ισορροπία τρόμου στην περιοχή μας. Πάντως η απόφαση να επιστρέψει όποιο πολεμικό υλικό αποδείχθηκε προβληματικό και άχρηστο ο Αρχηγός του ΓΕΑ κ. Αυλωνίτης δεν έχει προηγούμενο. Όμως κάποτε σ’ όλους αυτούς τους κυρίους που χρόνια τα παίρνουν από το υστέρημα του λαού μας θα έπρεπε να ειπωθεί ότι τα ψέματα τέλειωσαν. Και έλαχε στον κ. Αυλωνίτη ο κλήρος να το πει.

Ας πάρουμε, λοιπόν, ένα ένα τέσσερα μικρά θεματάκια αλλά τεράστιας επιχειρησιακής σημασίας και κόστους, για να δούμε πώς έχουν και πώς τα αντιμετωπίζει ο Α/ΓΕΑ.

1. Οπτικό υλικό και κάμερες για αναγνώριση και αεροφωτογράφηση με τα PHANTOM – F-4

Το υλικό αυτό, κατασκευής της αμερικάνικης εταιρείας ROY, αναφέρεται σε αγορά αριθμού καμερών KF-127, με εκσυγχρονισμό ή τροποποίηση άλλων παλαιοτέρων. Η ROY αντιπροσωπεύεται εδώ από την εταιρία KESTREL. Η σύμβαση ποσού 26 εκατ. δολ. υπεγράφη επί Άκη (1999) μέσω FMS αλλά με μεγάλη προμήθεια του ενταύθα αντιπροσώπου (ας ψάξει ο κ. Α/ΓEΑ την LOA) για ταχεία αγορά του υλικού «προς αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής» (το «ποιηματάκι» ήταν πάντοτε το ίδιο). Δόθηκε προκαταβολή 80%.

Σήμερα, στα μέσα περίπου του 2006, μετά 7 χρόνια, το υλικό δεν έχει τοποθετηθεί παρά τα πήγαινε-έλα του κ. Richard Zacaroli, αντιπρόεδρου της εταιρείας στην Ευρώπη.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι το υλικό αυτό δεν μπορεί, δομικά, να ενσωματωθεί στο αεροσκάφος και η προσφυγή για βοήθεια στην κατασκευάστρια εταιρεία δεν απέφερε καρπούς.

Ερώτημα: Αφού δεν ξέρανε (αν προσαρμόζεται), δεν ρωτάγανε; Πώς υπεγράφη σύμβαση; Τώρα με απόφαση του Αεροπορικού Συμβουλίου, οι κάμερες επιστρέφονται ως ακατάλληλες και ζητείται η επιστροφή των χρημάτων. Οι κάμερες, πλέον, αντικαθίστανται με UAV’S δηλ., αεροσκάφη χωρίς πιλότο με πολλαπλή επίδοση και αρκετά φθηνότερα…

2. Εξομοιωτής πτήσεων (simulator) F-16

Προμήθεια από Ισραηλινή BVR, πάλι μέσω εταιρείας KESTREL, επί Άκη, ξανά.

Υπάρχουν 3 προσφορές. Των Αμερικανών LOCKHEED-MARTIN (30 εκατ. δολ.) και ΧΙΟΥΤΖ (40 εκατ. δολ.) και της ισραηλινής BDR (16 εκατ. δολ.). Κανέναν δεν υποψίασε το γεγονός ότι η τελευταία πουλούσε σε μισή τιμή από τους Αμερικάνους που εφοδίαζαν όλο τον κόσμο; Και επειδή το φθηνό κρέας τα σκυλιά το τρώνε, ο simulator της BDR, όπως λένε και οι αεροπόροι, δεν έχει χειριστήρια όπως αυτά του θαλάμου (cockpit) του F-16, ούτε θόλο (dome). Επιπλέον, οι κατασκευαστές δεν μπόρεσαν να πάρουν το software των Α/Φ ούτε του οπλισμού από την κατασκευάστρια LOCKHEED-MARTIN.

Αποτέλεσμα; Ο εξομοιωτής μοιάζει με παιδικό παιχνίδι και ουδόλως χρησιμοποιείται. Κι αυτόν τον ετοιμάζει για πακέτο και επιστροφή το ΓΕΑ, μετά από απόφαση του Α.Σ. και πρόταση του Αρχηγού Αεροπορίας κ. Αυλωνίτη.

3. Αεροσκάφη μεταφορών C27J ALENIA-LOCKHEED-MARTIN
400 εκατ. δολ.

Παρατηρήθηκε είσοδος νερών στο πιλοτήριο (cockpit). Και ήδη έχουν ειδοποιηθεί οι Ιταλοί ότι δεν πρόκειται να παραλάβουμε τα 12 αεροσκάφη και η σύμβαση θα καταγγελθεί. Σημειώνεται ότι υπάρχει OPTION για 3 ακόμη αεροσκάφη.

4. Σύστημα αυτοπροστασίας Α/Φ MIRAGE 200-5

Στο φύλλο της 2/10/05 είχαμε εξιστορήσει επί μακρόν τα της προμήθειας 15 νέων μαχητικών MIRAGE 200-5 και τον εκσυγχρονισμό 10 παλαιών έναντι φοβερών τιμών. Αναλύσαμε λεπτομερώς, με ντοκουμέντα, τα της απάτης του εκσυγχρονισμού που δεν τον είχε ζητήσει η Π.Α. αλλά τον αποφάσισε τα ζεύγος Άκη-Σμπώκου και η έγκρισή του ζητήθηκε εκ των υστέρων.

Το πρότυπο αεροσκάφος παραδόθηκε με καθυστέρηση τον Απρίλιο του 2004 και το ΓΕΑ δεν το έκανε αποδεκτό λόγω κακής λειτουργίας του συστήματος αυτοπροστασίας (της θρυλικής THALES). Έκτοτε, αντί να προβούμε σε καταγγελία της σύμβασης, το ΥΕΘΑ δέχθηκε να αποπληρώσει την εταιρεία με την υπόσχεση ότι σε έναν χρόνο θα είναι όλα εντάξει. Τώρα μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να γίνουν οι δοκιμές. Αν το σύστημα και πάλι δεν λειτουργεί, η κατάσταση θα περιέλθει σε κρίσιμο σημείο γιατί οι πιέσεις των Γάλλων είναι αφόρητες. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε διπλωματική κρίση Ελλάδας – Γαλλίας. Ο Α/ΓΕΑ αφήνει να εννοηθεί ότι αν τα μαχητικά δεν είναι επιχειρησιακά ικανοποιητικά δεν θα τα παραλάβει. Θα το δούμε στην πράξη…

Νομίζουμε ότι καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν πρέπει να επιβάλει παραλαβή τόσο ακριβοπληρωμένου υλικού και τόσο κρίσιμου για την άμυνα της χώρας, όταν δεν είναι 100% επιχειρησιακό τέλειο. Πρέπει, επιτέλους, να λέμε και κανένα όχι!

Αλήθεια, κ. αρχηγέ, μπορείτε να μας πείτε κάτι για τα αντιαεροπορικά CROTALE της THALES πάλι; Εκπληρώνουν της αποστολή τους; Έχουν παραληφθεί και δοκιμάζονται τα καινούργια βλήματα;


Σχολιάστε εδώ