Ο λαός να αποφασίσει για το «νέο Μνημόνιο», ζήτησε ο Τσίπρας

Γιορτή της δημοκρατίας και της αυτενέργειας των πολιτών, που παρεμβαίνουν δυναμικά στις εξελίξεις και δεν «μασάνε» από τους εκβιασμούς και τον φόβο που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αποκαλούν στον ΣΥΝ το «Κίνημα των Αγανακτισμένων» που κατακλύζει το Σύνταγμα και άλλες πλατείες της χώρας.
Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας μιλώντας στα στελέχη του κόμματος είπε ότι η ιδιότυπη μεταπολίτευση που ζούμε την εποχή του ΔΝΤ διαμορφώνει συνθήκες νέας κοινωνικής πλειοψηφίας και τόνισε ότι «δικό μας καθήκον είναι η αγανάκτηση και η οργή να αποκτήσουν πολιτικό προσανατολισμό και να εργαστούμε για μια νέα πολιτική πλειοψηφία που θα φέρει σημαντικές ανατροπές».
Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι φυσικό, αφήνουν στην άκρη τις όποιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζήτησε για την οργάνωση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του συμμαχικού σχήματος στις αρχές Ιουλίου, ανάλογα βέβαια με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Σήμερα, λένε στελέχη του χώρου, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, στις διεργασίες και στα κινήματα, να βάλουμε το λιθαράκι για να φτιάξουμε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτό στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που απογοητευμένος πια, μαζικά και ομαδικά, καταθέτει τις κομματικές ταυτότητες, αλλά και σε πολίτες που μπορεί να βρέθηκαν στην κάλπη της ΝΔ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα δραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ (βλέπε μεταξύ άλλων την απαίτηση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να ενημερωθούν αναλυτικά για τα όσα αποφασίζονται στο πλαίσιο του Μνημονίου, διαφοροποίηση άλλων στις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), ο Αλ. Τσίπρας διακινδύνευσε την πρόβλεψη ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι 151 κυβερνητικοί βουλευτές που θα ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο και την εκχώρηση στους ξένους της δημόσιας περιουσίας.
Η Κουμουνδούρου ανεβάζει όλο και περισσότερο τον τόνο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αφού τα στελέχη της εκτιμούν ότι η απαξίωσή της είναι ραγδαία και αγγίζει πλέον και τον στενό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τις αποφάσεις οργανώσεων της ΠΑΣΚΕ να διαφοροποιηθούν οργανωτικά από το κυβερνών κόμμα.
Η μόνη διέξοδος, λένε, είναι η καταφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αφού –όπως δήλωσε στο Alter ο Αλ. Τσίπρας– «κινδυνεύει η δημοκρατία» και υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ανώμαλες εξελίξεις αν δεν δοθεί αμέσως δημοκρατική λύση.
Σύμφωνα με τα στελέχη του χώρου, η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ασκεί την πολιτική που ακολουθεί σήμερα και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση του δεύτερου Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και σε εκλογές, στις οποίες θα κατατεθούν από τα κόμματα οι εναλλακτικές προτάσεις για τη σημερινή κατάσταση.
Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η εκ νέου στοχοποίηση του χώρου από την κυβέρνηση, με αφορμή τις αποδοκιμασίες κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή σε δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα την Πέμπτη, είναι δείγμα πανικού και κίνηση αδράνειας από το προηγούμενο διάστημα, αφού κανένας σήμερα δεν μπορεί να χρεώσει –όπως στο πρόσφατο παρελθόν– στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οργανώνει και καθοδηγεί το πρωτοφανέρωτο και εκτεταμένο σε όλη την Ελλάδα κίνημα αγανάκτησης των πολιτών κατά της κυβέρνησης και των συμφωνιών που υπέγραψε με την «τρόικα».
Την ίδια στιγμή με θυμηδία αντιμετώπισαν στον ΣΥΝ την πρόταση του απρόβλεπτου Αλαβάνου να παραιτηθούν οι βουλευτές της Αριστεράς από το Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση, η οποία θα περνούσε από τη Βουλή με τη λιγότερη δυνατή αντίσταση τα πρωτοφανούς μεγέθους αντιλαϊκά μέτρα που έχει συναποφασίσει με την «τρόικα». Υπενθυμίζουν δε με νόημα ότι αντίστοιχη πρόταση –εν είδει σκέψης– έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προφανώς έχει άλλες στοχεύσεις από αυτές των δυνάμεων της Αριστεράς. Πάντως ο Α. Αλαβάνος (παραιτήθηκε από περιφερειακός σύμβουλος Αττικής) δείχνει να αισθάνεται δικαιωμένος με όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος με τους «Αγανακτισμένους», αφού –όπως υπενθυμίζουν φίλοι του– ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη μιας τέτοιας κινητοποίησης, εισπράττοντας την ειρωνεία όχι μόνο των αντιπάλων του αλλά και των άσπονδων φίλων του.


Σχολιάστε εδώ